Nurmijärven kunta teki vuonna 2021 alueen yrityksille ilmastotyökyselyn.
Kyselyssä yrityksiltä kysyttiin mm.
Onko ilmastonmuutoksella vaikutuksia yrityksen toimintaan ja millaisia vaikutuksia?
Onko yritys tehnyt ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyviä toimenpiteitä, ilmastotekoja? Jos on, niin:
- Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet ovat vaikuttaneet ilmastotekojen tekemiseen?
- Mihin osa-alueeseen tehdyt ilmastoteot ovat kohdistuneet?
- Millaisia tavoitteita yritykset ovat asettaneet ilmastoteolleen?
- Millaisia tuloksia ilmastoteoilla on saavutettu?
Ilmastotyökysely yrityksille_ raportti 2021
Nurmijärven yritykset mukana ilmastotyössä -tiedote 10.2.2021.
Yritysten vastaukset
Altia on johtava pohjoismainen alkoholijuomayhtiö, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa viinien ja väkevien alkoholijuomien markkinoilla. Altia haluaa tukea modernin ja vastuullisen pohjoismaisen juomakulttuurin kehitystä.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset yritystoimintaan liittyvät Altian kokemusten mukaan varmasti eniten siihen, että olemme muuttaneet ja jatkossakin muutamme omaa toimintaamme, jotta pystymme kantamaan kortemme kekoon ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.
Altian ilmastoteot
Tekijät, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että Altia on tehnyt ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyviä ilmastotekoja, ovat asiakkaiden vaatimukset sekä liiketoiminnan omaehtoinen kehittäminen. Ilmastoteot ovat kohdistuneet useaan yritystoiminnan osa-alueeseen: tuotantoon, tutkimus- ja tuotekehitykseen sekä hiilijalanjäljen pienentämiseen.
Altian ilmastotekojen päätavoite on, että Altia haluaa olla tuotannossaan hiilineutraali ilman kompensaatioita jo vuonna 2025. Tämän päätavoitteen lisäksi Altialla on YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin pohjautuva vastuullisuustiekartta vuoteen 2030, jossa tavoitteita mitataan vuositasolla eri fokusalueilla (tuotekehitys, tuotanto, ihmiset, yhteiskunta).
Millaisia tuloksia on saavutettu?
Tuotannon hiilidioksidipäästöjä on alennettu yli 50 % vuodesta 2014, jolloin otettiin käyttöön oman biovoimalaitos, jossa poltetaan ohran kuorta. Biovoimalaitoksen ansiosta Altia on 60 % omavarainen höyryntuotannon suhteen.
Altia omistaa Rajamäellä metsää pohjavesialueella 1500 jalkapallokenttää vastaavan alan. Alueella on osin yli satavuotiasta metsää ja suojeltua suoaluetta. Altia haluaa suojella pohjavesialuetta ja metsä on lisäksi tärkeä hiilinielu. Altia teki joulukuussa Gaia Consultingin avulla laskelmat Altian metsäalueen hiilinielukapasiteetista ja nyt uusitaan metsänhoitosuunnitelma siten, että alue sitoisi vielä enemmän hiiltä tulevina vuosikymmeninä.
Arpré Oy on toteuttanut vaativia korjaamoratkaisuja vuodesta 1961 ja sen toimitilat sijaitsevat Klaukkalassa. Yritys on Suomen johtavia korjaamototeutusten toimittajia, ja se toteuttaa liikkuvan kaluston huoltoratkaisuja niin kaivoksiin, satamiin kuin henkilö- ja kuorma-autokorjaamoillekin.
Arpré Oy:n ilmastoteot
Arpré Oy:n tekemien ilmastotekojen taustalla on omaehtoinen liiketoiminnan kehittäminen, vaikka yritys ei koe ilmastonmuutoksella olevan vaikutuksia sen toimintaan.
Ilmastoteot ovat kohdistuneet seuraaviin yritystoiminnan osa-alueisiin:
* hiilijalanjäljen pienentäminen
* matkustaminen (liikematkat sekä työpaikan ja kodin välinen matka)
Ilmastotekojen tavoitteena on säästää lämmityskuluissa ja samalla vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Tavoitteena on myös toiminnan tehostaminen, kustannussäästöt vähentämällä liikematkustamista ja lisäämällä etätöitä.
Millaisia tuloksia on saavutettu?
Kiinteistöjen lämmitysmuoto on vastikään vaihdettu öljylämmityksestä ilmalämpöpumppuihin, joten tulokset eivät vielä ole selvillä.
