Nurmijärven vesi

Nurmijärven Vesi tutkii ja saneeraa uutterasti jätevesiviemäreitä

Nurmijärven Vedellä on jätevesiviemä­riverkostoa yli 300 kilometriä. Viemä­reiden ikä vaihtelee 1960-luvulta ra­kennetuista aivan uusiin. Viemäreiden kuntoa ja vuotavuutta tarkkaillaan Nur­mijärvellä ahkerasti erilaisin keinoin, viime vuonna kuvattiin 25 kilometriä viemäreitä ja saneerauksia tehtiin use­amman kilometrin verran.

Kameravaunu, zoomi ja pumppausdata paljastavat vuotokohtia

Viemäreiden kuntotutkimuksilla saa­daan selville pahimmat vuotokohdat. Viemäreiden kuntoa tutkitaan erilaisin menetelmin, kuten kuvaamalla ja seu­raamalla pumppausdataa. Viemäreitä kuvataan TV-kuvaukseksi kutsuttaval­la kauko-ohjattavalla kameravaunulla ja Zoom-menetelmällä kaivoista käsin.

Pumppausdataa saadaan viemäriver­kostossa olevilta jätevesipumppaa­moilta, joita Nurmijärvellä on reilu 50 kappaletta. Vuotavimmat alueet selviä­vät vertailemalla kuivaa aikaa, kuten elokuuta kevään suurimpaan lumien sulamisaikaan.

Näiden tekniikoiden lisäksi tilataan vuototutkimuksia yksityisiltä toimijoil­ta, kuten Rajamäellä tehtiin viime vuo­den vaihteessa. Yksityisten toimijoiden tutkimuksiin sisältyy kaivojen kunto­tarkastusten lisäksi viemärivesistä otet­tavia vesinäytteitä, joista nähdään vuo­toveden prosentuaalinen osuus.

Viemäreiden vuotovesillä tarkoitetaan viemäreihin vuotavia luonnon vesiä, kuten sulamis- ja sadevesiä. Vuotovedet kuormittavat viemäreitä ja jäteveden­puhdistamoita sekä heikentävät jäte­veden puhdistusta. Pahimpiin tulva-aikoihin saatetaan joutua ohittamaan jätevedenpuhdistamoiden biologinen puhdistusprosessi kokonaan ja laskea vesistöihin mekaanisesti esikäsiteltyä ja kemiallisesti saostettua osittain puh­distettua jätevettä. Jäteveden pumppaa­miseen puhdistamolle kuluu sähköä, joten vuotovesien kuormitus lisää myös energiankulutusta.

Vuosittain saneerataan 2–3 viemärikilometriä

Viemäreiden kuntotutkimuksissa löy­dettyjä vikoja korjataan tehokkaasti. Yksittäiset pienet korjaukset laitetaan Nurmijärven Veden kunnossapitoyksi­kölle työlistalle.

Laajemmissa saneeraustarpeissa teh­dään tarkempi suunnitelma, jossa vali­taan saneerausmenetelmä ja määrite­tään ajankohta. Esimerkiksi vuotavissa betoniviemäreissä käytetään sukkasu­juttamista, jossa viemärin sisäpintaan sujutetaan sukka, joka kovettuu muo­dostaen uuden sisäpinnan viemärille. Se on siitä hyvä saneeraustapa, että ei tarvitse tehdä kaivantoja, jolloin sanee­rauksesta ei myöskään ole paljoa hait­taa liikenteelle ja asuinympäristölle.

Nurmijärven Vedellä viemäreitä on sa­neerattu jo 90-luvulta asti aktiivisesti. Tällä hetkellä saneerataan vuosittain noin 2–3 viemärikilometriä. Vuotove­sien vähentämiseen ja saneerauksiin tullaan panostamaan edelleen myös tulevaisuudessa.

  • Jätevedenpuhdistamoja kaksi: Klaukkalassa ja Kirkonkylällä
  • Jätevesipumppaamoja 52 kpl
  • Nurmijärven Veden viemäriverkos-to: 310 km (2022) 312 km (2023)
  • Viemäreiden kuvausmäärä: 20 km (2022) 25 km (2023)
  • Nurmijärven Veden vuotoprosentti: 28 % (2022) 34 % (2023)
  • Suomalaisten vesilaitosten vuoto-prosentti: 39 % (ka 2022)
Nurmijärven Veden sopimuskumppanina toimiva Delete Oy kuvaa viemäreitä kauko-ohjattavan kameravaunun avulla.