Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

24.7.2020

Kunnanjohtajalta

Voisiko Nurmijärvi päästä jättiläisen harteille?

Nurmijärveläiset ovat aktivoituneet keskustelijoina, hengenluojina, ideoijina, kehittäjinä ja yhteisöllisyyden synnyttäjinä. Voi toki olla, että havainnossa heijastelee jossain määrin oman mediakuplani maisema, mutta olkoon vaikka vasta idulla, aktiivisuusilmiö on positiivinen ja innostava.

Elämme aikaa, jolloin keskustelu ja vuoropuhelu on helpompaa kuin ennen, erilaisia alustoja löytyy perinteisistä lehdistä sähköisiin kanaviin ja jokainen meistä voi olla oma mediansa. Elämme myös aikaa, jossa on selkeitä tarpeita nopeatempoiseen ja ajassa elävään vuoropuheluun – esimerkiksi tiedonvälityksen, ilmiöstä keskustelemisen, mielipiteiden ilmaisun ja demokraattisen päätöksenteon näkökulmista.

Nurmijärven Uutisten keskustelupalsta elää hyvin ajassa ja lehden nettisivuilla riittää myös aktiivisia keskustelijoita. Vilkkaimpia keskustelufoorumeita ovat tällä hetkellä kuitenkin Facebookin Nurmijärvi-aiheiset ryhmät.

Uskon vakaasti itse siihen, että yhdessä asioita tekemällä, ideoimalla ja kehittämällä pystymme tekemään asioita tarkoituksenmukaisemmin. Uskon myös, että kuntalaisten aktiivisuus vahvistaa demokratiaa ja heijastuu myös päätöksentekoon sitä kautta, kun avoimuus, ymmärrettävyys, selkeys ja perustelut korostuvat entisestään.

Uskon edellä sanottuun siitäkin huolimatta, että olemme varmasti kaikki törmänneet mielipidepalstojen ja somekeskusteluiden nurjiinkin puoliin. Siihen, miten kärpäsestä tulee härkänen, miten asiallinenkin keskustelu voi karata lokamyrskyksi ja miten luulot sekä väärät tiedot leviävät totuuksina. Ja miten ne, jotka huutavat eniten ja rumimmin, saavat eniten tilaa tai miten mielipiteitä yritetään muokata trollaamalla, ajojahdeilla, populismilla tai tungettelevilla markkinointitempauksilla.

Uskon, että avoimuus, vuoropuhelu ja uudet keskustelun alustat ja muodot mahdollistavat yhteiskunnan, sen palveluiden ja päätöksenteon kehittymisen tasolle 2.0.

Isaac Newtonin viisaus oli, että jättiläisen harteilta näkee muita kauemmas. Idea on, että tämän hetken luovuus, ideat ja sivistys pohjaavat aiempien ajattelijoiden työlle – eli voimme ponnistaa korkeammalle jättiläisen hartioilta. Uutta luovat alat ovat hyödyntäneet tätä jo pitkään avaamalla oman datansa pohjaksi muiden ideoille ja jatkokehittelylle. Toinen tämän hetken trendi on joukkoistaminen, jossa esimerkiksi kerätään eri tahojen ongelmanratkaisijoita yhteen luomaan jotain uutta.

Eikö kuulostakin ajattelulta, joka sopisi hyvin myös kuntasektorille ja demokraattiseen päätöksentekoon?

Viimeisen vuoden aikana olemme Nurmijärvellä järjestäneet erilaisia kyselyjä, asukasiltoja, nettilähetyksiä tilaisuuksista, toteuttaneet osallistavaa budjetointia, käyneet keskusteluja Solmussa, lehtien palstoilla, somessa, Nurmijärvi TV:ssä, blogeissa ja uudistaneet nettisivumme. Aika hyvä alku – sanoisi joku, mutta varmasti on vielä tehtävää sen eteen, että saadaan syntymään ”jättiläisen hartiat” -ilmiö.

Mitä mieltä olette? Mikä on toiminut ja mikä ei? Miten voisimme entisestään parantaa vuoropuhelua, ideointia ja yhdessä tekemistä?

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä