Museo
Uusia näkökulmia sota-aikaan
Loka-marraskuussa Nurmijärven kirjastoissa kuullaan kaksi mielenkiintoista sota-aiheista luentoa. Nurmijärven museon järjestämät luennot tarjoavat uusia näkökulmia paljon tutkittuun sota-aikaan.
Tiistaina 22.10. pääkirjastolle saapuu Lasse Nyman Ryhmä Taipaleesta. Hän kertoo Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ry:n alaisuudessa tehtävästä sotavainajien etsintätyöstä sekä kentälle jääneiden sotilaiden kohtaloista vuosina 1941–1944.
Ryhmä Taipale on vapaaehtoisista koostuva, suomalainen sotavainajien etsintään erikoistunut ryhmä, jonka perustivat useilta eri paikkakunnilta kotoisin olleet etsijät Helsingissä vuonna 1994.
Rajamäen kirjastossa herkistytään toisenlaisille sotakokemuksille 12.11, kun tutkija Satumaarit Myllyniemi saapuu luennoimaan aiheesta ”Yliluonnollinen sota 1939–1945”.
Vuosina 1939–1945 sota mullisti suomalaisten elämän ja toi tunteen arjen ylittävistä kokemuksista sotatantereella, kotirintamalla ja evakkoteillä. Erilaiset enteet ja aavistukset omasta, läheisen ihmisen tai maan kohtalosta olivat yleisiä.
Myllyniemi on kulttuuriantropologi ja folkloristiikan oppiaineen väitöskirjatutkija Turun yliopistosta. Hän on viimeistelemässä väitöskirjaansa suomalaisten toisen maailmansodan yliluonnollisiksi tulkitsemista kokemuksista. Väitöskirjaa varten hän on kerännyt pääosin haastattelemalla 218 suomalaisen kokemuskertomukset. Myllyniemi on kirjoittanut samasta aiheesta myös 2021 julkaistun tietokirjan Yliluonnollinen sota 1939–1945, joka pohjautui Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoaineistoon.
Luennot
Kulttuuriperintöiltamat: Sankarivainajien Etsintäryhmä Taipale
ti 22.10. klo 18 Nurmijärven pääkirjasto, Punamullantie 1
Luento on osa kulttuuriperintöiltamien ohjelmaa. Klo 17–18 aiheina Metallinetsijät arkeologien apuna ja neuvoja korjausrakentamiseen. Tapahtuman järjestävät Helsingin kaupunginmuseo ja Nurmijärven museo.
K60: Yliluonnollinen sota 1939–1945
ti 12.1. klo 15 Rajamäen kirjasto, Kiljavantie 1
Molemmille luennoille on vapaa pääsy.