Ajankohtaista

Lautakunnat, Päätöksenteko

Sivistyslautakunnan kokouksen 13.6.2024 päätökset

14.6.2024

Sivistyslautakunnan kokouksen 13.6.2024 päätökset tehtiin esityslistan mukaisina muutamin muutoksin. Pöytäkirja julkaistaan tarkastamisen jälkeen kunnan kotisivulla 24.6.2024.

Nurmijärven kunnan lukiokoulutuksen opetussuunnitelman 2021 muutokset ja täydennykset 1.8.2024 alkaen

Sivistyslautakunta hyväksyi Nurmijärven kunnan lukiokoulutuksen opetussuunnitelman 2021 muutokset ja täydennykset esityksen mukaisesti. Opetussuunnitelman muutokset ja täydennykset otetaan käyttöön 1.8.2024 alkaen.

Kirkonkylän päiväkodin lakkauttaminen 1.8.2024 alkaen

Sivistyslautakunta päätti lakkauttaa Kirkonkylän päiväkodin 1.8.2024 alkaen.

Kirkonkylän päiväkodissa on järjestetty varhaiskasvatusta ja esiopetusta 31.7.2021 asti, jonka jälkeen Kirkonkylän alueen esiopetuksen järjestäminen on siirtynyt osaksi alkuluokkatoimintaa Maaniitun ja Lukkarin koulujen tiloihin. Alkuluokkatoiminnan lakkauttamisen jälkeen esiopetusta ja täydentävää varhaiskasvatusta järjestetään 1.8.2024 alkaen edelleen Maaniitun ja Lukkarin koulujen tiloissa.

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan muutokset 1.8.2024 alkaen

Sivistyslautakunta hyväksyi päivitetyn varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan käyttöönoton 1.8.2024 alkaen.

Varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatuksessa voidaan antaa palvelun käyttäjälle sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain mukainen palveluseteli. Palveluseteli rinnastetaan varhaiskasvatuslain mukaiseen kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen, eikä huoltaja voi saada lapsesta samanaikaisesti lasten kotihoidontukea tai yksityisen hoidon tukea.

Palvelusetelin sääntökirjassa Nurmijärven kunta asettaa palveluntuottajille palvelusetelilain mukaiset hyväksymiskriteerit ja muut ehdot. Sääntökirja määrittelee varhaiskasvatuksen palvelusetelin käytön, arvon, osapuolten velvoitteet, palvelun sisällön ja laadunhallinnan. Palveluntuottajan on sitouduttava noudattamaan sääntökirjaa.

Yksityisen palveluntuottajan on sitouduttava noudattamaan sääntökirjan ehtoja tullakseen hyväksytyksi palvelusetelillä toteutettavien varhaiskasvatuspalvelujen tuottajaksi. Kunta valvoo sääntökirjan noudattamista.

Klaukkalan minipalveluverkkoon liittyvän hankesuunnitelman hyväksyminen

Sivistyslautakunnan päätti esittää äänestyksen jälkeen lausunnossaan Klaukkalan minipalveluverkon toteutusvaihtoehdoksi elinkaarimallilla toteutettavaa vaihtoehtoa 2B eli Klaukkalaan rakennettaisiin yhtenäiskoulu, Isoniitun koulua laajennettaisiin ja Viirinlaaksoon rakennettaisiin päiväkoti ja tilat Vendlaskolanille.

Asian käsittelyn aikana tehtiin kolme muutosesitystä seuraavasti:

Lautakunnan jäsen Otto Suhonen (kesk.) teki Veikko Ollilan ja Minna Aittakallion kannattamana muutosesityksen, että sivistyslautakunnan lausunnoksi esitetään vaihtoehtoa 4 eli erillisiä ala- ja yläkouluja ja päiväkoti-koulu-kiinteistöä Viirinlaaksoon, johon sijoittuisi kaksikielinen päiväkoti, Isoniitun koulun vuosiluokat 0–3 kaksisarjaisena, ruotsinkielinen perusopetus ja kohtaamispaikka kuntalaisille.

Lautakunnan jäsen Minna Aittakallio (kok.) teki Otto Suhosen kannattamana lisäysesityksen sekä pohjaesitykseen että Suhosen muutosesitykseen, että yksiköt tulee sijoittaa tonteille tarpeeksi väljästi siten, että rakennusten suunnittelu opetuksen järjestämisen ehdoilla on mahdollista.

