Toukokuu on parasta aikaa laittaa oma piha kesäkuntoon. Ensimmäisten maasta puskevien kukkien joukosta silmään saattaa pistää myös syksyltä jääneet talven törröttäjät ja muut kasvijätteet, jotka halutaan saada pois pihaa rumentamasta. Pihaa siistiessä kertyykin paljon puutarhajätettä, joka täytyy muistaa käsitellä oikein.
Puutarhajätteellä tarkoitetaan kasvinosia, ruohoa, haravointijätettä, risuja, käpyjä ja olkea. Ensisijaisesti kasvijätteet suositellaan käsiteltävän omalla kiinteistöllä. Ne voi kompostoida puutarhajätteille tarkoitetussa kompostorissa tai kehikossa tai hyödyntää katteena. Mikäli tämä ei ole mahdollista, puutarhajäte tulee toimittaa asianmukaisesti jätteenkeräykseen.
On hyvä muistaa, että puutarhajätteen polttaminen taajama-alueella on jätehuoltomääräysten mukaan kielletty. Taajama-alueen ulkopuolella saa polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja, oksia ja olkia. Poltosta ei saa aiheutua haittaa naapureille tai ympäristölle. Puutarhajätettä ei myöskään saa kipata mihin tahansa: puutarhajäte on jätettä ja sitä koskee jätelain mukainen roskaamiskielto. Risujen tai puutarhajätteen kärrääminen yleisille alueille, kuten puistoihin ja metsiin, on roskaamista.
Kiinteistön omistajalla on vastuu huolehtia siitä, ettei mikään puutarhakasvi leviä oman pihan ulkopuolelle. Leviämisen kannalta erityisen huolestuttavia ovat haitalliset vieraslajit, jotka voivat
syrjäyttää luontaisia lajeja tai muuttaa elinympäristöä muille lajeille sopimattomaksi. Puutarhajätteen oikeanlainen käsittely on yksi tärkeimmistä ennakoivista torjuntakeinoista vieraslajien leviämisen suhteen, sillä moni vieraslaji on levinnyt luontoon kottikärryjen välityksellä.
Puutarhajätteen, niin kuin muunkin jätteen asianmukaisella käsittelyllä voidaan taata kaikille viihtyisä ja turvallinen lähiympäristö. Samalla suojelemme alkuperäistä luontoamme ja edesautamme monimuotoisuuden säilymistä.
Jokainen teko puhtaan ympäristön puolesta on tärkeä!