Nurmijärvi-lehden haastattelussa eläkkeelle siirtyvä hallintojohtaja Jukka Anttila
”Olen nauttinut Nurmijärvellä olosta jo syyskuusta 1984 lähtien”, kertoo Nurmijärven kunnan elokuussa eläköityvä hallintojohtaja Jukka Anttila. Anttila siirtyi Kälviän kunnasta Nurmijärven kunnansihteeriksi. Myöhemmin virka muutettiin hallintojohtajaksi.
”Nurmijärvi kuulosti järvimaisemissa viihtyvän korviin erinomaiselta paikalta. Täytyy myöntää, että tunsin itseni hieman petetyksi kuullessani, että tuo järvi oli kuivattu jo aikoja sitten. Onneksi löysin nopeasti Sääksin huikeat maisemat”, Anttila muistelee pilkettä silmäkulmassaan. ”Sijaintinsa puolesta kunta osoittautui erittäin myönteiseksi. Maalaispoika löysi Kirkonkylästä elämisen rauhaa, mutta Helsingin läheisyys mahdollisti lukuisia asioita. Tykästyin myös Nurmijärven kolmeen erilaiseen taajamaan.”
Nuori kunnansihteeri osallistui uuden kotikuntansa kehittämiseen ja otti innokkaasti kantaa jo ensimmäisestä työpäivästään lähtien.
”Paikallislehden tervetulohaastattelussa kysyttiin, mikä Nurmijärvellä on herättänyt huomioni. Vastasin Hongisojantien olevan hyvin päällystetty mutkaiseksi tieksi. Luettuaan lehden kunnanjohtaja Toivo Seppälä otti minut puhutteluun ja kysyi, pitikö sitä heti kommentoida jotakin”, Anttila nauraa. ”Nykyisin tie on edelleen mutkainen mutta varsin huonossa kunnossa, itse puolestani voin olla ottamatta kantaa kaikkiin asioihin.”
Ylpeä liikuntaolosuhteiden kehityksestä
Nurmijärvi on kokenut Anttilan aikana suuria mullistuksia. Anttilan aloittaessa nurmijärveläisiä oli noin 24 000 ja taajamat olivat varsin pieniä. Sittemmin asukasluku on ylittänyt 43 000:n rajapyykin ja kunta on kehittynyt monilla tavoin.
”Varsinkin liikuntaolosuhteet ovat petraantuneet huimasti. Klaukkalan jäähalli, Kirkonkylän tekojäärata sekä Rajamäen uimahallin laajennus ovat kaikki olleet merkittäviä satsauksia. Eikä pidä unohtaa Monikon rakentamista kulttuuripitäjään”, Anttila näkee. ”Olin pitkään mukana Nurmijärven Onnen- kimpaleen toiminnassa, ja itselleni tärkeitä projekteja ovat myös olleet Kissankellon ja Heikkarin palvelutalojen rakentaminen.”
Hallintojohtajan työ on muuttunut vuosien saatossa.
”Alaisten määrän kasvaessa työni on muuttunut enemmän suurien linjojen johtamiseksi”, Anttila näkee. ”Viime aikoina kunnan johtoryhmään on saatu teräviä johtajia, mikä haastanut pysymään hereillä uran loppumetreille saakka.”
Nurmijärven yhteisöllisyys on poikkeuksellista
Anttila on näköalapaikaltaan seurannut yhteiskunnan kehitystä yli 35 vuotta. Hän sijaistanut myös kunnanjohtajaa Vihdissä ja kaupunginjohtajaa Karkkilassa.
”Varsinkin 90-luvun lama on jäänyt mieleen henkisesti raastavana aikana, mutta sen jälkeen koitti myös huikea nousukausi. Nurmijärven vaakunan veljekset komeilivat silloin kansikuvapoikina. Nyt korona-aikana emme voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Olen ilokseni huomannut, että nurmijärveläiset ovat osoittaneet hienoa yhteisöllisyyttä vaikeassa tilanteessa.”
Juuri yhteisöllisyyden Anttila nostaa paikallisen politiikan erityispiirteeksi. ”Nurmijärvellä on aina arvostettu toisia, eikä meillä ole samanlaista inhottavasti sanomisen perinnettä kuin joissakin kunnissa. Toivottavasti kulttuuri periytyy myös tuleville valtuustoille”, Anttila sanoo.
”Toisen arvostaminen ei tarkoita sitä, että pitää olla samaa mieltä. Viranhaltijoiden ja poliitikkojen välillä kuuluukin olla pientä jännitystä, ja sopiva tyytymättömyys vie asioita eteenpäin.”
Nurmijärvi on nähnyt joukon suuria persoonia, joista Anttila kertoo arvostansa monia. Kenelle hän antaa erityistunnustusta?
”Hailin Veikko suositteli aikoinaan hakemaan Nurmijärvelle, ja olen tästä kiitollinen. Hannu Toikkanen on puolestaan ollut mukana kunnan päätöksenteossa yhtä kauan kuin minäkin. Olen aina arvostanut Hannun yhteis- työhakuista, faktapohjaista ja rauhallista tapaa tehdä politiikkaa.”
Ura makkaranpaistajan apupoikana jatkuu
Jukka Anttila on ollut lukuisten vuosien ajan vapaaehtoisena Taaborilla, omien sanojensa mukaan makkaranpaistajan apupoikana. Tämä ura jatkuu myös tulevaisuudessa.
”On ollut hienoa todistaa Taaborin kesätapahtuminen nykyinen kukoistus, sekä siinä sivussa lukuisia hyviä näytelmiä. Tarkoitukseni on kinkata makkaranpaistoon myös ensi kesänä.”
Anttilan mietelause:
Yks ei ole parempi kuin toinen, eikä niinkään hyvä
– Pohjalainen viisaus
Teksti: Teemu Siltanen