Ajankohtaista

2.10.2024

Palveluverkkotyö, Päätöksenteko, Valtuusto

Valtuusto päätti Klaukkalan päiväkoti- ja kouluverkosta

Valtuustotiedote 2.10.2024

Valtuusto päätti kokouksessaan siitä, millainen Klaukkalan keskustan päiväkoti- ja kouluverkosta tulee. Klaukkalaan rakennetaan erillinen alakoulu ja erillinen yläkoulu sekä päiväkoti-koulu Viirinlaaksoon. Valtuusto päätti myös osavuosikatsauksesta 1.1.–30.6. ja talousarviomuutoksista kuluvan vuoden talousarvioon ja käsitteli kaksi vastausta valtuustoaloitteisiin sekä tarkastuslautakunnalle annetut vastaukset 2023 arviointikertomukseen liittyen.

”Kokouksen merkittävin päätös koski Klaukkalan palveluverkkoa. Valtuustossa kuultiin useita perusteellisia puheenvuoroja monesta eri näkökulmasta. Tämä on ollut valtavan pitkä prosessi, ja on varmasti kaikkien kannalta hyvä asia, että päätös on nyt tehty ja pääsemme käärimään hihat”, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen sanoo.

Kokouksessa kuultiin myös Matti Putkosen (peruss.) jäähyväispuheenvuoro, sillä hän jättää luottamustehtävät paikkakunnalta muuton vuoksi.
”Matti teki lyhyen mutta ytimekkään valtuustouran Nurmijärvellä. Kun häntä ja hänen tyyliään oppi tuntemaan, kaikki muu tuntui lattealta”, Toivonen sanoi kiitospuheessaan.

Päätös Klaukkalan koulu- ja päiväkotiverkosta

Klaukkalassa toteutetaan palveluverkkotyötä, jossa ratkaistaan osa Klaukkalan koulujen sekä päiväkotien tiloja koskevista haasteista. Kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 2.10., että Klaukkalaan rakennettaan erillinen noin 500 lapsen yläkoulu ja erillinen noin 650 lapsen alakoulu sekä Viirinlaaksoon noin 420 lapsen päiväkoti-koulu (vaihtoehto 4).

Rahoitusmallina on Viirinlaakson päiväkoti-koulun osalta elinkaarimalli ja erillisten alakoulun ja yläkoulun osalta kvr-urakka.

Palveluverkkoon liittyvän hankesuunnitelman hyväksymiseen liittyen valtuusto päätti poistaa vuoden 2024 talousarvion investointisuunnitelmasta 2024–2028 seuraavat talonrakennushankkeet:
Syrjälän päiväkodin peruskorjaus, Syrjälän koulun peruskorjaus ja Klaukkalan koulun peruskorjaus. Poistettujen hankkeiden tilalle tulevat päätöksen myötä seuraavat hankkeet:
Klaukkalan koulu sekä Viirinlaakson päiväkoti-koulu (aiemmin ”Klaukkalan uusi päiväkoti”). Valtuusto teki myös päätöksen mukaiset muutokset kuluvan vuoden talousarvioon.

Valtuusto kävi palveluverkosta monipuolisen ja pitkän keskustelun. Keskustelun aikana Arto Hägg (kok.) teki Leni Niinimäen (vihr.) ja usean muun valtuutetun kannattamana muutosesityksen, että Klaukkalan minipalveluverkon toteutusvaihtoehdoksi valittaisiin vaihtoehto 2B ja rahoitusmalliksi valitaan taserahoitus. Vaihtoehto 2B:ssä Klaukkalaan rakennettaisiin noin 1085 oppilaan yhtenäiskoulu, Isoniitun koulua laajennettaisiin 180 oppilaan kouluksi sekä Viirinlaaksoon rakennettaisiin päiväkoti 210 lapselle ja tilat ruotsinkieliselle perusopetukselle 50 oppilaalle. Muutosesityksessä esitettiin, että Klaukkalan yhtenäiskoulu toteutetaan elinkaarimallilla. Viirinlaakson päiväkoti ja Isoniitun koulun laajennus toteutetaan perinteisellä urakkamallilla, esimerkiksi KVR-urakkana.

