Pelastetaan demokratia
Demokratian tila on tutkijoiden mukaan heikentynyt maailmanlaajuisesti. Populismi, yhteiskunnan polarisoituminen ja mediaympäristön muutos ovat osaltaan vaikuttaneet keskusteluilmapiirin kärjistymiseen ja huoleen demokratian tulevaisuudesta.
Luottamus poliittiseen järjestelmään on ollut laskevalla uralla myös Suomessa. Tyytyväisyys julkisiin instituutioihin on korkealla tasolla, mutta ihmisten usko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa on matalalla.
Sosiaalisen median alustoilla, kuten vaikkapa Facebook-ryhmillä, on periaatteessa ollut mahdollisuus muodostaa uudenlainen demokratiaa vahvistava keskustelualusta. Teknologiayhtiöiden valta-aseman, algoritmien roolin ja yhdessä sovittujen pelisääntöjen murentumisen kautta tilanne on kääntynyt lähes päinvastaiseksi, ja somealustojen on tutkimuksissa todettu demokratian vahvistamisen sijaan ruokkivan ärtymystä ja vähentävän halukkuutta osallistua julkisiin keskusteluihin.
Winston Churchill on todennut:
”Demokratia on huonoin hallintotapa, ellei mukaan lasketa kaikkia muita hallintotapoja, joita aika ajoin on kokeiltu.”
Näin tuplavaalien alla on hyvä hetki pohtia, mitä voimme tehdä demokratian pelastamiseksi.
Kaikki lähtee äänestysaktiivisuudesta, joka on Nurmijärvellä perinteisesti ollut korkealla. Pidetään huolta, että se on tälläkin kerralla! Kunta- ja aluevaaleissa saa äänestää sunnuntai 13.4., ennakkoäänestys on 2.–8.4.
Tärkeitä elementtejä demokratian kannalta ovat osallisuus, vuoropuhelu ja avoimuus. Kuntalaisilla pitää olla mahdollisuus tulla kuulluiksi päätöksenteon valmistelussa ja saada oikea-aikaisesti tietoa yhdessä päätettävistä asioista. Näistä on Nurmijärvellä pidetty huolta mm. viestintää ja vuoropuhelua kehittämällä, kyselyillä, kuntalaistilaisuuksilla ja osallistuvan budjetin kautta.
Tärkeintä on löytää tavat, joilla ihmisten on helppo osallistua ja saada tietoa kunnan asioista. Luotettava ja demokratiaa turvaava informaatioympäristö on tärkeä osa yhteiskunnan toimivuutta ja huoltovarmuutta. Tarvitsemme tiedonvälityksen lisäksi areenan, jolla kuntalaiset voivat keskustella ja median, joka toimii terveellä tavalla vallan vahtikoirana. Tämä on iso kysymys tällä hetkellä, kun perinteiset uutismediat kipuilevat kannattavuuden kanssa ja sosiaalinen media on murroksessa.
Herääkö ajatuksia? Mikä on sinulle toimiva kanava vuoropuheluun? Miten sinä haluat osallistua yhteiskunnallisiin asioihin ja keskusteluun?
Ollaan yhteyksissä!
Outi
outi.makela@nurmijarvi.fi
Kirjoittaja on kunnanjohtaja Outi Mäkelä.