Iltapäivätoimintaa kunnassa tuottaa kunnan lisäksi yksityiset palveluntuottajat. Jokaisessa ip-kerhossa on omat käytäntönsä ja niistä voi olla yhteydessä kerhoon. Perheille jaetaan myös infokirje, jossa on tärkeimmät asiat. Lisäksi kerhoissa on vanhempainilta.
”Perheille on mahdollisuus sopia tiloihin tutustumisesta. Suosittelemme tätä, kun lapsella on erityisen tuen tarpeita. Kaikkea ei pystytä huomioimaan, mutta tärkeintä on, että työtä tehdään yhdessä lasta ajatellen, kunnan nuorisopäällikkö Katja Günther kertoo.”
Toimintaan on hyvä varautua niin, että vaatteet on nimikoitu ja varavaatteita on mukana. Ip-kerhossa on lisäksi mahdollisuus tehdä läksyjä, mutta läksyt ovat vanhempien vastuulla, ja ne kannattaakin tarkistaa yhdessä lapsen kanssa.
Keskeinen harjoiteltava asia on lapsen kulkeminen koulusta ip-kerhoon. Mikäli lapsi kulkee pyörällä, on syytä korostaa kypärän käyttöä ja sitä, että puhelinta ei tule selailla kävellessä tai pyöräillessä ja heijastin antaa näkyvyyttä. Ip-kerhoista ei ole mahdollista tulla lapsia vastaan, koska lapset pääsevät eri aikaan koulusta.
Tärkein asia on jutella lapsen kanssa päivän tapahtumista. Siitä, mitä ip-kerhossa on tehty, mutta myös siitä, onko joku asia tuntunut mukavalta tai onko joku jäänyt päivässä askarruttamaan. Lasta on tärkeää tukea myös kaveruussuhteissa ja omien vahvuuksien löytämisessä.
Yhdessä luomme parempaa huomista
Nurmijärvi on ottanut rohkean askeleen panostamalla opetuksessa tulevaisuuden taitoihin. Esimerkiksi ulkoilun ohessa yritysten mainosten tutkiminen, innostava vastuun saaminen, kioskin hintojen vertailu, TET-jakso, keskustelut ja päätöksien tekemiset tarjoavat lapsille ja nuorille monipuolisia tilanteita, joissa he oppivat yhdessä tehden tulevaisuuden taitoja.
Tulevaisuudentaidot, eli toiselta nimeltään yrittäjyyskasvatus, on kokonaisuus, joka ulottuu esiopetuksesta lukioon ja ammatilliseen opetukseen. Helmikuussa Nurmijärven koulujen rehtorit, opot, opettajat sekä elinkeinoelämän edustajat kokoontuivat työpajaan luomaan yhtenäistä toimintamallia. Työn tuloksena syntyy opetushenkilöstölle työkalupakki, joka sisältää työelämätaitoja kehittäviä menetelmiä.
Yhteistyön etuina Klaukkalan Yrittäjien Vesa Kuisma mainitsee muun muassa työharjoittelijoiden valmiuksien kehittymisen. Pienetkin asiat vaikuttavat ja yhteistyö yrittäjien kanssa avaa uusia näkökulmia oppilaille ja opettajille. Nurmijärven Yrittäjien Pirjo Kivistö täydentää, että yhteistyö tarjoaa nuorille näkökulman monimuotoiseen yrittäjyyteen ja tarjoaa opettajille kontakteja paikallisiin yrityksiin.