Nurmijärven Veden Nukarilla sijaitsevan Teilinummen tekovesipohjalaitoksen rakentaminen aloitettiin rakennussuunnitelmien valmistumisen ja urakkakilpailutuksen jälkeen syyskuussa 2022. Laitoksen rakentaminen pysyi suunnitellussa viiden miljoonan budjetissa sekä valmistui suunnitellussa aikataulussa toukokuussa 2024, ja tuottaa parhaillaankin talousvettä Kirkonkylän, Nukarin ja Klaukkalan alueelle. Vesi on hyvä- ja tasalaatuista, ja esimerkiksi sen kalsiumpitoisuus on huomattavasti nykyistä talousvettä alhaisempi.
Teilinummen tekopohjavesilaitoksen tuotantokapasiteetti on Nurmijärven mittakaavassa hyvin merkittävä, ja se tulee turvaamaan vedenhankinnan ja talousveden tuotannon Nurmijärvellä pitkälle tulevaisuuteen. Kapasiteetti vastaa kunnan tulevaan asukasluvun kasvuun ja mahdollistaa myös uuden, vettä käyttävän yritystoiminnan Nurmijärvellä.
Teilinummen tekopohjavesilaitoksen julkisivua
Päijänteen raakavedestä syntyy laadukasta talousvettä 2–10 kuukaudessa
Tekopohjavesilaitoskokonaisuus perustuu läheisestä Päijänne-tunnelista saatavaan Päijänteen raakaveteen. Päijänne-tunnelin pumppaamolta raakavesi pumpataan Teilinummen harjulle, joka on pääasiassa käytöstä poistuneita soranottoalueita. Siellä vesi imeytetään harjuun sekä allas- että kaivoimeytyksenä.
“Imeytetty raakavesi viipyy hiekkaharjussa, imeytyspaikasta riippuen 2–10 kuukautta, jonka aikana vesi puhdistuu ja virtaa pohjavesimuodostumassa kohti vedenottamoa. Muodostunut tekopohjavesi pumpataan uudelle Teilinummen vedenkäsittelylaitokselle”, Nurmijärven Veden käyttöpäällikkö Matias Niemi kertoo.
“Laitoksen vedenkäsittelyprosessissa raakavesi ilmastetaan ilmastustorneissa, jonka jälkeen se käsitellään ultraviolettivalolla. Ilmastuksessa poistetaan haihtuvia yhdisteitä, mm. hiilidioksidia, jolloin veden pH-arvo nousee suotuisalle tasolle. Ultraviolettivalo ei aiheuta talousveteen hajua tai makua, vaan sillä estetään mahdollisten mikrobien esiintyminen talousvedessä. Tyypillisesti pohjavedessä ei esiinny mikrobeja, mutta poikkeustilanteissa mm. runsaiden sateiden jälkeen niitä voi esiintyä pintaveden nopean imeytymisen takia”, Niemi lisää.
Mahdollisiin poikkeustilanteisiin on myös varauduttu
Uudella tekopohjavesilaitoksella on varauduttu myös erilaisten epäpuhtauksien poistoon kalvosuodatuskäsittelyllä, mutta johtuen Päijänteen huomattavan hyvälaatuisesta raakavedestä, sitä ei vielä rakennettu.
Teilinummen vanha pohjavedenottamo sekä muut Nurmijärven kirkonkylän itäpuoliset vedenottamot jäävät edelleen käyttövalmiuteen talousvesituotannon varakapasiteetiksi.
Vesilaitoshoitaja Jesse Ojanen säätää tekopohjavesilaitoksen pH:n mittalaitteita.