Ajankohtaista

Lapset, Lautakunnat, Lukio, Opetus ja koulutus, Päätöksenteko, Varhaiskasvatus

Sivistyslautakunnan 12.12. kokouksen päätökset  

13.12.2024

Sivistyslautakunnan kokous pidettiin 12.12.2024. Kokouksessa päätettiin esiopetuksen järjestämisen toimipaikoista lukuvuonna 2025–2026. Sivistyslautakunta päätti lisäksi, että suomenkielisessä ja ruotsinkielisessä perusopetuksessa äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan vuosiviikkotuntien lisääminen kohdennetaan vuosiluokille 1–3. Sivistyslautakunta päätti myös seitsemänsien vuosiluokkien yleisopetuksen enimmäisoppilasmäärät lukuvuosille 2025–2026. Lisäksi lautakunta päätyi keskustelussaan siihen, että Rajamäen ja Seitsemän Veljeksen koulujen nykyiseen hallintoon ei tehdä muutoksia eikä asiaa näin ollen tuoda käsittelyyn ja päätöksentekoon. Kokouksen päätökset tehtiin esityslistan mukaisina. 

Kehitys- ja keskusteluasiat

Lautakunta käsitteli kehitys- ja keskusteluasioina Rajamäen koulun 6. luokkien hallinnollista siirtämistä Seitsemän veljeksen koulun alaisuuteen. Lautakunta päätyi keskustelussa siihen tulokseen, että koulujen nykyiseen hallintoon ei tehdä muutosta. Asiaa ei tuoda käsittelyyn ja päätöksentekoon tammikuun 2025 kokoukseen.  

Sivistyslautakunta keskusteli myös Nurmijärven lukion ja Nurmijärven Yhteiskoulun hankesuunnitelmista.  

Lisäksi lautakunta keskusteli Sorvankaaren päiväkodin remontoimiseen ja sen aikatauluun liittyvästä lisäselvityksestä.  

Esiopetuksen järjestäminen lukuvuonna 2025–2026

Sivistyslautakunta päätti, että esiopetusta järjestetään lukuvuonna 2025–2026 esityksen mukaisissa kunnallisissa varhaiskasvatuksen toimipaikoissa. ​​ 

Nurmijärvellä esiopetus järjestetään kunnallisena palveluna. Esiopetuksen järjestämisestä vastaa ja sitä hallinnoi kunnan varhaiskasvatuspalvelut. Lapselle osoitettu esiopetuspaikka ei määrittele lapsen tulevaa koulua. Esiopetusryhmät suunnitellaan tilojen tehokasta käyttöä, varhaiskasvatus- ja esiopetuspalveluiden yhteensovittamista sekä oppimista tukevan ryhmäkoon muodostamista painottaen. Tarvittaessa ryhmiin sijoitetaan myös nuorempia lapsia, jos ryhmäkoko jää lakisääteistä pienemmäksi tai varhaiskasvatuspaikkoja tarvitaan lisää kesken lukuvuoden. 

Sivistyslautakunta päätti, että lukuvuonna 2025–2026 esiopetusta järjestetään 11 päiväkodissa. Osassa näistä esiopetusryhmistä opetusta järjestetään myös muutamien koulujen tiloissa. Lisäksi Klaukkalan, Lukkarin, Maaniitun ja Syrjälän kouluilla toimii sekä esiopetuksen että varhaiskasvatuksen toimipaikkoja. 

Tarvittaessa lapsen erityisen tuen tai pidennetyn oppivelvollisuuden päätöksen mukaisesti esiopetusta järjestetään lisäksi seuraavissa päiväkodeissa: Sorvankaaren päiväkoti, Tornitien päiväkoti, Mäntysalon päiväkoti tai lapsikohtaisesti kokonaistilanne huomioiden jokin muu päiväkoti.  

Lisäksi lukuvuodesta 2025–2026 alkaen huoltajien ei tarvitse ilmoittaa lasta esiopetukseen. Tarvittavat tiedot saadaan Päikky-järjestelmästä väestörekisterin kautta. Vuonna 2019 syntyneille lapsille osoitetaan esiopetuspaikka automaattisesti, huomioiden lapsen koulupolku ja vuorovaikutussuhteet. Päätöksen jälkeen huoltajat voivat hakea toissijaista esiopetuspaikkaa määräaikaan asti. Täydentävää varhaiskasvatusta on haettava erikseen esiopetuspäätöksen saamisen jälkeen, jos tarvetta on. 

