Ympäristö

Metsolan päiväkoti

Sisäliukumäessä sekä kiipeilyseinältä kuuluu kirkkaita ilonkiljahduksia. Pihalla puolestaan on täydet leikit käynnissä niin hämähäkkikeinussa kuin pulkkamäessäkin. Yksi ryhmä on lähtenyt tutustumaan luonnonihmeisiin metsäretkelle. Liikuntasalissa on käynnissä toiminnallinen oppitunti, jonka tiimellyksessä lapset oppivat motoriikan lisäksi matematiikkaa. Viereisessä luokkahuoneessa taas opetellaan pienryhmässä piirtämistä.

Nurmijärvi sai uuden maanmerkin, kun Metsolan päiväkoti aukaisi ovensa alkuvuodesta Rajamäellä. 1850 neliön rakennetussa oppimisympäristössä toimii tällä hetkellä viisi alkuluokkaa joissa opiskelee eskarilaisia ja ekaluokkalaisia. Keskimäärin alkuluokassa on noin 30 lasta, puolet esioppilaita ja puolet ekaluokkalaisia. Tällä hetkellä yksi alkuluokista on pienalkuluokka, jossa on 15 oppilasta eskareita, eka- ja tokaluokkalaisia.

”Lapsille on hyvät muunneltavat tilat. On jakotiloja, erilaisia tiloja oppia ja leikkiä. Jokaisella alkuluokalla on oma ryhmätila jakotiloineen. Sen lisäksi löytyy oppimisaula, hiljainen tila/musiikkiluokka, jumppasali ja ruokasali. Ruokasalissa meille tarjoillaan hyvää ruokaa Aleksian toimesta. Yleisestä viihtyisyydestä ja siisteydestä huolehtii kaksi laitoshuoltajaa, jotka myös tarvittaessa auttavat lapsiryhmissä”, päiväkodin johtaja Kirsi Suomela-Inkeri kertoo.

Lapset mukana suunnittelussa
Ulkoapäin rakennuksessa silmiin pistävää on muoto, sillä Metsolan päiväkoti on kolmionmuotoinen. Lisäksi julkisivua hallitsevat näyttävät kaarenmuotoiset ikkunat. Mutta mikä on lasten mielestä kivoin asia uudessa päiväkodissa? Vastaukset tulevat kuin kouluympäristössä kuuluukin:

”Liukumäki. Kiipeilyseinä. Futiskenttä. Liikuntasali!” Rakennuksen muotokielessä näkyy lasten osallisuus.

”Lapsille järjestettiin suunnittelun alkuvaiheessa työpajoja, joissa lapset saivat ideoida sitä, mikä heidän mielestään on päiväkodissa kaikkein tärkeintä. Lapset näkivät tärkeiksi muun muassa tontilla olleet isot puut, joissa voisi kiipeillä. Lapset kokivat osallistamisen innostavana ja itsensä tärkeiksi. Lapsien ajatus päiväkodista oli se, että siellä voi toimia, jumpata, leikkiä, siellä on mahdollisuuksia lapsennäköiseen päivän rakentamiseen”, perhepäivähoidon ohjaaja Päivi Benjaminsson kertoo.

Ja eihän oppimisympäristö rajaudu ainoastaan rakennukseen, vaan jatkuu pihalle ja lähiympäristöön.
”Metsolan päiväkoti sijaitsee myös lähellä luontoa; hiihtolatuja, metsää ja urheilukenttää, joten alkuluokkien toimintaa voidaan rakentaa laadukkaasti niin sisällä kuin lähiympäristössä”, Suomela-Inkeri iloitsee.

Metsolan päiväkoti Rajamäellä.