Matkustamisen vähentäminen on mahdollistanut ajankäytön tuottavampaan työhön.
DB Schenker on Suomen johtavia kuljetus- ja logistiikkapalveluiden tarjoajia, jonka palveluvalikoimaan kuuluvat maakuljetukset, lento- ja merikuljetukset sekä sopimuslogistiikan palvelut.
Kiitolinjan nimellä tuotetut kotimaan kuljetukset ovat nykyisin Schenkerin kappaletavarakuljetuksia sekä osa- ja kokokuormakuljetuksia. Yrityksen varasto sijaitsee Nurmijärven Ilvesvuoren alueella.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset yrityksen toimintaan
Ilmastonmuutoksella ei suoraan ole positiivisia vaikutuksia yritystoimintaan, mutta ilmastonmuutoksen hillitsemisen toimenpiteet saavat yrityksen pohtimaan uusia tapoja säästää luonnonvaroja. Samalla yrityksen asiakkaat ovat myös kiinnostuneita ilmastonmuutoksen hillitsemisestä, sekä vaativat sitä kautta toimintaan muutoksia.
Ilmastonmuutos aiheuttaa muutoksia säätilaan ja ääri-ilmiöt yleistyvät. Tämä taas vaikeuttaa yrityksen toiminnan suunnittelua sekä aiheuttaa ongelmia kuljetusten toteuttamiseen turvallisesti ja sovitussa aikataulussa. Lisäksi ilmastonmuutoksen torjuntatoimet ja siihen liittyvät vaatimukset tuovat mukanaan kuljetus- ja logistiikkaketjuun lisäkustannuksia, kun haetaan vaihtoehtoja vähempipäästöisille vaihtoehdoille.
Tekijät, jotka ovat vaikuttaneet Schenkerin tekemiin ilmastotekoihin ovat omaehtoinen liiketoiminnan kehittäminen, tiukentunut sääntely sekä asiakkaiden vaatimukset.
Schenker Oy:n ilmastoteot ja tavoitteet
Yrityksen ilmastoteot ovat kohdistuneet seuraaviin yritystoiminnan osa-alueisiin:
* tuotanto
* hankinta
* kuljetukset
* kiinteistöt
* hiilijalanjäljen pienentäminen
* matkustaminen (liikematkat sekä työpaikan ja kodin välinen matka)
Suomen DB Schenkerillä seurataan Deutsche Bahn-konsernin päästövähennystavoitetta vähentää suhteellisia hiilidioksidipäästöjä 50 % vuodesta 2006 vuoteen 2030. Tavoitteena on olla hiilineutraali toimija vuoteen 2050 mennessä.
Yritys on investoinut kiinteistöjensä energiatehokkuuteen sekä uusiutuviin energiamuotoihin kiinteistöissä, kuten maalämpöön, aurinkoenergiavoimaloihin ja tuulisähköön.
Suomen maakuljetuksissa DB Schenker panostaa erityisesti uusiempien standardien mukaiseen ajoneuvokalustoon sekä multideck- ja HCT-yhdistelmiin. Lisäksi käytämme polttoaineena Turun ja pääkaupunkiseudun jakeluliikenteessä sekä noutopistekuljetuksissamme kokonaan jätteistä ja tähteistä valmistettua dieseliä, mikä leikkaa hiilidioksidipäästöjä jopa 90 %.
Yritys on myös hankkinut Euroopassa uusia täyssähkökuorma-autoja, joista Suomeen tulee kaksi tammikuussa 2020.
Millaisia tuloksia on saavutettu?
Uusien kiinteistöjen käytönaikainen hiilijalanjälki on saatu pudotettua nollaan uusiutuvien energiaratkaisujen myötä. Samalla kiinteistöjen sähkönkulutus on vähentynyt LED-valaistuksen ansiosta osassa kohteista vuositasolla jopa 40 %.
Maakuljetuksissa yritys on vähentänyt suhteellisia hiilidioksidipäästöjä 24 % vuodesta 2006 vuoteen 2019 ja jatkaa edelleen toiminnan ilmastovaikutusten pienentämistä tavoitteidensa mukaisesti.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän, Keudan tehtävänä on järjestää jäsenkuntiensa asukkaiden ja elinkeinoelämän kannalta tarpeellista ammatillista- ja kansanopistokoulutusta sekä toteuttaa alueellista elinkeinoelämän kehitystyötä. Lisäksi tehtävänä on tuottaa tutkintoja edeltäviä osaamisen kehittämis- ja koulutuspalveluja.
