Kirjasto

Kivikuun kirjailijavieraat

Joel Haahtela

Kirjailija, LL Joel Haahtela vierailee kertomassa viimeisimmästä teoksestaan Hengittämisen taito, joka ilmestyi syksyllä 2020. Pienoisromaani kertoo nuoresta miehestä, joka etsii vuosia aiemmin perheensä hylännyttä isäänsä tämän kotimaasta Kreikasta. Etsintä johtaa erakkoyhteisön asuttamalle saarelle. Saaren yksinkertaisessa arjessa pojalla on mahdollisuus päästä lähemmäs isäänsä.

Haahtelan esikoisteos Kaksi kertaa kadonnut ilmestyi 1999. Hengittämisen taito on kirjailijan kahdestoista. Haahtelan teoksissa on usein kyse etsinnästä – henkilön, vastausten, menneisyyden tai tulevaisuuden. Hengittämisen taidossa, kuten myös Adelen kysymyksessä, mukana on vahvasti myös usko ja sen mukanaan tuomat kysymykset. Kumpikin mainituista teoksista sijoittuu luostariin, toinen Ranskan Pyreneille, toinen saarelle Kreikkaan. Trilogian tekeillä oleva kolmas teos sijoittuu Jerusalemiin.

Haahtela on saanut Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon ja Olvi-säätiön kirjallisuuspalkinnon teoksesta Tule risteykseen seitsemältä (2002) ja ollut Finlandia-palkintoehdokkaana romaaneillaan Elena (2003) ja Katoamispiste (2010). Lisäksi Perhoskerääjä (2006) oli Runeberg-palkintoehdokkaana.

7.10. klo 18
Klaukkalan kirjasto

Joel Haahtela Kuva: Dorit Salutskij

Anneli Kanto

Anneli Kanto tunnetaan monipuolisena kirjailijana ja käsikirjoittajana. Esikoisromaani Piru, kreivi, noita ja näyttelijä oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Suomen sisällissodasta kertovat koskettavat romaanit Veriruusut ja Lahtarit sekä Pohjanmaan noitavainoihin vievä Pyöveli ovat saaneet lukijoilta kiitosta. Omakohtainen kertomuskokoelma Pala palalta pois paljastaa mitään säästelemättä Kannon kokemuksia siitä, kuinka tuttu ja rakas äiti katoaa Alzheimerin taudin edetessä. Kertomusten kautta myös muut dementoituvan läheisen kanssa elävät pääsevät ääneen. Pienten kirjastoasiakkaiden suosikkeja ovat Noora Katon kuvittamat Viisi villiä Virtasta -kuvakirjat ja hieman vanhemmat viihtyvät Futistyttö-sarjan parissa.

Kannon uusin romaani, viime keväänä ilmestynyt Rottien pyhimys sijoittuu 1500-luvun Suomeen, Hattulan Pyhän ristin kirkkoon, jonka seinille taiteiltiin tuolloin Suomen mittakaavassa ainutlaatuiset maalaukset. Historiankirjoitus ei muista itse maalareista mitään, mutta Kanto on kehitellyt seinämaalausten synnystä tarinan, joka herättää taidokkaasti henkiin aikakauden ja kirkkoa ympäröivän kyläyhteisön tapoineen ja arvostuksineen.

8.10. klo 18
Kirkonkylän väliaikainen palvelupiste

Anneli Kanto Kuva: Marek Sabogal Gummerus Kustannus

Kirsti Manninen

Kirjailija Kirsti Manninen tunnetaan laajalti kirjailijanimellään Enni Mustonen. Hän on toiminut vapaana kirjailijana ja käsikirjoittajana vuodesta 1983 lähtien.

Manninen on tuottelias kirjailija, joka on uransa aikana julkaissut toistasataa teosta. Hänen tuotantonsa on hyvin monipuolista: romaaneja, lastenkirjoja, tietokirjoja, näytelmiä ja televisiokäsikirjoituksia.

Vuodesta 1988 Manninen on toiminut kotimaisen kirjallisuuden dosenttina Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusalueitaan ovat olleet muun muassa pakinat, 1800-luvun suorasanainen kertomakirjallisuus, erityisesti naistenromaanit ja jatkokertomukset, sekä viihdekirjallisuuden lajit ja historia.

Manniselta ilmestyi keväällä 2021 kirjailijanimellä julkaistu romaani Näkijä, joka on viimeisin osa hänen suosittua Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaansa.

Rajamäen kirjastossa Kirsti Manninen kertoo Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjasta ja sen synnystä.

9.10. klo 14.30
Rajamäen kirjasto

Kirsti Manninen Kuva: Jouni Harala