Valtuusto ei ollut yksimielinen muutosesityksestä ja äänesti asiasta. Valtuusto päätti äänin 36 jaa – 15 ei hyväksyä kunnanhallituksen pohjaesityksen eli erillisen ala- ja yläkoulun sekä Viirinlaakson päiväkoti-koulun.

Tarkemmin pohjaesitykseen ja päätösmateriaaleihin voi tutustua kunnan kotisivuilla.

Valtuusto käsitteli osavuosikatsauksen 1.1.–30.6. ja hyväksyi talousarviomuutokset

 

Osavuosikatsauksissa kunnan toimialat ja liikelaitokset raportoivat käyttötalouden ja investointien toteutumisesta. Osavuosikatsauksissa annetaan myös tilinpäätösennuste. Toisen osavuosikatsauksen 1.1.-30.6.2024 ja tilinpäätöksen yhteydessä raportoidaan kuntastrategiasta johdettujen sitovien vuositavoitteiden toteutuminen ja Nurmijärven kestävän kasvun -ohjelman (NUUKA) toteuma-arvio.

Valtuusto merkitsi kokouksessaan 2.10. kuntakonsernin osavuosikatsauksen 1.1.–30.6. tiedoksi ja hyväksyi talousarviomuutokset kunnan lautakuntien ja johtokuntien esitysten mukaisesti.

Talousarviomuutoksissa käyttötalousosaan päätettiin toimialojen välisiä määrärahasiirtoja talous- ja henkilöstöhallinnon keskittämiseen liittyen. Määrärahamuutoksilla ei ole nettovaikutusta kuntatasoisesti. Sivistys- ja hyvinvointitoimialalle päätettiin 139 500 euron määrärahavähennystä hallinto- ja talouspalveluiden tulosalueelle, ympäristötoimialalle päätettiin 58 500 euron määrärahavähennystä hallinto- ja talouspalveluiden tulosalueelle ja konsernipalveluiden päätettiin 198 000 euron määrärahalisäystä talous- ja strategiapalveluiden tulosalueelle.

Tulorahoituspuolelle päätettiin yhteensä -4,4 miljoonan euron vähennyksistä: Kunnallisveroon -2,6 miljoonaa euroa, yhteisöveroon -950 000 euroa, kiinteistöveroon +750 000 euroa ja valtionosuuksiin -1,6 miljoonaa euroa.

Nurmijärven kunnan rahoituseriin päätettiin 1,065 miljoonan euron lisäykset.

Valtuusto päätti investointeihin seuraavat muutokset. Talonrakennushankkeiden määrärahoihin päätettiin seuraavat hankekohtaiset muutokset: Rajamäen kampus -1,2 miljoonaa euroa, NYK- ja lukion uudishanke + 800 00 euroa ja palvelukeittiöhanke + 400 000 euroa. Nettovaikutuksiltaan muutokset ovat neutraalit.

Kiinteään omaisuuden puolelle päätettiin maa-alueiden myynnistä saatuihin tuloihin -700 000 euroa vähennystä.

Irtaimen omaisuuden osalle päätettiin -70 000 euron määrärahamuutoksesta henkilöstöhallinnon järjestelmäuudistukseen liittyen.

Nurmijärven kunnan lainakannan muutosta päätettiin vähennettävän 3 500 000 euroa, jolloin valtuustoon nähden sitova lainakannan muutos asettuu 5 900 000 euroon.

Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen talousarviota muutettiin seuraavasti: Liittymismaksuihin päätettiin 400 000 euron tuloarvion vähennys, vesimaksuihin 60 000 euron tuloarvion vähennys ja poistojen määrärahaa päätettiin lisättävän 200 000 euroa. Esitykset pienentävät liikelaitoksen ylijäämää yhteensä 660 000 euroa.

Tilinpäätösennusteen perusteella kunnan tilikausi on asettumassa 100 000 euroa alijäämäiseksi, kun talousarviossa tulos ennustettiin 3,9 miljoonaa ylijäämäiseksi. Ennusteen mukaan kunnan lainakanta asettuisi vuoden lopussa 200,1 milj. euroon.

Tarkemmin pohjaesitykseen ja päätösmateriaaleihin voi tutustua kunnan kotisivuilla.

Nuuka-ohjelman toteutuminen

Valtuusto käsitteli kokouksessaan Nurmijärven kestävän kasvu -ohjelman (NUUKA) toteutumisen raportin. Ohjelman toteutumista raportoitiin ensimmäisen kerran vuoden 2024 toisen osavuosikatsauksen yhteydessä.