Tekijät, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että Keudan Nurmijärven toimipiste Perttulassa on tehnyt ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyviä ilmastotekoja ovat tiukentunut sääntely, tuottavuuden kasvattaminen, vastuullisuus ja liiketoiminnan omaehtoinen kehittäminen.
Ilmastoteot ovat kohdistuneet useaan yritystoiminnan osa-alueeseen: tuotantoon, hankintoihin, kiinteistöihin, kuljetuksiin, hiilijalanjäljen pienentämiseen sekä matkustamiseen niin liikematkojen kuin työmatkojen osalta.
Keudan ilmastotekojen tavoitteet
Vastuullisuus ja kestävä kehitys on Keudan yksi strategisista tavoitteista. Tavoitteena on, että pystymme vastaamaan muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin. Olemme vastuullisia toimissamme niin opiskelijaa, henkilöstöä, ympäröivää yhteiskuntaa kuin ympäristöä kohtaan. Tavoitteenamme on kouluttaa opiskelijoitamme ympäristövastuullisiksi ammattilaisiksi ja kestävän tulevaisuuden tekijöiksi.
Keudan yhteisissä palveluissa (mm. ravintolat, kiinteistö, tietohallinto) on toteutettu Ekokompassi – ympäristöjärjestelmää vuoden 2020 aikana. Oppimisympäristöissämme on vastuullisuutta ja kestävää kehitystä huomioitu mm. ruokapalvelujen toteuttamisessa ja kiinteistöjen energiaratkaisuissa. Ekotehokkuuden ja kiertotalouden perusajatukset ovat vaateita, joita on otettava entistä enemmän huomioon erilaisissa toiminnoissamme.
Keudassa on meneillään Okka-säätiön hallinnoiman ammatillisten oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin käyttöönotto. Sertifiointi on jo alkanut Keudan johdon arviointikierroksella ja jatkuu tuloksista saatavien kehittämiskohteiden kautta kehittämissuunnitelmaan. Koulutusorganisaatio laatii OKKA-säätiön kanssa oman suunnitelman, jossa tullaan valitsemaan kestävän kehityksen tavoitteet, toimenpiteet ja aikataulut. Muiden sertifiointijärjestelmien tapaan järjestelmään kuuluu myös auditointi määräajoin.
Tavoitteena on että toimintakulttuurimme, opetuksemme ja johtamisemme on yhteiskuntaa uudistavaa. (OKKA-säätiön ammatillisten oppilaitosten kestävän tulevaisuuden indikaattoreiden mukaisesti)
Millaisia tuloksia on saavutettu?
Keuda Nurmijärvi on onnistunut vähentämään ympäristön kuormitusta ja pienentämään hiilijalanjälkeä toiminnassaan. Hankinnat on mietitty vastuullisuus huomioiden.
Kiinteistöjen osalta on toteutettu energiatehokkuussopimuksen mukaisia toimenpiteitä ja niitä seurataan jatkuvasti.
Poistimme tarjottimet ruokailusta – aikaansaimme säästöjä ja tuottavuuden kasvua
Ruokapalveluiden ympäristövaikutuksista 2/3 syntyy raaka-ainetuotannossa. Merkittävimmät vaikutusmahdollisuudet liittyvät raaka-ainehankintoihin, ruokalistasuunniteluun, ruokahävikin hallintaan sekä veden ja sähkön käytön vähentämiseen.
Koulussamme puhuttiin v. 2016 ympäristöasioista ja hävikeistä paljon ja rakensimme asiasta teemaprojektia kokkiopiskelijoiden kanssa ja päätimme yhdessä, että kokeilemme jotain repäisevää.
Poistimme tarjottimet ruokailusta kokonaan. Nuoret opiskelija-asiakkaamme ymmärsivät nopeasti ympäristön kannalta, kuinka konkreettista säästöä syntyy mm. astianpesussa veden määrässä. Me keittiöammattilaiset tiesimme sen toki jo faktana: astianpesu vie eniten energiaa ammattikeittiöissä. Keittiön käyttämästä vedestä 80 % kuluu pesuihin, ja astianpesukoneiden osuus sähkönkulutuksesta ammattikeittiöissä on noin 40%. Säästimme lisäksi kustannuksissa, kun astianpesuaineen käyttö väheni ja tarjottimien hankintakustannukset poistuivat.
