Kunta käynnisti vuoden 2024 alusta alueen yrityksistä sekä koostuvan ilmastoverkoston. Ilmastoverkoston työ on osa koko kunnan ilmastotyötä ja sen tavoitteena on yhteistyössä yritysten kanssa kehittää jatkuva ja kehitettävä toimintamalli. Työskentelytavan kehittäminen kunnan ja yritysten yhteistyönä tukee yrityksiä palvelevan verkoston kehittämistä myös tulevaisuudessa.
Verkoston toiminta on merkittävässä roolissa, kun puhutaan koko kunnan ilmastotyötä. Kunnan kokonaispäästöistä yrityksien osuus on n. 45%, kotitalouksien n. 45% ja kunnan oman organisaation osuus on n. 10%.
Yritysten ilmastoverkoston seuraava tapaaminen pidetään tiistaiaamuna 11.2.2025. Tarkempi ajankohta ja paikka ilmoitetaan myöhemmin. Lisätietoa verkoston toiminnasta elinkeinokoordinaattori Miia Antin, miia.antin@nurmijarvi.fi, puh. 040 317 2019.
Tietoa ja vinkkejä ilmastotyöhön löytyy kunnan ilmastotyösivustolta.
Verkoston tapaaminen 12.11.2024
Yritysten ilmastoverkoston viides tapaaminen pidettiin Grönbacka panimolla. Päivä sattui olemaan juuri sama päivä, jolloin valtionpäämiestason neuvottelijat kokoontuivat Bakuun YK:n COP29-ilmastokokouseen. Verkosto keskittyi kuitenkin omassa tapaamisessaan hyvin konkreettisiin ja paikallisiin ilmastotoimiin. Kuulimme käytännöllisiä tekoja, jotka ovat jo tällä hetkellä Nurmijärvellä arjessa mukana.
Vierailun aluksi isäntä Krister Wennström kertoi meille Grönbacka panimon tarinan ja esitteli vieraille paikallisten oluiden valmistamisen prosessin ja tuotantotiloja.
Petri Klemetti Ca-Sa Välimeren Herkut Oy:n toimitusjohtaja kertoi yrityksen uudesta, vuonna 2022 valmistuneesta tuotantolaitoksesta, jossa ympäristönäkökulmat ja energiatehokkuus on otettu jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa hyvin huomioon. Tehtaalla on huomioitu mm. hukkalämmön talteenotto, vaadittua paremmat eristepaksuudet ja tilojen oikea suunnittelu. Lisäksi yrityksellä on omia aurinkopaneeleja. Konkreettisilla energiansäästötoimilla on pystytty vähentämään energian kulutusta vaikka samanaikaisesti tuotantoa on kasvatettu. Tavoitteena on pyrkiä vähentämään hävikki mahdollisimman pieneksi samalla kuitenkin ensiarvoisen tärkeä tuoteturvallisuus varmistaen.
Vesa Riekki, Keudan asiantuntija, kertoi verkostolle, kuinka ilmastotyö ja vastuullisuus laajemminkin on huomioituna koulutuskuntayhtymän arjessa. Kestävä kehitys on esimerkiksi mukana jokaisen opiskelijan opintopolussa. Kaikille opiskelijoille yhteisissä opinnoissa on yleinen kestävän kehityksen edistämisen osa. Jokaisella opiskelijalla on myös ammatillinen osa ilmastovastuullisesta toiminnasta juuri omalla koulutusalallaan. Esimerkiksi logistiikan ja ravintola-alan tehtävissä on molemmissa omat alakohtaiset käytännön teot, joilla voidaan vaikuttaa päästöihin ja energian käyttöön.
Korkealaatuisia muovituotteita valmistavan Plastone Finland Oy:n myyntipäällikkö Olli Mälkönen kertoi kuinka yritys on ollut hiilinegatiivien vuodesta 2021 lähtien. Osana Saxo-konsernia yritys seuraa ja raportoi tarkasti energian kulutusta ja hiilioksidipäästöjä. Yritys on myös mukana EcoVadis-vastuullisuusraportoinnissa. EcoVadis on maailman suurimpia ja tunnustetuimpia vastuullisuusluokitusten toimittaja. Heidän luokituksissa huomioidaan ympäristöarvojen lisäksi myös sosiaalisen vastuun tekijöitä kuten työntekijöiden oikeudet, eettiset arvot sekä koko hankintaketjun vastuullisuus.
Sakari Elomaa, Nurmijärven Kodit Oy:n kiinteistöpäällikkö kertoi mitä konkreettisia toimia tehdään 1800 kodin osalta, jotka yhtiö omistaa. Esityksessään hän kertoi, kuinka automaatiolla voidaan ohjata, ennakoida ja valvoa kiinteistöjen hoitoa ja näin suoraan vaikuttaa kiinteistön energian kulutukseen ja saada säästöjä. Ilmastoteot ovat usein myös ”ilmaistekoja” joilla saadaan konkreettisia säästöjä. Esimerkiksi puiden hyödyntäminen varjostamisessa ja lumien varastointialueiden huomioiminen pihasuunnittelussa. Myös biojätteellä on valtava merkitys. Tiesitkö muuten, että yhdestä kilosta biojätettä energiaksi muutettuna riittää virtaa 100 tunniksi kännykkään.
Yritysten ilmastoverkoston seuraava tapaaminen pidetään tiistaiaamuna 11.2.2025. Tarkempi ajankohta ja paikka ilmoitetaan myöhemmin. Lisätietoa verkoston toiminnasta: Miia Antin, miia.antin@nurmijarvi.fi
Tilaisuuden alustajat vasemmalta Sakari Elomaa, Olli Mälkönen,
Krister Wennström, Petri Klemetti ja Vesa Riekki.
