Yritysten ilmastoteot

Yritysten ilmastoverkosto

Kunta käynnisti vuoden 2024 alusta alueen yrityksistä sekä koostuvan ilmastoverkoston. Ilmastoverkoston työ on osa koko kunnan ilmastotyötä ja sen tavoitteena on yhteistyössä yritysten kanssa kehittää jatkuva ja kehitettävä toimintamalli. Työskentelytavan kehittäminen kunnan ja yritysten yhteistyönä tukee yrityksiä palvelevan verkoston kehittämistä myös tulevaisuudessa.

Verkoston toiminta on merkittävässä roolissa, kun puhutaan koko kunnan ilmastotyötä. Kunnan kokonaispäästöistä yrityksien osuus on n. 45%, kotitalouksien n. 45% ja kunnan oman organisaation osuus on n. 10%.

Yritysten ilmastoverkoston seuraava tapaaminen pidetään ennen kesää 2025. Tarkempi ajankohta ja paikka ilmoitetaan myöhemmin. Lisätietoa verkoston toiminnasta elinkeinokoordinaattori Miia Antin, miia.antin@nurmijarvi.fi, puh. 040 317 2019.

Tietoa ja vinkkejä ilmastotyöhön löytyy kunnan ilmastotyösivustolta.

Yritysten ilmastoverkoston tapaamiset

Yritysten ilmastoverkosto kokoontui 11.2.2025 Rinotop Oy:n tiloissa Röykässä. Tilaisuudessa tutustuttiin Rinotopin ilmastotyöhön ja toimintaan. Lisäksi kuultiin Keuken yrityksille suunnatusta vastuullisuusohjelmasta sekä vastuullisuudesta liittyvistä tutkimuksista. Yritysten toivotaan lähtevän mukaan jollain tavalla myös kunnan Siistiksi-siivoustalkoisiin keväällä.

Rinotopin ilmastotekoja

Rinotop Oy on teknisten muoviosien sekä ruiskuvalumuottien asiantuntija ja sopimusvalmistaja. Lisäksi yritys valmistaa myös kuperaa peililasia esimerkiksi raskaisiin ajoneuvoihin Peilituote nimellä.

”Rinotop on toteuttanut useita ilmastotekoja: toteutimme hiilijalanjälkilaskennan Scope 1 ja 2-päästöjen osalta vuonna 2024 ja yrityksellämme on ISO 9001- ja ISO 14001 -sertifikaatit. Yrityksen käyttämästä muovista noin 75 % on kierrätysmuovia. Hävikkiä ei tuotannossa juurikaan synny, sillä muoviosat pystytään sulattamaan ja käyttämään uudestaan. Tärkeää on myös se, kuinka tuotettu tuote voi tuoda positiivisia ympäristö- ja ilmastovaikutuksia varsinaisessa loppukäytössään, kertoo Rinotop Oy:n toimitusjohtaja Janne Immonen.  

Tästä esimerkkinä Rinotopin Immosen ja Roc-Servicen Marko Nummijoen yhteinen tuotekehitystyö. Roc-Servicen toimialana on rullakkojen huolto, korjaus ja varastointi. Roc-Servicen haasteena oli rullakoiden pohjan hakasten rikkoutuminen. Yhdessä kehitetyn pienen muovisaranan avulla rullakon pohja saadaan korjattua ja pohjan käyttöikää voidaan huomattavasti pidentää. Näin säästytään uuden tuotteen ostolta ja paljon raaka-ainetta kuluttavalta valmistukselta. Tämä jos mikä on käytännön ilmastoteko. Samalla se on hyvä esimerkki ilmastoverkoston yrityksiä yhdistävästä roolista.

Muutos alkaa oivalluksesta

Rajamäen Uimahalli Oy:n toimitusjohtaja kiteytti yritysten ilmastoverkoston roolin omassa työssään seuraavasti: ”Muutos alkaa oivalluksesta”.

Heillä muutos jätteiden lajitteluun lähti juuri verkostosta saadusta oivalluksesta. Jätteiden lajittelu on lähtenyt liikkeelle vuoden 2024 lokakuussa ja toiminut hyvin.  

Keuken Balanssi-kasvupalvelu – vastuullisuusohjelma yrityksille

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskuksen, Keuken, yrityskehittäjä Miia-Mari Koskinen kertoi Keuken Balanssi-kasvupalvelusta. Se on yrityksille suunnattu maksuton vastuullisuusohjelma, jossa käsitellään vastuullista yritystoimintaa eri näkökulmista.

Balanssiin osallistuvan yrityksen kanssa toteutetaan 6–8 yrityksen vastuullisuusteemojen ympärille räätälöityä yrityskohtaista workshopia sekä kaksi yritysryhmän kanssa yhdessä toteutettavaa vastuullisuusteeman workshopia. Ohjelman ensimmäinen osa toteutui viime vuonna hyvin tuloksin. Kevään 2025 ohjelmaan on vielä mahdollisuus hakea mukaan. Lisätietoja Keuken verkkosivuilla.