Suomenkielisen ja ruotsinkielisen perusopetuksen tuntijako 1.8.2025 alkaen

Sivistyslautakunta hyväksyi esityksen mukaiset suomenkielisen ja ruotsinkielisen perusopetuksen tuntijaot otettavaksi käyttöön 1.8.2025 alkaen. 

Valtioneuvosto muutti perusopetuksen tuntijakoa 30.5.2024. Muutoksen myötä vuosiluokilla 1–2 lisättiin yksi vuosiviikkotunti äidinkieleen ja kirjallisuuteen sekä matematiikkaan. Vuosiluokille 3–6 äidinkieleen ja kirjallisuuteen lisättiin yksi vuosiviikkotunti. Samalla myös perusopetusasetusta muutettiin siten, että opetuksen keskimääräisiä vähimmäistuntimääriä työviikossa nostettiin. Vuosiviikkotuntien tarkemmasta kohdentamisesta päätetään paikallisesti.  

Koulutuspalveluissa on päädytty esitykseen, jossa äidinkielen ja kirjallisuuden lisätunti vuosiluokilla 1–2 kohdennetaan 1. luokalle, jolloin oppiaineen opetusta on 1. luokalla 8 ja 2. luokalla 7 viikkotuntia. Tämä varmistaa, että 1. luokan vähimmäistuntimäärä (21 tuntia viikossa) täyttyy, ja tukee oppilaiden luku- ja kirjoitustaidon oppimista varhaisessa vaiheessa.  

Matematiikan lisätunti kohdennetaan 2. luokalle, jotta myös sen vähimmäistuntimäärä (21 tuntia) täyttyy. Vuosiluokilla 3–6 äidinkielen ja kirjallisuuden lisätunti sijoitetaan 3. luokalle, jolloin 3. luokan viikkotuntimäärä ylittyy suomenkielisessä opetuksessa yhdellä ja ruotsinkielisessä opetuksessa kahdella tunnilla. 

Muutoksen toimeenpano edellyttää paikallisten opetussuunnitelmien tarkentamista. Tämä työ tehdään kevätlukukauden 2025 aikana. Tarkennettu opetussuunnitelma tuodaan sivistyslautakunnan hyväksyttäväksi viimeistään kesäkuussa 2025. 

Seitsemänsien vuosiluokkien yleisopetuksen enimmäisoppilasmäärät lukuvuonna 2025–2026

Sivistyslautakunta hyväksyi esityksen mukaiset yleisopetuksen seitsemänsien vuosiluokkien enimmäisoppilasmäärät ylä- ja yhtenäiskouluille lukuvuodeksi 2025–2026 siten, että päätös on sitova lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen peruste, jota sovelletaan ensi- ja toissijaisessa oppilaaksiotossa. Enimmäisoppilasmäärät voidaan ylittää kuntaan tai kunnan sisällä muuttavien oppilaiden sekä yleisopetukseen integroitavien erityistä tukea saavien oppilaiden osalta. 

Esitys vuosiluokkien enimmäisoppilasmääristä lukuvuodeksi 2025–2026 (suluissa lukuvuoden 2024–2025 enimmäisoppilasmäärät): 

  • Isoniitun koulu 114 (103) 
  • Mäntysalon koulu 95 (90) 
  • Nurmijärven yhteiskoulu 114 (136) 
  • Seitsemän veljeksen koulu 155 (166) 
  • Urheilupuiston koulu 141 (144) 

 Ilmoitusasiat

Ilmoitusasioina sivistyslautakunta totesi Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen 21.11.2024 varhaiskasvatuksen valvontaohjelman mukaisesta valvonnasta sekä Länsi- ja Sisäsuomen aluehallintoviraston päätöksen 22.11.2024 varhaiskasvatuksen valvontaohjelman mukaisesta valvonnasta.  

Vastaus oikaisuvaatimukseen koskien opetuspäällikön päätöstä viranhaltijan irtisanomisesta

Sivistyslautakunta käsitteli vastauksensa oikaisuvaatimukseen koskien opetuspäällikön päätöstä viranhaltijan irtisanomisesta. Asian käsittely ja päätös ovat julkisuuslain perusteella salassapidettäviä (JulkL 621/1999, 24.1 § k 25 ja 32). 

Takaisin listaukseen