Lautakunnan jäsen Janine Fager-Jokisalo (sd.) teki Siv Janssonin, Virpi Korhosen ja Seppo Ahosen kannattamana pohjaesitykseen lisäysesityksen. Esityksen mukaan kunnan on varattava riittävästi resursseja suunnittelunohjaukseen, jotta käyttäjäkeskeinen näkökulma tulee esiin turvallisten ja toimivien tilojen suunnittelussa. Pihojen suunnittelussa on otettava huomioon toiminnallisuus, pihan turvallisuus ja liikenneturvallisuus.

Koska oli tehty kolme kannatettua muutosesitystä, puheenjohtaja määräsi pidettäväksi nimenhuutoäänestyksen ensiksi siten, että JAA = esittelijän pohjaesitys, EI = Suhosen muutosesitys.

Lautakunta hyväksyi pohjaesityksen äänin JAA 5 (Ahonen, Fager-Jokisalo, Jansson, Rantakulma, Korhonen), EI 5 (Aittakallio, Alanne, Lappalainen, Ollila, Suhonen) ja TYHJÄ 1 (Pasanen). Äänestyksen jälkeen lautakunta hyväksyi yksimielisesti sekä Aittakallion lisäysesityksen että Fager-Jokisalon lisäysesityksen.

Lausunto

Sivistyslautakunta päätti esittää lausuntonaan pohjaesityksen mukaisesti kunnanhallitukselle, että Klaukkalan minipalveluverkon toteutusvaihtoehdoksi esitetään lausunnossa elinkaarimallilla toteutettu vaihtoehto 2B. Lausuntoon tehtiin seuraavat lisäykset:

Yksiköt tulee sijoittaa tonteille tarpeeksi väljästi siten, että rakennusten suunnittelu opetuksen järjestämisen ehdoilla on mahdollista.

Kunnan tulee varata tarpeeksi omia resursseja suunnittelunohjaukseen, jotta myös tulevat tilojen käyttäjät ovat vahvasti mukana suunnittelun eri vaiheissa sekä pedagoginen näkökulma ja turvallisen kasvun samoin kuin tilojen toimivuuden käyttäjäkeskeinen näkökulma huomioidaan suunnittelussa ja toteutuksessa. Riittäviin tiloihin ja tilojen akustiikkaan tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Pihojen osalta tulee huomioida rt-kortin ohjeen mukaisesti riittävät piha-alueet. Rakennusten ympäristön suunnittelussa tulee huomioida rakennuksen ympäristön viilentäminen ja luontaista varjoa ja vehreyttä edistävät viherratkaisut sekä eri käyttäjäryhmiä palvelevat toiminnallisuudet sekä piha-alueiden turvallisuus. Myös liikenneturvallisuus eri käyttäjien näkökulmasta tulee ottaa huomioon suunnittelussa.

Eriävä mielipide

Otto Suhonen (kesk.) ja Veikko Ollila (vas.) jättivät päätökseen yhteisen eriävän mielipiteen:

”Jätän Veikko Ollilan kanssa seuraavan eriävän mielipiteen lautakunnan 43 §:ään:

Emme voi kannattaa Klaukkalan palveluverkon toteutusta vaihtoehdolla 2B. Malli nojautuu Isoniitun koulun laajennukseen, vaikka koulun kunnon osalta on epävarmuustekijöitä ja sen perusparannus on jo suunnitteilla.

Vaihtoehdossa 4 esitetyt inhimillisen kokoiset koulut voivat toimia henkilöstön vetovoima- ja pitovoimatekijänä sekä kunnan imagon edistäjänä. Lautakunta päätti lisätä lausuntoonsa kirjauksen, että ”Yksilöt tulee sijoittaa tonteille tarpeeksi väljästi siten, että rakennusten suunnittelu opetuksen järjestämisen ehdoilla on mahdollista”. Rakennusten tulee mahdollistaa hyvän opetuksen toteuttamisen. Nähdäksemme vaihtoehto 4 tarjoaa näistä näkökulmista parhaat ratkaisut. Nähdäksemme tälle vaihtoehdolle on laajin henkilöstön ja alueen asukkaiden tuki.”

 

Sivistyslautakunnan jälkeen lausuntonsa asiasta antaa tekninen lautakunta 22.8., minkä jälkeen asia etenee ensin kunnanhallituksen ja lopulta kunnanvaltuuston päätettäväksi arviolta lokakuun alussa.

 

 

Takaisin listaukseen