Hyvinvointialueelle siirtyminen vaikuttaa monella tavalla nuorten elämään. Keskeistä onkin se, että jatkossakin yhteistyö kuntien sivistystoimen ja hyvinvointialueiden sote-palveluiden välillä toimii hyvin.
Nuorisopalveluissa uudistus näkyy niin, että nuorten työpaja ei voi jatkossa tuottaa hyvinvointialueen järjestämisvastuulle siirtyviä palveluita, kuten kuntouttavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta.
”Olemme syksyllä lähteneet kehittämään nuorten työpajan toimintaa. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että olemme pohtineet pajan viikkorakennetta, sisältöjä ja nuorille annettavaa palvelua. Muutoksen myötä on pidettävä huolta erityisesti siitä, että jatkossakin yhteistyö toimii hyvin niin, että nuoret voivat joustavasti siirtyä kuntouttavasta meille ja päinvastoin”, nuorisopäällikkö Katja Günther kertoo.
Parhaimmillaan uusi sote-rakenne mahdollistaa keskittymisen ennaltaehkäisyyn
ja ongelmien hoitoon jo perustasolla. ”Ratkaisevinta on se, millaiset
yhteistyön rakenteet saamme luotua ja miten yhteistyö toimii. Meillä yhteistyö vaikuttaa nuorten työpajan lisäksi toki
moneen muuhunkin asiaan eli esimerkiksi yhteistyöhön oppilashuollon kanssa. Myös etsivässä nuorisotyössä nuoren tulisi voida siirtyä saumattomasti palvelusta toiseen. Nuorille tai nuorille aikuisille ei pitäisi näkyä se, kuka palvelua tuottaa. Tärkeintä on, että palvelu toimii ja sitä on saatavilla oikea-aikaisesti ja siellä, missä nuori sitä tarvitsee”, Günther toteaa.
Nuorisopalvelut vastaa myös nuorisovaltuuston toiminnasta. Hyvinvointialueelle on sen rinnalle perustettu alueellinen nuorisovaltuusto.