Tällä toimenpiteellä säästämme noin tunnin astiahuollossa työaikaa, esimerkiksi 200 tarjottimen pesuun kuluu työntekijältä noin tunti. Voimme tehdä tuon säästyneen tunnin aikana huomattavasti kannattavampaa työtä.
Tarjottimien poisjäännin takia saimme myös hävikin pienennettyä asiakkaiden ”lautasilta”, ympäristökuormitus ja laitehuollon tarve vähenee. Nyt asiakkaat ottavat lautasmallin mukaisesti lounasruokaa, koska lisätilaa ei ole. Nälkäiseksi kukaan ei kuitenkaan jää, koska kannustamme hakemaan mieluummin lisää, kuin heittämään ruokaa roskiin.
Lounasta tarjoilemme Opiskelijaravintola Perttulassa koulupäivisin klo 11-12, hinta alkaen 6,90€. Myymme myös kotiin hävikkiruokaa jäähdytettynä kahvilassa klo 9.30 -14 välisenä aikana.
Tervetuloa meille lounastamaan ja toteamaan itse, miten onnistumme tekemään pienillä asioilla parempaa tulevaisuutta!
Tekijät, jotka ovat vaikuttaneet Nurmijärven Sähkön tekemiin ilmastotekoihin ovat sekä omaehtoinen liiketoiminnan kehittäminen että asiakkaiden vaatimukset.
Ilmastoteot ovat kohdistuneet useaan yritystoiminnan osa-alueeseen:
* hiilijalanjäljen pienentäminen
* tuotanto
* kuljetukset
* kiinteistöt
* päästökompensaatiot
* tutkimus- ja tuotekehitys
* matkustaminen (liikematkat sekä työpaikan ja kodin välinen matka)
Nurmijärven Sähkön ilmastotekojen tavoitteena on, että investoinnit ovat taloudellisesti kannattavia ja että toimenpiteellä on pysyvä ja pitkäkestoinen vaikutusaika ilmastoon. Toimenpide mahdollistaa myös tuotteen/palvelun käyttäjän hyötymisen tehdystä investoinnista.
Millaisia tuloksia on saavutettu?
Uudenmaan vähähiilisin kaukolämpö (bioaste jopa 98%)
Hukkalämpöjen talteenotto ja biokaasun hyödyntäminen kaukolämmössä.
Energianeuvonnalla asiakkaat saavat energiakuluihin säästöä ja pienentävät hiilijalanjälkeä.
Tuulisähkö tuotannon osuuksilla asiakkaille päästötöntä sähköenergiaa.
Selvityshankkeet geolämmön hyödyntämisestä ja polttamisen vähentämisestä.
Omien toimintojen co2 päästöjen pienentäminen:
* sähköajoneuvot käytössä
* kiinteistöjen energiatehokkuus valaistuksessa ja ilmaston ohjauksessa
* etätyömahdollisuus pienentää liikkumisen co2 päästöjä,
* käytetään lähialueiden palveluja ja tuotteita
* henkilökunnan kouluttaminen energiatehokkuuteen
* aurinkovoimala tuotannossa
* sähköverkon komponenttien energiatehokkuus pienentää verkon sähköenergian siirron häviöitä
* öljylämmitysten muuttaminen uusiutuviin lämmönlähteisiin
* kaukolämpö kiinteistöjen ohjaus ja säätö palvelu/tuote säästää jopa 20% lämmitysenergian tarpeesta vuodessa
Plastone Oy, joka on osa Saxo-konsernia, valmistaa terveydenhuoltoon, teollisuuteen, sekä turvallisuussektorille soveltuvia ruiskuvalettuja muoviosia. Plastonen valmistamat tuotteet päätyvät käyttöön ympäri maailman erilaisiin käyttökohteisiin.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset yritystoimintaan
Positiiviset vaikutukset
Jos ilmastonmuutos aiheuttaa lämpötilojen kohoamista, niin sen positiivisena vaikutuksena yritystoimintaan on, että lämmityskustannukset ja lumitöistä aiheutuvat kustannukset laskevat.
Ilmastonmuutoksen kautta toki joudumme tai saamme kehittää toimintaamme vähemmän ympäristöä kuormittavaksi. Me olemmekin aloittaneet jo 2020 projektin osana Saxo-konsernia CO2 päästöjen alentamiseksi. Tavoite oli alun perin olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä, mutta hyvien päätösten kautta me olemme jo nyt 2021 koko Saxo-konsernissa hiilineutraaleja. Tämä tavoite hiilineutraaliuudesta ja sen saavuttaminen ovat ehdottomasti olleet positiivisia asioita koko yritykselle ja ympäristölle. Se on myös esimerkki siitä, että suunnitelmallisella työllä on mahdollista saavuttaa ympäristön kannalta merkittäviä asioita.