NUUKA-ohjelman alkuperäinen säästötavoite kolmelle vuodelle oli 6 713 800 euroa. Loput valtuuston asettamasta säästötavoitteesta katettiin kunnallisverojen 0,39 %-yksikön korotuksella.

Alkuperäiseen ohjelmaan nähden sopeutuspotentiaali pieneni 0,7 milj. euroa, kun kunnanvaltuusto päätti maaliskuussa 2024, ettei Aleksia-liikelaitoksen toiminnan ulkoistamista lähdetä selvittämään kilpailuttamalla. Voimassa olevan ohjelman sopeutuspotentiaali asettui päätöksen myötä 6,1 milj. euroon. Valtuuston käsittelemän ennusteen mukaan NUUKA-ohjelma on toteutumassa 5 347 800 euron suuruisena. Vuoden 2024 jälkeen toteutuneita säästöjä ennustetaan olevan 2 579 725 euroa.

Tarkemmin pohjaesitykseen ja päätösmateriaaleihin voi tutustua kunnan kotisivuilla.

Vastineet tarkastuslautakunnalle

Kuntalain mukaan tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.  Valtuusto hyväksyi 2.10. toimialojen ja liikelaitosten vastineet vuoden 2023 arviointikertomuksessa esitettyihin havaintoihin ja antoi vastineet edelleen tiedoksi tarkastuslautakunnalle ja valtuustolle.

Tarkemmin pohjaesitykseen ja päätösmateriaaleihin voi tutustua kunnan kotisivuilla.

Vastaus valtuustoaloitteiseen kännykkävapaista oppitunneista

Kokoomuksen valtuustoryhmä teki 13.3.2024 valtuustoaloitteen, jossa he esittävät, että syksyllä 2024 kaikissa Nurmijärven kouluissa kokeillaan kännykkävapaita oppitunteja samoilla selkeillä ja yhteneväisillä säännöillä. Lisäksi esitettiin, että alakouluissa voisi kokeilla kännykkävapaita päiviä.
Valtuusto käsitteli 2.10. vastauksen valtuustoaloitteeseen. Sivistys- ja hyvinvointitoimiala summasi vastauksessaan, että kännykkävapaat oppitunnit toteutuvat hyvin tai melko hyvin jo tälläkin hetkellä Nurmijärven peruskouluissa ja lukiossa. Lainsäädäntö ei mahdollista tällä hetkellä kännyköiden ehdotonta kieltämistä kouluissa.

Vastauksessa kerrottiin, että koulutuspalvelut velvoitti lukuvuoden 2024–2025 alussa kaikkia peruskouluja kirjaamaan järjestyssääntöihinsä seuraavan, kaikille kouluille yhteisen määräyksen kännykän ja muiden mobiililaitteiden käytön rajoittamisesta oppituntien aikana: ”Puhelimen, tietokoneen ja muiden mobiililaitteiden häiritsevä käyttö on kielletty oppitunneilla. Mobiililaitteet pidetään oppituntien aikana äänettömällä, värinättömässä tilassa ja poissa näkyvistä (esim. repussa, pulpetissa, lokerikossa tai omassa kaapissa). Mobiililaitteiden käyttö oppitunneilla on sallittua ainoastaan opettajan luvalla ja opettajan antamien ohjeiden mukaisesti”. Nurmijärven lukion järjestyssäännöissä kielletään jo nykyisellään kännykän käyttö oppitunneilla viihdetarkoituksessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan parhaillaan keinoja, joilla voidaan rajoittaa kännykän käyttöä kouluissa. Opetusministerin mukaan lakiesitys ns. kännykkäkiellosta on tarkoitus antaa eduskunnalle loppuvuodesta 2024. Tästä syystä sivistys- ja hyvinvointitoimialan näkemyksen mukaan on perusteltua odottaa valtakunnallisia linjauksia asiaan liittyen ja tehdä niiden mukaisia päätöksiä kännyköiden käytöstä kouluissa.

Kunnanvaltuusto päätti 2.10. hyväksyä vastauksen valtuustoaloitteeseen ja totesi, ettei valtuustoaloite anna aihetta muihin toimenpiteisiin ja valtuustoaloite todetaan loppuun käsitellyksi.

