Aleksis Kiven päivänä katse kiinnittyy tulevaisuuteen
”Jotenkin ilma täällä tuntuu raikkaammalta kuin kaupungin sykkeessä.” Valkjärveltä kotoisin oleva futuristi ja kirjailija Perttu Pölönen nojaa Kuhakosken kaiteeseen. ”Kuhakoskihan on ihan uniikki paikka. Tulen tänne edelleen ajattelemaan.”
Pölösestä on aina mukava käydä vanhalla kotiseudulla. ”On hienoa seurata, kuinka kunta kehittyy ja kasvaa. Ei ole ihme, että muutkin alkavat tajuta, kuinka siisti paikka tämä on.”
”Lapsena ja nuorena halusin harrastaa monipuolisesti urheilusta musiikkiin. Tiistai oli lempipäiväni, kun minulla oli neljät treenit perätysten, ja kävelin harrastuksesta toiseen. Nurmijärvellä tämä oli mahdollista, mitä arvostan omassa lapsuudessani.”
Lapsuudessa saadut eväät kannustivat luovuuteen, joka johdatti Pölösen Sibelius Akatemiaan, Sävelkellon keksimiseen, Piilaaksoon ja suosituksi puhujaksi ja kirjailijaksi.
”Lapsuus- ja nuoruusvuosilla on ollut minulle suuri merkitys. Olisi vaikea kuvitella, minkälainen olisin, jos en olisi voinut kanavoida kaikkea energiaani harrastuksiin.”
Ahdistaako tulevaisuus?
Pölönen ymmärtää, että tulevaisuus ahdistaa monia. ”Tärkeää on kuitenkin muistaa, että tulevaisuus ei vain tapahdu, vaan se tehdään. On liian myöhäistä olla pessimisti, joten pitää kääriä hihat ja yrittää. Millaisen tulevaisuuden haluamme? Mitä haluamme muuttaa ja mitä vaalia?”
Pölönen näkee, että teknologisen kehityksen myötä meillä on mahdollisuuksia ratkaista suuria ongelmia. Hän kuitenkin nostaa esille sosiaalisen median ja älylaitteiden haitalliset ja riippuvuutta aiheuttavat vaikutukset.
”Kyse on myös siitä, mihin totuttaa aivoja. Jos aivoille tarjoaa vain sosiaalisesta mediasta saatavaa helppoa dopamiinia, on ihan selvää, ettei kirja jaksa kiinnostaa. Tällä on kauaskantoiset seuraukset. On valitettavaa, että keskittymiskyvystä on tulossa supervoima.”
Mitä taitoja huomenna tarvitaan?
Pölösen mukaan teknologinen kehitys tarvitsee rinnalleen inhimillisyyttä.
”Myötätunto, luovuus, uteliaisuus, tarinankerronta, kommunikaatio, moraalinen rohkeus, yrittäjyys, tiimityöskentelytaidot, itsensä kuunteleminen ja hyvinvointi korostuvat. Monet taidoista ovat sellaisia, ettei niitä opi yhdellä oppitunnilla ja niitä on vaikea testata kokeella, mitata tai excelöidä. Meidän pitää kehittyä sellaisessa, mistä emme saa heti konkreettista tulosta tai voi asettaa toisiamme paremmuusjärjestykseen.”
Pölönen rohkaisee kaikkia poikkitieteellisyyteen ja suhtautumaan monimuotoisuuteen uteliaasti.
”Laittaisin kaikki opiskelemaan vähän lakia, puutarhanhoitoa, koodaamista ja historiaa. Monesti keskustelukulttuurissamme unohtuu se, että itsemme kanssa eri tavalla ajatteleva ihminen pyrkii
lähtökohtaisesti johonkin hyvään. Jos ymmärrämme eri näkökulmia, voimme ratkaista suuriakin ongelmia.”
Aleksis Kiven päivän juhlassa Monikkosalissa
Perttu Pölönen on sukua Aleksis Kivelle ja hän on myös Aleksis Kiven päivän 10.10. juhlan pääesiintyjä. Tilaisuus on katsottavissa myös suorana lähetyksenä Yle Areenassa.
”Juureni ovat Nurmijärvellä, ja on todella hienoa saada olla mukana Aleksis Kiven päivän juhlassa. Haluan herätellä ajatuksia siitä, mihin meidän tulisi suunnata ajatuksiamme. Tuntuu hurjalta, että vaikka meillä on ennennäkemätön mahdollisuus päästä käsiksi kaikkeen tietoon mitä maailmassa on milloinkaan tuotettu, käytämme kapasiteettimme hetki sitten luotuihin kissavideoihin. Olisiko hetki laskea puhelin pöydälle ja tarttua klassikkokirjaan?”
Teksti: Teemu Siltanen