Negatiiviset vaikutukset
Ilmastomuutos luo riskejä myös meidän liiketoiminnallemme merkittävänä muoviosien valmistajana.
Itse valmistettaviin tuotteisiin ja palveluihin ilmastonmuutoksella ei ole suoranaista vaikutuksia. Toki saattaa tulla muutoksia tuotteiden raaka-aineisiin trendien muuttuessa ja loppukäyttäjien valinnoissa, mutta nämä muutokset eivät ole pelkästään negatiivisia vaan mahdollistavat liiketoiminnan kehittämisen.
Ilmastonmuutos ja siitä seurannut asiakkaiden kiinnostus vaihtoehdoista, EU:n säädökset, kotimaan lainsäädäntö jne. tuovat liiketoimintaa uuden ulottuvuuden, joka yrityksen on suunnitelmissaan tiedostettava ja johon yrityksen on vastattava.
Plastonen ilmastoteot
Tekijä, joka on vaikuttanut Plastonen tekemiin ilmastotekoihin on omaehtoinen liiketoiminnan kehittäminen.
Ilmastoteot ovat kohdistuneet seuraaviin yritystoiminnan osa-alueisiin:
* tuotanto
* matkustaminen (liikematkat sekä työpaikan ja kodin välinen matka)
* hiilijalanjäljen pienentäminen
* päästökompensaatiot
Plastonen ilmastotekojen tavoitteet
Saxo-konsernissa , johon kuulumme, asetettiin tavoitteeksi olla hiilineutraali vuonna 2025, jota pidettiin hyvin kunnianhimoisena tavoitteena. Nyt kuitenkin tammikuussa 2021 voimme sanoa, että koko konserni on hiilineutraali jo nyt. Tämä saavutettiin selvittämällä alkutilanne ja tekemällä määrätietoisia toimenpiteitä.
Ehdottomasti suurin yksittäinen vaikutus oli siirtymisellä hiilineutraaliin energiaan. Toinen merkittävä asia oli metsäomaisuuden hankkiminen ja sen kasvattaminen jatkuvan kasvattamisen periaatteella hiilinieluksi.
Millaisia tuloksia on saavutettu?
Olemme saavuttaneet alun perin kunnianhimoiset tavoitteet jo huomattavasti etuajassa tänä vuonna. Jatkamme edelleen CO2-taseen kehittämistä hiilinieluksi, sekä päivittäisen toiminnan suuntaamista kohti pienempää ympäristörasitusta.
Saxo-konsernin, johon myös Plastone Oy kuuluu, on onnistunut vähentämään päästöjään noin 3000 tonnia vuoden 2019 tasosta.
Rinotop on kotimainen perheyritys, joka tarjoaa teollisuudelle teknisten muoviosien monipuolista kokonaispalvelua. Yritys myy, markkinoi ja valmistaa omia rakennus- ja raudoitustuotteita rakennusteollisuudelle ja ammattirakentajille.
Rinotop Oy on tehnyt ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi toimenpiteitä omaehtoisesti liiketoimintaa kehittääkseen, vaikka ei koe ilmastonmuutoksella olevan vaikutusta yrityksen toimintaan.
Rinotopin ilmastoteot
Rinotopin ilmastoteot ovat kohdistuneet tuotantoon ja kiinteistöihin. Toimenpiteiden ensisijaisena tavoitteena on ollut omien kulujen, kuten sähkö ja lämmitys, pienentäminen; toisijaisena ympäristöarvot.
Millaisia tuloksia on saavutettu?
Tuloksia ei olla seurattu erityisesti, vaan ollaan ”jatkettu valitulla tiellä”. Vanhasta kokemusta Rinotopilla tiedetään, että noilla valituilla ratkaisuilla säästetään pitkässä juoksussa, vaikka alkuun tietysti investoinnit olivat isommat kuin perinteisillä ratkaisuilla.
Seitsemän veljeksen apteekki kokee ilmastonmuutoksella olevan vaikutuksia yrityksen toimintaan. Yrityksessä joudutaan käyttämään jäähdytystä kuumilla ilmoilla, mitä normaaliolosuhteissa emme tarvitse. Tämä on yksikkömme ongelma. Lääkkeiden valmistus ja jakelu on globaalia toimintaa, joten heijastusvaikutuksia ilmastonmuutoksella on runsaasti.
