Nurmijärven Vedellä on jätevesiviemäriverkostoa yli 300 kilometriä. Viemäreiden ikä vaihtelee 1960-luvulta rakennetuista aivan uusiin. Viemäreiden kuntoa ja vuotavuutta tarkkaillaan Nurmijärvellä ahkerasti erilaisin keinoin, viime vuonna kuvattiin 25 kilometriä viemäreitä ja saneerauksia tehtiin useamman kilometrin verran.
Kameravaunu, zoomi ja pumppausdata paljastavat vuotokohtia
Viemäreiden kuntotutkimuksilla saadaan selville pahimmat vuotokohdat. Viemäreiden kuntoa tutkitaan erilaisin menetelmin, kuten kuvaamalla ja seuraamalla pumppausdataa. Viemäreitä kuvataan TV-kuvaukseksi kutsuttavalla kauko-ohjattavalla kameravaunulla ja Zoom-menetelmällä kaivoista käsin.
Pumppausdataa saadaan viemäriverkostossa olevilta jätevesipumppaamoilta, joita Nurmijärvellä on reilu 50 kappaletta. Vuotavimmat alueet selviävät vertailemalla kuivaa aikaa, kuten elokuuta kevään suurimpaan lumien sulamisaikaan.
Näiden tekniikoiden lisäksi tilataan vuototutkimuksia yksityisiltä toimijoilta, kuten Rajamäellä tehtiin viime vuoden vaihteessa. Yksityisten toimijoiden tutkimuksiin sisältyy kaivojen kuntotarkastusten lisäksi viemärivesistä otettavia vesinäytteitä, joista nähdään vuotoveden prosentuaalinen osuus.
Viemäreiden vuotovesillä tarkoitetaan viemäreihin vuotavia luonnon vesiä, kuten sulamis- ja sadevesiä. Vuotovedet kuormittavat viemäreitä ja jätevedenpuhdistamoita sekä heikentävät jäteveden puhdistusta. Pahimpiin tulva-aikoihin saatetaan joutua ohittamaan jätevedenpuhdistamoiden biologinen puhdistusprosessi kokonaan ja laskea vesistöihin mekaanisesti esikäsiteltyä ja kemiallisesti saostettua osittain puhdistettua jätevettä. Jäteveden pumppaamiseen puhdistamolle kuluu sähköä, joten vuotovesien kuormitus lisää myös energiankulutusta.
Vuosittain saneerataan 2–3 viemärikilometriä
Viemäreiden kuntotutkimuksissa löydettyjä vikoja korjataan tehokkaasti. Yksittäiset pienet korjaukset laitetaan Nurmijärven Veden kunnossapitoyksikölle työlistalle.
Laajemmissa saneeraustarpeissa tehdään tarkempi suunnitelma, jossa valitaan saneerausmenetelmä ja määritetään ajankohta. Esimerkiksi vuotavissa betoniviemäreissä käytetään sukkasujuttamista, jossa viemärin sisäpintaan sujutetaan sukka, joka kovettuu muodostaen uuden sisäpinnan viemärille. Se on siitä hyvä saneeraustapa, että ei tarvitse tehdä kaivantoja, jolloin saneerauksesta ei myöskään ole paljoa haittaa liikenteelle ja asuinympäristölle.
Nurmijärven Vedellä viemäreitä on saneerattu jo 90-luvulta asti aktiivisesti. Tällä hetkellä saneerataan vuosittain noin 2–3 viemärikilometriä. Vuotovesien vähentämiseen ja saneerauksiin tullaan panostamaan edelleen myös tulevaisuudessa.
- Jätevedenpuhdistamoja kaksi: Klaukkalassa ja Kirkonkylällä
- Jätevesipumppaamoja 52 kpl
- Nurmijärven Veden viemäriverkos-to: 310 km (2022) 312 km (2023)
- Viemäreiden kuvausmäärä: 20 km (2022) 25 km (2023)
- Nurmijärven Veden vuotoprosentti: 28 % (2022) 34 % (2023)
- Suomalaisten vesilaitosten vuoto-prosentti: 39 % (ka 2022)