Ilmastoverkoston osallistujat tutustumassa Grönbacka Panimon toimintaan
Ilmastokummit-hankkeen verkostotapaamisten yhteenvetoa
Tapaamisissa heräteltiin osallistujien kiinnostusta ilmastotyön tärkeyteen teorian ja konkreettisten esimerkkien avulla. Tapaamisten aikana a) selvitettiin yritysten rooli ja merkitys koko kunnan ilmastotyössä b) kartoitettiin osallistujien tarpeita verkostolle c) käytiin teorian ja esimerkkien avulla ilmastokestävyyden kehittäminen liiketoiminnassa ja vastuullisuusviestinnän merkitys d) kerrattiin opittua sekä kartoitettiin ilmastoryhmän jatkon tarve ja toimintamalli, johon pyritään.
Motiva Services toimi tapaamisten facilitoijana sekä substanssiosaamisen tuottajana. Keski-Uudenmaan Kehittämisyhtiö Keuke kertoi omista palveluistaan mm. ilmastotyön osalta. Keuken apu varsinkin uusien investointirahoitusten osalta on avainasemassa.
Yhteensä tapaamisia Ilmastokummit-hankkeen aikana oli neljä, jotka tavoittivat 30 hlöä 25 eri yrityksestä. Tapaamiset järjestettiin paikallisten yritysten toimitiloissa, missä kuultiin myös niiden ilmastotyön toteuttamisesta.
Suurimmaksi haasteeksi osoittautui ilmastoteeman laajuus sekä konkretian puute. Konkretiaan sekä opin soveltamiseen omassa toiminnassa on tarkoitus pureutua seuraavassa vaiheessa mm. yritysten omien esimerkkien avulla.
Onnistumisia ja yritysten kokemia hyötyjä
- ”Tapaamiset ovat selkeyttäneet itselle, mihin pitäisi tarttua ja mitä tehdä ensimmäiseksi.”
- ”Opettavaisinta on ollut kuulla muiden esimerkkejä.”
- ”Tapaamisista on saanut yksittäisiä ideoita viestintään.”
- ”Olen vienyt käsiteltyjä asioita eteenpäin yrityksen vastuullisuus- ja viestintätiimeille. Olemme saaneet myös tietoa keneltä kysyä ja kehen olla yhteydessä jatkossa.”
- ”Kunta on tullut paljon lähemmäs ja tutummaksi.”
Mitä toivottaisiin jatkossa lisää?
- ”Enemmän mahdollisuuksia keskustella muiden yritysten kanssa kokemuksista ja tapaamisten teemoista.”
- ”Konkreettisia esimerkkejä, miten joku yritys on toteuttanut, vaikka päästölaskentaa tai toimenpiteitä.”
- ”Vielä konkretiaa, miten päästä alkuun ja mitä tehdä ensimmäisenä.”
- ”Sparrausta esimerkiksi päästölaskentatyökalujen käyttöön.”
Katso alta verkostotapaamisten teemoja ja sisältöjä.
Verkostotapaamiset Ilmastokummit-hankkeen ajalta
Aamupäivän aikana kertasimme aikaisempien tapaamisten anteja ja oppeja. Keväiset tapaamiset keskittyivät laajan sekä ajankohtaisen aiheen avaamiseen sekä yrityskollegoihin tutustumiseen. Kevään tapaamisissa käytiin läpi mm. yritysten osuutta sekä merkitystä koko kunnan ilmastotyössä, osallistujien odotuksia ja tarpeita verkostolle, ilmastokestävää liiketoimintaa sekä kestävyysviestintää.
Mukana matkallamme ovat olleet Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Keuke sekä Motiva Services. Keuke auttaa kaikissa liiketoimintaan liittyvissä haasteissa, myös ilmastotyössä ja siihen liittyvässä rahoitus- ja investointineuvonnassa. Motiva Services on tuonut verkostotapaamisiin substanssiosaamisen, jonka avulla osallistujat ovat päässeet tutustumaan ilmastotyön velvoitteisiin sekä tulevaisuuden haasteisiin. Aamun päätteeksi osallistujat suuntasivat tien toiselle puolelle yhteisen ilmastovideon kuvaukseen, jonka toteutti Nestruction Studios.
Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus pureutua aiheeseen konkretian sekä yritysten omien esimerkkien kautta.
Nurmijärven ilmastoverkoston yhteenveto/Motiva Services
Keuken palvelut
Aamun aikana keskusteltiin myös kestävyysviestinnästä Motiva Services Oy:n johdolla. Paikalla olleet saivat lisätietoa ilmastotyön viestinnästä sekä tulossa olevista uusista Eu-tason muutoksista.
Kestävyysviestintä/Motiva Services
Kestävyysviestintä/Keuke
Aamun ilmastoteeman mukaisesti keskusteltiin Motiva Services Oy:n opastuksella ilmastokestävyyden kehittämisestä yritystoiminnassa sekä mietittiin niitä oman yrityksen toiminnan kannalta. Ennen opastettua linnakierrosta Kaeser Kompressorit Oy:n Krister Wennström kertoi konkreettisen esimerkin siitä, miten asiantuntijuuden hyödyntäminen tuo yritykselle selkeitä taloudellisia säästöjä, joiden myötä saavutetaan merkittäviä ilmastotekoja.
Ilmastokestävyyden kehittäminen
Lue lisää yritysten ensimmäisestä tapaamisesta ao. uutisesta:
Yritysten ilmastoverkoston tapaaminen 16.1.2024
KOOSTE 16.1.2024 TAPAAMISESTA