Seitsemän veljeksen apteekin ilmastoteot
Tekijä, joka on vaikuttanut Seitsemän veljeksen apteekin ilmastotekoihin, on omaehtoinen liiketoiminnan kehittäminen. Yritys on mukana HY:n Generation Green-hankkeessa ja on täten apteekkitoiminnassa asian edelläkävijöitä.
Ilmastoteot ovat kohdistuneet seuraaviin yritystoiminnan osa-alueisiin:
* hiilijalanjäljen pienentäminen
* hankinnat
* kuljetukset
Myös kuluttajien toiminnalla on vaikutusta yrityksen ilmastotyöhön.
Seitsemän veljeksen apteekin ilmastotekojen tavoitteet
Yrityksellä on ISO-ympäristösertifikaatti, joten tavoitteet muotoutuvat sen riskianalyysin mukaisesti. Yritys pyrkii monin eri keinoin lisäämään lääkkeiden rationaalista käyttöä, jolla on suurin vaikutus lääkkeiden ympäristövaikutuksiin. Lisäksi yritys analysoi omaa toimintaansa ja sen hiilijalanjälkeä.
Millaisia tuloksia on saavutettu?
Yhden apteekin toiminnan vaikutukset ovat välillisiä emmekä Nurmijärven kunnan huonon sopimuksen vuoksi edes saa enää tietoja esimerkiksi lääkejätteiden keräämisestä. Omien toimiemme vaikutusta voimme seurata.
Stén & Co Oy Ab on suomalainen perheyritys, jolla on yli 80 vuoden kokemus työkaluterästen ja muiden erikoisterästen kaupasta ja lämpökäsittelystä. Sen tytäryhtiöitä ovat Kimet Oy ja Profittings Finland Oy.
Yritys kokee ilmastonmuutoksella olevan ainoastaan välillisiä, ei suoranaisia vaikutuksia yrityksen toimintaan. Positiivisena ilmastonmuutoksen vaikutuksena yritystoimintaan on se, että markkinoilla etsitään aktiivisesti vähemmän ympäristöä kuormittavia ratkaisuita muun muassa teräksentuotantoon ja logistiikkaan. Toisaalta teräksen tuotanto on teollisuuden alana ympäristöä kuormittavaa, mikä voidaan nähdä ilmastonmuutoksen näkökulmasta negatiivisena vaikutuksena yrityksen toiminnassa.
Stén & Co Oy Ab:n ilmastoteot
Tekijä, joka on vaikuttanut Stén & Co Oy Ab:n tekemiin ilmastotekoihin on omaehtoinen liiketoiminnan kehittäminen.
Ilmastoteot ovat kohdistuneet seuraaviin yritystoiminnan osa-alueisiin:
* tuotanto
* hankinnat
* matkustaminen (liikematkat sekä työpaikan ja kodin välinen matka)
Stén & Co Oy Ab:n ilmastotekojen tavoitteet
Tavoitteemme on aina valita ympäristöystävällisin vaihtoehto kaikissa toiminnoissa, mikäli sellainen on tarjolla kohtuullisin kustannuksin. Emme ole asettaneet mitään yksittäisiä tavoitteita vaan kyse on perusarvosta, joka konsernillamme on ollut jo pitkään. Perheyhtiönä arvojen mukainen toiminta on muutoinkin ollut aina tärkeä toimintaperiaate.
Millaisia tuloksia on saavutettu?
* Ilvesvuoren toimistossa on maalämpö.
* Ilvesvuoren trukkikanta on uusittu lähes kokonaan sähkötrukeiksi.
* Konsernin ajoneuvokantaa uusittaessa suositaan vähäpäästöisiä ajoneuvoja.
* Lämpökäsittelylaitoksemme Muuramessa käyttää tuulisähköä, joka on kokonaan uusiutuvaa ja hiilidioksidipäästötöntä.
* Muuramen karkaisimolla peruskorjaus- ja laajennusprojektin yhteydessä lämmön talteenotto uusitaan ja laajennetaan.
TTS Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 7 000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Lisäksi Työtehoseura toteuttaa vuosittain noin 100 työelämän kehittämis- ja tutkimushanketta. Työtehoseuralla on useita toimipaikkoja, yksi niistä sijaitsee Rajamäellä.
