Nurmijärven Vesi on viime vuosien aikana tehnyt kattavaa selvitystyötä vesimittareiden etäluennan mahdollisuuksista. Työn tuloksena Nurmijärven Vesi on aloittanut etäluettavien vesimittareiden pilottivaiheen kesällä 2024. Pilotoinnissa testataan kahta eri järjestelmävaihtoehtoa ja tarkoituksena on valita toinen järjestelmä käyttöön pilotointivaiheen jälkeen vuonna 2025. Pilotointivaiheen tavoitteena on asentaa arviolta 70 mittaria ennalta valittuihin kohteisiin. Mittareiden vaihtotyö on aloitettu kesällä 2024.
Etäluennan myötä Nurmijärven Vesi tekee suuren harppauksen kohti nykyaikaista digitalisaatiota
Etäluennan tavoitteena on päästä eroon vesimittareiden luentakorttien lähettämisestä sekä tarjota asiakkaille reaaliaikaista kulutusseurantaa sähkölaitosten tapaan. Etäluettavat mittarit vähentävät lukuvirheitä ja mahdollistavat todelliseen vedenkulutukseen perustavan ajantasaisen laskutuksen niin, ettei vesimittarin lukemia tarvitse enää
lähettää erikseen vesilaitokselle.
”Laskutuksesta tulee helpompaa sekä asiakkaalle että vesilaitokselle,” toteaa projekti-insinööri Sini Sivo.
”Vesimittareiden etäluennasta saadaan dataa myös vesitaseen laskentaan, jonka avulla pystytään tarkastelemaan vesijohtoverkoston vuotavuutta”, verkostoinsinööri
Mari Saartoala lisää.
Pilotoitavat vesimittarit toimivat akkuvirralla turvallisessa mobiiliverkossa
Mittareiden akun kesto on 10–15 vuotta, joten vaihtoväli tulee määräytymään sen mukaan. Pilotointijakson jälkeen Nurmijärven Vesi vaihtaa etäluettavia vesimittareita uusiin kiinteistöihin ja määräaikaisvaihdon yhteydessä vanhoihin kiinteistöihin. Jos kiinteistössä on juuri vaihdettu mekaaninen mittari, etäluettava vesimittari tullaan vaihtamaan seuraavan vaihdon yhteydessä. Viimeiset mekaaniset mittarit tullaan vaihtamaan etäluettavaksi 10 vuoden sisällä.
Suomen Vesilaitosyhdistyksen teettämän kyselyn mukaan suurin osa vastanneista suomalaisista laitoksista (58 %), oli siirtymässä tai siirtynyt veden etäluentaan.
Vastausten mukaan etäluettavilta mittareilta saatavaa dataa hyödynnetään toistaiseksi lähinnä laskutuksessa. Vastaajista 26 laitosta (35 %) kertoi siirtyneensä kulutukseen perustuvaan laskutukseen. Osa laitoksista kertoi hyödyntävänsä dataa myös vesitaselaskennassa.