Museo

Kävelykierrokset johdattavat Rajamäen historiaan

Nurmijärven museo järjestää keväällä ja kesällä Rajamäen arkkitehtuuriin ja sotahistoriaan perehdyttäviä opastettuja kävelykierroksia.

Kevään ja kesän aikana juhannusviikkoa lukuun ottamatta kierroksia on tarjolla viikoittain. Keväällä kierrokset alkavat klo 12, kesäkaudella 1.6. lähtien klo 17.

Noin tunnin kestäville kävelykierroksille voi osallistua 10 € hintaan. Kierroksen varaaminen ja maksaminen tapahtuu verkossa Doerz-palvelussa:
www.doerz.com/nurmijarvi.

Teollisen arkkitehtuurin aarteita
Torstaisin järjestettävillä Rajamäen arkkitehtuuria -kävelykierroksilla tutustutaan Rajamäen tehdasalueen ja sen ympärille kasvaneen kylän rakennusperintöön. Tehdasalueen suunnitteluun osallistui aikanaan joukko nimekkäitä arkkitehtejä, kuten Magnus Schjerfbeck, Erkki Huttunen, Aarne Ervi, Antero Pernaja, Einari Teräsvirta sekä arkkitehtuuritoimisto Cronstedt, Schultz & Röneholm. Se onkin eräs maamme arvokkaimmista teollisista ympäristöistä.

Rajamäen rautatieasema, kansakoulu, kirkko, tykkitornit, makasiinit ja tehdasrakennukset kertovat kukin omaa tarinaansa aikakausien ja rakennustyylien muutoksesta, kansakunnan kasvusta ja sen kriisiajoista. Kävelykierroksen aikana ei käydä rakennusten sisätiloissa.

Rajamäki sodassa
Perjantaisella kävelykierroksella perehdytään sota-ajan toimintaan Rajamäellä. Molotovin cocktaileja rintamalle, tikkuviinaa kansalle! -teemaisen kierroksen kuluessa nähdään alkuperäinen, talvisodan aikainen Molotovin cocktail Tehdas- ja alkoholimuseon kokoelmista.
Kävelykierroksen aikana kuullaan tehtaan ja kylän vaiheista toisen maailmansodan ankarina vuosina. Osallistujat pääsevät muun muassa tarkastelemaan 40 mm Bofors-ilmatorjuntakanuunaa sekä vierailemaan Tykkitorninmäen ilmapuolustustornien juurella.

Rajamäen kirkko kuuluu Suomen modernin kirkkoarkkitehtuurin merkkiteoksiin. Vuonna 1938 valmistuneen kirkon on piirtänyt Rajamäen tehtaiden 1930-luvun laajennusten suunnittelija, arkkitehti Erkki Huttunen.

Talvisodan 1939–40 alkuvaiheessa kirkon kuusipuin naamioidussa tornissa oli ilmavalvonnan tähystysasema. Kirkko toimi sidontapaikkana, kouluna sekä majoitustilana. Naamioinnin tarkoituksena oli vaikeuttaa kirkon ja kylän havaitsemista pommituslentokoneista.


Myöhemmin ilmavalvonta siirrettiin Pinninnummelle ennen sotaa rakennettuun ilmatorjuntakonekivääritorniin.