Kirkonkylän jätevedenpuhdistamolla käsitellään Nukarin, Karhunkorven ja Kirkonkylän alueiden jätevedet. Puhdistetut jätevedet johdetaan Kissanojan kautta Vantaanjokeen. Tällä hetkellä käytössä oleva jätevedenpuhdistamo on rakennettu 1970-luvulla, nyt jo siis elinkaarensa lopussa. Nurmijärven Vesi on useiden selvitysten jälkeen päättänyt keväällä 2024, että Kirkonkylään rakennetaan uusi jätevedenpuhdistamo. Se tulee nykyisen puhdistamon viereen Hämeenlinnanväylän varteen Ilvesvuoren pohjoisosan alueelle.
Monien vuosien ja miljoonien eurojen hanke
Uuden jätevedenpuhdistamon hanke alkaa yleissuunnitteluvaiheella, jossa ratkaistaan tulevan puhdistamon tekniset ja toiminnalliset periaatteet. Lopulliset yksityiskohtaiset ja mittavat rakennussuunnitelmat, aina pohjamaan vahvistustoimenpiteistä automaatio- ja tietoliikenneyhteyksiin, valmistuvat vuoden 2025 loppuun mennessä. Uuden jätevedenpuhdistamon rakennusvaihe käyttöönottoineen tulee kestämään noin 2,5 vuotta.
”Hanke tulee olemaan Nurmijärven Veden tulevan vuosikymmenen merkittävin investointi. Alustava kustannusarvio nykykustannustasolla on 16–19 miljoonaa euroa”, toteaa vesilaitoksen johtaja Kimmo Rintamäki.
Vantaanjoen kuormitus minimaalista
Uudella jätevedenpuhdistamolla koko jäteveden käsittelyprosessi kahdennetaan, minkä ansiosta saadaan paras mahdollinen puhdistustulos myös huolto-, kunnossapito- ja häiriötilanteiden aikana. Puhdistamo tulee olemaan mitoituksiltaan sellainen, että se pystyy käsittelemään nykyistä puhdistamoa paremmin myös poikkeuksellisen suuret tulovirtaamahuiput.
”Tulevalla puhdistamolla tullaan käyttämään parasta saatavilla olevaa nykytekniikkaa. Nykytekniikan avulla saavutettava puhdistustulos, verrattuna olemassa olevaan, paranee merkittävästi. Tällöin myös puhdistetun jäteveden kuormitusvaikutus Vantaanjokeen tulee olemaan jopa alle prosentin koko Vantaanjoen sisältämästä kuormituksesta”, Rintamäki iloitsee.
Puhdistuksella pyritään mahdollisimman tehokkaaseen fosforin, typen ja orgaanisen aineksen poistamiseen. Nämä aineet ovat merkittävimmät Vantaanjokeen ja Suomenlahteen kuormitusta aiheuttavista tekijöistä. Lisäksi uudella puhdistamolla puhdistettu jätevesi tullaan hygienisoimaan, eli sen mahdollista mikrobipitoisuutta vähennetään. Tällä parannetaan erityisesti Vantaanjoen virkistyskäytön olosuhteita.
Aurinkopaneeleilla sähköä puhdistamon toimintaan
Uusi jätevedenpuhdistamo tullaan varustamaan jätevedestä saatavan lämmön talteenotolla ja rakennusten kattopinnat varustetaan aurinkopaneelein.
”Jätevedenpuhdistus kuitenkin vaatii tasaisesti paljon sähköenergiaa, joten aurinkopaneeleiden tuottama sähkö voidaan aina täysimääräisesti hyödyntää puhdistamolla. Lisäksi jäteveden tuottamalla lämmöllä korvataan nykyisen puhdistamon fossiilisten polttoaineiden käyttö. Näillä teknisillä ratkaisuilla uusi puhdistamo lähenee energiaomavaraisuutta, joka on myös alan lainsäädännön tuleva tavoite”, kertoo Rintamäki.