TTS Työtehoseura kokee ilmastonmuutoksella olevan vaikutuksia yrityksen toimintaan. Yritys kokee, että ilmastonmuutoksella ei tällä hetkellä ole merkittäviä negatiivisia vaikutuksia, mutta pitkällä tähtäimellä se on mahdollista.
TTS Työtehoseura tarjoaa ammatillista koulutusta ja T&K -palveluja. Ilmastonmuutokseen liittyvät T&K -projektit ovat keskeinen osa toimintaa. Ammatillisessa koulutuksessa painotetaan kestävän kehityksen periaatteita, jotka korostuvat ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.
TTS Työtehoseuran ilmastoteot
Tekijät, jotka ovat vaikuttaneet TTS Työtehoseuran tekemiin ilmastotekoihin ovat omaehtoinen liiketoiminnan kehittäminen ja tuottavuuden kasvattaminen.
Ilmastoteot ovat kohdistuneet useaan yritystoiminnan osa-alueeseen:
* hiilijalanjäljen pienentäminen
* tuotanto
* hankinta
* kuljetukset
* kiinteistöt
* matkustaminen (liikematkat sekä työpaikan ja kodin välinen matka)
* tutkimus- ja tuotekehitys
TTS Työtehoseuran ilmastotekojen tavoitteet
TTS Työtehoseura pitää ilmastovaikutusten pienenemistä ja muutokseen sopeutumista erittäin keskeisenä osana toimintaansa. Digitalisaation edistäminen sekä työtapojen ja -menetelmien kehittämisen kautta tehokkuuden ja tuottavuuden edelleen parantaminen toimialoillamme nähdään meille luontevimmaksi tavaksi toimia ilmastovaikutuksen pienentämiseksi. Kestävän kehityksen periaatteet ovat myös osa ammatillisen koulutuksemme sisältöjä ja luonnollisesti omaa toimintaamme. Kestävä kehitys ja kiertotalous on mukana kaikissa koulutusohjelmissamme. T&K – toimintamme kohdentuu vahvasti juuri kestävän kehityksen eri osa-alueille, ja sillä tavoin tukee ilmastonmuutoksen ehkäisyä ja sopeutumista.
Millaisia tuloksia on saavutettu?
Meneillään olevissa hankkeissamme on hyvin konkreettisia esimerkkejä ilmastotyöstä:
* Kuivaa Asiaa-hankkeessa on tulisijan ja polttopuun käyttötaitojen parantamisen kautta vähennetty mustahiilipäästöjä.
* Kestävää kehitystä maatalouteen uusilla teknologiolla-hanke tähtää maatalousyrittäjien uusien, vähäpäästöisempien ja tehokkaampien teknologioiden omaksumiseen.
* Keoski-hankkeessa työstetään kiertotalouden omaksumista ammattiopinnoissa parantavaan oppimateriaaliin.
Lisäksi olemme toteuttaneet vuonna 2020 muun muassa vedenkäyttötutkimuksen Motivalle, ja edistämme neuvonnalla ja näkyvällä medialäsnäololla energiatehokkaita kodinkoneiden käyttötapoja. Vuonna 2020 aloitettiin myös maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella merkittävä työ talousmetsien luonnonhoidon täydennyskoulutuksen kehittämiseksi. Ilmastoviisas metsätalous on merkittävä osa tätä työtä.
Luonnollisesti, jo ennen koronaepidemiaa, yksikkömme työtavat ovat mahdollistaneet joustavasti etätöiden tekemisen ja erittäin laajan verkkoneuvottelujen hyödyntämisen matkustamisen sijaan. Maatiloilla ja yrityksissä vierailemme hyödyntäen ensisijaisesti kimppakyytiä, jolloin matka-ajan voi hyödyntää tiedonvaihtoon ja mahdollisuuksien mukaan käytämme julkista liikennettä. Modernit toimistotilamme Rajamäen kampuksella ovat joustavia ja tilojen käyttömme on yhteistyöskentelyjärjestelyn johdosta tehokasta.
Koulutustoiminnassamme käytämme kestäviä toimintatapoja: Eri aloilla on siirrytty sähkökäyttöisiin pienkoneisiin. Kalustohankinnoissa huomioidaan hiilijalanjälkeä vähentävät ratkaisut. Pienkoneissa, joissa on polttomoottori, käytämme valmista pienkoneille tarkoitettua pienkonebensiiniä, joka on sekä ympäristö- että käyttäjäystävällisempää. Ajoneuvokoulutuksissa käytetään laajasti simulaattoreita (logistiikka-, maarakennus-, metsäkone- nosturikoulutus). Käytämme laajasti etäopiskelua ja etätöitä, jolla vähennetään matkustamisen päästöjä. linja-auto- ja kuorma-autokalusto. Opetuskalusto (Kuorma- ja linja-autot, maarakennuskoneet ja trukit) on uutta, esim. autot Euro 6 luokiteltua kalustoa eli puhtainta mahdollista. Opetuskalusto seisoo pääasiassa lämpimissä tiloissa, jolloin vältetään kylmäkäynnistykset, joissa päästöt ovat suuria.
