Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa nurmijärveläisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista vuoden 2023 alusta alkaen.
Hyvinvointialueet ovat uusia itsehallinnollisia alueita, jotka perustettiin sote-uudistuksen ja pelastustoimen uudistuksen myötä. Nurmijärveläisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista tulee vastaamaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 1.1.2023 alkaen.
Sote-uudistuksen ja pelastustoimen uudistuksen tavoitteena on taata palvelujen saatavuus yhdenvertaisesti kaikkialla Suomessa. Väestö ikääntyy ja tarvitsee aiempaa enemmän palveluja. Samaan aikaan syntyvyys laskee ja huoltosuhde yhteiskunnassamme muuttuu. Suuremmalla sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjällä on parempi mahdollisuus turvata sekä yhdenvertainen palvelujen saatavuus että toiminnan ja hallinnon tehokkuus myös yhteiskunnan muutosten keskellä.
Sote-uudistus ja pelastustoimen uudistus ovat valtakunnallisesti yksi historiamme suurimmista hallinnollisista uudistuksista. Meillä Keski-Uudellamaalla muutos on kuitenkin montaa muuta aluetta pienempi: Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä eli Keusote vastaa jo nyt monista sote-palveluista. Myös maantieteellisesti hyvinvointialue vastaa nykyisen sote-kuntayhtymän aluetta, eli siihen kuuluvat Nurmijärven lisäksi Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Tuusula ja Pornainen.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelut
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa vuoden 2023 alusta alkaen sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta meidän alueellamme. Hyvinvointialueelle siirtyvät siis seuraavat palvelut:
- sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymältä
- opiskeluhuolto eli koulujen kuraattorit ja psykologit kunnista
- kehitysvammaisten palveluita Etevakuntayhtymältä (Etevalta siirtyy palveluita usealle eri hyvinvointialueelle)
- päihdehuollon palvelut Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymältä (Ridasjärven päihdehoitokeskus eli Ridis)
Lisäksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa pelastuspalvelujen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä: Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ja naapurillamme Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tulee olemaan yhteinen pelastuslaitos, meille jo entuudestaan tuttu Keski-Uudenmaan pelastuslaitos. Uudellamaalla HUS säilyy omana organisaationaan ja tuottaa erikoissairaanhoidon palvelut. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue omistaa HUS-yhtymän yhdessä muiden Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelu jatkuu läpi koko syksyn. Siirtymää hyvinvointialueelle valmistellaan tiiviissä yhteistyössä niin alueen asukkaiden, tulevien asiakkaiden kuin henkilöstön, päättäjien ja sidosryhmienkin kanssa. Yhteinen tavoite on sujuva siirtymä parhaalle mahdolliselle hyvinvointialueelle.
Olethan sinäkin mukana? Seuraa hyvinvointialueen valmistelua ja katso, miten voit itsekin olla mukana:
keusote.fi/hyvinvointialue.