Kirjasto

Kirjaston kotipalvelu ilon tuojana

Lukisitko mielelläsi, mutta et pysty syystä tai toisesta hakemaan luettavaa kirjastosta?

Nurmijärven kirjastot tarjoavat maksutonta kotipalvelua niille nurmijärveläisille, jotka eivät itse pääse kirjastoon ja joilla ei ole perheenjäseniä tai muita läheisiä kirjastoasioita hoitamassa. Esteenä voivat olla esimerkiksi sairaus, vamma tai korkea ikä.

Jokaisessa toimipisteessä on kotipalvelua hoitava henkilö, jonka puoleen asiakas voi kääntyä. Alkuhaastattelulomakkeilla selvitetään asiakkaan lukutoiveet ja aineiston kuljettamiseen liittyvät yksityiskohdat. Jos henkilöllä on sukulainen, ystävä tai joku muu henkilö, joka voi noutaa valmiiksi pakatun aineistokassin kirjastosta, sovitaan noutopäivistä. Jos tällaista mahdollisuutta ei ole, hoitaa kirjasto aineiston kuljetuksen asiakkaalle.

Kotipalvelukäymmillä vaihdetaan kuulumiset

Asiakkaan toivomat lainat toimitetaan määräajoin, noin kerran kuussa, asiakkaan kotiin kassiin pakattuna. Samalla palautetaan aiemmat lainat. Kirjojen lisäksi kotipalvelu voi välittää asiakkaalle äänikirjoja, Celian äänikirjoja, aikakauslehtiä, musiikkia ja elokuvia.

Kotipalvelukäyntiin on varattu aikaa puolisen tuntia, jonka aikana ehtii hyvin vaihtamaan tärkeimmät kuulumiset ja käymään läpi lainaan tulevat kirjat. Jos asiakas niin haluaa, voidaan kirjakassi toimittaa asiakkaan ovelle ilman kontaktia.

Koronapandemian aikana kotipalvelu toimi rajoitetusti

Pandemian aikana kirjakassit vietiin asiakkaiden ulko-ovelle ja kontaktit minimoitiin. Kuulumisia vaihdettiin puhelimitse, samalla kun sovittiin kirjakassien toimittamisesta.

Me kotipalvelua hoitavat työntekijät teemme mielekästä ja tärkeää työtä. Pyrimme löytämään jokaiselle kotipalveluasiakkaalle häntä kiinnostavia kirjoja. Parasta palautetta saamme työstämme, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä ja pitävät kotipalvelua tärkeänä. On ollut mukava palata edes osittain normaaliin kotipalveluarkeen ja kohdata asiakkaiden kanssa kasvotusten, vaikkakin maskin kanssa.

Kotipalveluasiakas Sinikka kertoi toukokuun lopulla ajatuksiaan kirjallisuudesta, elämästä ja kotipalvelusta.

Sinikka tuli kesällä 2012 Klaukkalan kirjastoon rollaattorin kanssa ja istui rollaattorin päälle rättiväsyneenä kaunokirjallisuuden A-kirjaimen kohdalle. Asiakaspalvelutiskistä tuli virkailija tarjoamaan apua. Sinikka kertoi ensin lepäävänsä, jolloin virkailija kertoi uudesta palvelumuodosta, kotipalvelusta. Paikalle haettiin Tuuli, joka tuolloin vastasi kotipalvelutoiminnasta.

Tuuli haastatteli Sinikkaa tämän lukumieltymyksistä. Sinikka kertoi lukevansa vain suomalaisten naiskirjailijoiden teoksia. Aloitettuaan kotipalvelukäynnit Tuuli ujutti sekaan pikkuhiljaa kirjoja ulkomaisilta kirjailijoilta ja mieskirjailijoilta. Parin vuoden päästä Sinikka huomasikin lukevansa laaja-alaisesti monenlaista kirjallisuutta.

Lukeminen on Sinikalle henki ja elämä, tukipylväs, eikä hän pärjää ilman kirjoja. Hän on lukenut aina, välillä vähemmän ja välillä enemmän, elämäntilanteen mukaan.

“Lukeminen opettaa vielä tässä iässä uusia asioita. Olen lukenut paljon erilaisista ihmisistä, ja se on avartanut käsityskykyä”, kertoo Sinikka. Hän ajattelee, että fiktiossakin on jokapäiväisen elämän maku. “Mitä olisin tehnyt kymmenvuotisen leskeyteni aikana, jos ei olisi ollut kirjoja?” Sinikka miettii.

Sinikka pitää eniten historiallisista romaaneista, dekkareista ja elämäkerroista. Suosikkeja ovat Enni Mustonen ja Matti Rönkä. Haastatteluhetkellä hänellä on melkein luettuna Liza Marklundin Panttivanki. Sinikka kertoo, ettei löytäisi parempaa kirjaa. Siinä on sopivasti jännitystä ja faktaa ja yllättävä lopetus. Kirja meinasi viedä yöunet. Kun luettavana on hyvä kirja, saattaa Sinikka lukea kahteen yöllä, ja sitten on unensaanti vaikeaa.

Kotipalvelua Sinikka pitää tärkeänä, koska hän ei enää pysty itse käymään kirjastossa.

“Omaiset ja ystävät ihmettelevät, että kuinka onnistuu se, että toinen valitsee luettavat kirjat. Alussa kartoitettiin, mistä kirjoista tykkään, sitä laajennettiin vaivihkaa, ja nyt on laaja kirjo siinä, mitä luen”, kertoo Sinikka.

“Asiakkaan ja kirjastohenkilön välille syntyy yhteinen ääni, jolla pelataan. Vuosien mittaan kiteytyy yhä parempi yhteisymmärrys siitä, mitä lukee.”

Sinikka kertoo saavansa yleensä toivomansa kaltaisia kirjoja ja vain vähän sellaisia, mistä ei ole pitänyt. Sinikka kertoo nauraen huomanneensa, että nykyisin kotipalvelua hoitava Outi tekee samaa kuin Tuuli aikanaan, ujuttaa mukaan kirjoja, joita hän ei itse olisi valinnut luettavaksi. Tähän Outi huomauttaa, että hän tunnustaa teon, koska kuinka muuten voisi kartoittaa toisen kirjamaun rajoja.

Jos tuntuu, että kirjaston kotipalvelu olisi juuri sinua varten, otathan yhteyttä:
Nurmijärven pääkirjasto: Tiina Jokela, puh. 040 317 2513
Klaukkalan kirjasto: Outi Hankala, puh. 040 317 2550
Rajamäen kirjasto: Susanna Öblom, puh. 040 317 2890