Työtehoseuralla on suuri määrä kiinteistöjä Uudellamaalla (Nurmijärvi, Vantaa, Lohja). Niiden osalta parannamme jatkuvasti ilmastovastuullisuutta parantamalla tilatehokkuutta, hyödyntämällä korjauksissa energiatehokkaita ratkaisuja varsinkin ilmanvaihdon osalta (ilmanvaihdon tehokas lämmöntalteenotto, tarpeenmukainen ilmanvaihdon säätö), ulko- ja sisävalaistusta uusitaan energiaa säästäviksi led-valaisimiksi (pitkät paloajat), kiinteistöautomatiikkaa uudistetaan ja korjauksissa hyödynnetään kaiken kaikkiaan energiatehokkaita ratkaisuja.
UFF on yleishyödyllinen säätiö, joka ylläpitää vaatekeräyspalvelua Suomessa sekä tukee globaalikehitystyötä Afrikassa ja Aasiassa.
UFF:n kokemusten mukaan ilmastonmuutos ilmenee yhä useammin äärimmäisinä sääilmiöinä, mikä aiheuttaa epävarmuutta ja vaikeuttaa toimintaa kotimaassa ja kansainvälisillä tukkumarkkinoilla sekä tuo lisähaasteita, hankaluuksia ja suoranaisia kuluja rahoittamissamme globaalikehityshankkeissa.
Lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutukset maailman köyhimpien yhteisöjen keskuudessa vaikeuttavat ruokaturvaa ja lisäävät dramattisesti tuen tarvetta. Voimme vastata tähän tarpeeseen vain kapasiteetin rajoissa.
Ilmastonmuutoksen positiivinen vaikutus on UFF:n mukaan kasvava ympäristötietous. Se lisää kuluttajien halua kierrättää tekstiilit ja kiertotalouden toimijoiden halua lisätä yhteistyötä kehittämällä ja tutkimalla. Myös muutkin globaalikehityshankkeiden rahoittajat ymmärtävät paremmin ääri-ilmastoilmiöiden vaikutuksia ja kehitysrahoituksen ja interventioiden tarvetta.
Lisäksi kansalaisten ja päättäjien ymmärrys ja kiinnostus ilmastonmuutoksen torjuntaan ja ihmisten auttamiseen omassa maassa on kasvanut kansainvälisen ruokaturvan heikentymisen aiheuttamien konfliktien, sotien ja Suomeen saakka näkyväksi tulleen pakolaisuuden myötä.
UFF:n ilmastoteot
Tekijät, jotka ovat vaikuttaneet UFF:n tekemiin ilmastotekoihin, ovat omaehtoinen liiketoiminnan kehittäminen ja sääntömääräinen toiminnan tarkoitus.
Ilmastoteot ovat kohdistuneet useaan yritystoiminnan osa-alueeseen: tuotantoon, hankintoihin, kuljetuksiin, kiinteistöihin, tutkimus- ja tuotekehitykseen, hiilijalanjäljen pienentämiseen sekä vaatteiden keräämiseen sellaisenaan uudelleen jälleenkäyttöön – volyymin kasvattaminen.
UFF:n tekemien ilmastotekojen tavoitteena on, että
* Käytettävän energian painopiste siirtyy fossiilisesta uusiutuvaan.
* Kerättävien vaatteiden jälleenkäyttö optimoidaan.
* Käytettävien kiinteistöjen energiantarve alenee.
Millaisia tuloksia on saavutettu?
* Suurin osa toimipisteissä käytettävästä energiasta on uusiutuvista lähteistä tuotettua.
* Liikenteessä käytetään aina soveltuvin osin päästöistä lähes vapaata uusiutuvista lähteistä tuotettua polttoainetta.
* Kiinteistöjen energiankulutus on alentunut.
* Kerätyille vaatteille on saavutettu korkea jälleenkäyttöaste, noin 90 % luokkaa, mikä on Pohjoismaisiin tavoitetasoihin verrattuna lähes kaksinkertainen.