Vastaus valtuustoaloitteeseen varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvosta

Valtuusto käsitteli kokouksessaan 2.10. vastauksen Otto Suhosen (kesk.), Mira Lappalaisen (peruss.) ja Sanna Pasasen (vihr.) valtuustoaloitteeseen, että varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvossa huomioitaisiin jatkossa yksityisen päiväkodin tarjoaman palvelun laatumittarit. Mittarina tulisi olla ainakin koulutukseltaan pätevien varhaiskasvatuksen opettajien osuus.
 
Sivistys- ja hyvinvointitoimialan laatimassa vastauksessa todetaan, että valtuustoaloitteessa esitetty tavoite varhaiskasvatuksen laadun parantamiseksi on tärkeä ja kannatettava. Nykyisessä, henkilökohtaisiin päätöksiin perustuvassa palvelusetelijärjestelmässä laatumittareiden käyttöönotto palvelusetelin arvoon vaikuttavana tekijänä ei ole toteuttamiskelpoinen ilman, että vaarannetaan järjestelmän perimmäinen oikeudenmukaisuus ja toimivuus.

Nurmijärven kunta on tarkentanut merkittävästi palvelustelipäiväkotien laadun valvontaan liittyviä laatukriteerejä 1.8.2024 voimaan astuvassa varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirjassa sivistyslautakunnassa 13.6.2024 (§42) tehdyn päätöksen mukaisesti.

Lisäksi vastauksessa todetaan, että opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä valmistelu varhaiskasvatuslain muutoksesta palvelusetelin osalta on keskeneräinen.

Kunnanvaltuusto päätti 2.10. hyväksyä vastauksen valtuustoaloitteeseen ja totesi, ettei valtuustoaloite anna aihetta muihin toimenpiteisiin ja valtuustoaloite todetaan loppuun käsitellyksi.

Rousu Baranin tilalle  varajäseneksi asemakaavoitus- ja rakennuslautakuntaan

Karola Baran (sd.) on pyytänyt eroa luottamustehtävistä henkilökohtaisiin syihin vedoten. Karola Baran on toiminut SDP:n valtuustoryhmän 6. varavaltuutettuna sekä asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan varajäsenenä.

Valtuusto totesi Baranin luottamustoimet Nurmijärven kunnassa päättyneiksi. Keskusvaalilautakunta nimeää uuden varavaltuutetun SDP:n valtuustoryhmään. Valtuusto päätti nimetä Karola Baranin tilalle Sirkka Rousun (sd.) varajäseneksi asemakaavoitus- ja rakennuslautakuntaan.

Viitaselle ero varavaltuutetun tehtävistä

Kirsi Viitanen (kesk.) on keskusvaalilautakunnan toimesta nimetty Suomen Keskusta r.p:n 12. varavaltuutetuksi. Kunnanvaltuusto on jo aiemmin 15.3. myöntänyt Kirsi Viitaselle eron muista kunnan luottamustehtävistä. Viitanen on jättänyt kuntaan 13.9.2024 eronpyynnön varavaltuutetun tehtävästä henkilökohtaisten syiden perusteella. Valtuusto päätti 2.10. todeta Kirsi Viitasen (kesk.) luottamustehtävän varavaltuutettuna päättyneeksi, ja että keskusvaalilautakunta nimeää Keskustan valtuustoryhmälle uuden varavaltuutetun.

Valtuuston päätökset 2.10.2024

Klaukkalan minipalveluverkkoon liittyvän hankesuunnitelman hyväksyminen, äänestyksen jälkeen pohjaesityksen mukaan
Nurmijärven kuntakonsernin osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2024 ja talousarviomuutokset, pohjaesityksen mukaan
Toimialojen ja johtokuntien vastineet tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen vuodelta 2023, pohjaesityksen mukaan
Valtuustoaloite 13.3.2024 kännykkävapaasta Nurmijärvestä koulujen oppitunneilla, pohjaesityksen mukaan
Valtuustoaloite varhaiskasvatuksen palveluseteliin liittyen, pohjaesityksen mukaan
Eron myöntäminen Karola Baranille luottamustehtävistä ja täydennysvaali, pohjaesityksen mukaan
Eron myöntäminen Kirsi Viitaselle luottamustehtävistä, pohjaesityksen mukaan

 

Takaisin listaukseen