Keuken vastuullisuusaamu järjestetään 27.2. klo 9–11 Keravan Keuda-talossa. Lisätietoa ja ilmoittautuminen Keuken verkkosivuilla.

Yrityksiä toivotaan mukaan Siistiksi-siivoustalkoisiin

Kunnan projektityöntekijä Kati Vinkki kertoi keväällä 2025 toteutettavista Siistiksi-siivoustalkoista, joita pyritään tänä vuonna nostamaan näkyvämmin esiin. Keskusteltiin myös siitä, kuinka yritykset voivat myös omalla esimerkillään vaikuttaa yleiseen siisteyteen sekä roskien keräämiseen ja hyötykäyttöön. Yrityksille heitettiin ajatus: voisivatko he haastaa toisiaan esimerkiksi roskakävelyille?

Tutkimuksia vastuullisuudesta

Tilaisuuden lopuksi kunnan elinkeinokoordinaattori Miia Antin nosti esille muutaman vastuullisuuteen liittyvän tutkimuksen. OP:n Suuryritystutkimuksessa 2025, nousi esiin, kuinka yli 70 % suuryrityksistä näkee, että niiden tehtävänä on ratkaista polttavia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten ympäristö- tai talouskysymyksiä. Tutkimuksessa korostui myös alihankintaketjujen rooli, sillä 86 % suuryrityksistä näki, että heillä on vastuullisuussitoumustensa takia painetta tiukentaa tai uudistaa alihankintaketjuun liittyviä vaatimuksia.

Nurmijärven CO2-raportti on juuri valmistunut. Sen perusteella mm. kuluttajien sähkönkulutuksesta aiheutuneet päästöt ovat vähentyneet huomattavasti verrattuna vuoteen 2008.

Seuraava ilmastoverkoston tapaaminen toteutetaan kesän kynnyksellä. Tarkempi ajankohta ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Ilmastokummit-hankkeen verkostotapaamisten yhteenvetoa

Tapaamisissa heräteltiin osallistujien kiinnostusta ilmastotyön tärkeyteen teorian ja konkreettisten esimerkkien avulla. Tapaamisten aikana a) selvitettiin yritysten rooli ja merkitys koko kunnan ilmastotyössä b) kartoitettiin osallistujien tarpeita verkostolle c) käytiin teorian ja esimerkkien avulla ilmastokestävyyden kehittäminen liiketoiminnassa ja vastuullisuusviestinnän merkitys d) kerrattiin opittua sekä kartoitettiin ilmastoryhmän jatkon tarve ja toimintamalli, johon pyritään.

Motiva Services toimi tapaamisten facilitoijana sekä substanssiosaamisen tuottajana. Keski-Uudenmaan Kehittämisyhtiö Keuke kertoi omista palveluistaan mm. ilmastotyön osalta.  Keuken apu varsinkin uusien investointirahoitusten osalta on avainasemassa.

Yhteensä tapaamisia Ilmastokummit-hankkeen aikana oli neljä, jotka tavoittivat 30 hlöä 25 eri yrityksestä. Tapaamiset järjestettiin paikallisten yritysten toimitiloissa, missä kuultiin myös niiden ilmastotyön toteuttamisesta.

Suurimmaksi haasteeksi osoittautui ilmastoteeman laajuus sekä konkretian puute. Konkretiaan sekä opin soveltamiseen omassa toiminnassa on tarkoitus pureutua seuraavassa vaiheessa mm. yritysten omien esimerkkien avulla.

Onnistumisia ja yritysten kokemia hyötyjä
  • ”Tapaamiset ovat selkeyttäneet itselle, mihin pitäisi tarttua ja mitä tehdä ensimmäiseksi.”
  • ”Opettavaisinta on ollut kuulla muiden esimerkkejä.”
  • ”Tapaamisista on saanut yksittäisiä ideoita viestintään.”
  • ”Olen vienyt käsiteltyjä asioita eteenpäin yrityksen vastuullisuus- ja viestintätiimeille. Olemme saaneet myös tietoa keneltä kysyä ja kehen olla yhteydessä jatkossa.”
  • ”Kunta on tullut paljon lähemmäs ja tutummaksi.”
Mitä toivottaisiin jatkossa lisää?
  • ”Enemmän mahdollisuuksia keskustella muiden yritysten kanssa kokemuksista ja tapaamisten teemoista.”
  • ”Konkreettisia esimerkkejä, miten joku yritys on toteuttanut, vaikka päästölaskentaa tai toimenpiteitä.”
  • ”Vielä konkretiaa, miten päästä alkuun ja mitä tehdä ensimmäisenä.”
  • ”Sparrausta esimerkiksi päästölaskentatyökalujen käyttöön.”

Katso alta verkostotapaamisten teemoja ja sisältöjä.

Verkostotapaamiset Ilmastokummit-hankkeen ajalta