Kaikki
Professorintien päiväkodille myönnetty Vihreä lippu -sertifikaatti
Klaukkalassa sijaitsevalle Professorintien päiväkodille on myönnetty viime vuoden lopulla Vihreä lippu -sertifikaatti tunnustuksena ansiokkaasta kestävän kehityksen kasvatuksesta ja ympäristötyöstä LUONNON MONIMUOTOISUUS –teemaisessa projektissa. Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle.
Professorintien päiväkodilla on pitkään toimittu monissa asioissa ekologisesti ja päiväkodilla on oma ekotiimi, joten osallistuminen Vihreä Lippu –toimintaan oli looginen jatkumo. Päiväkodin lapset sekä perheet ovat osana toimintaa. Päiväkodissa on säännölliset ekokävelyt, metsäretkiä, kaksi kertaa vuodessa hävikkiruokaviikkokilpailu.
Mikä on vihreä lippu?
Vihreässä lipussa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Tavoitteena on kehittää päiväkodin kestävän kehityksen kasvatusta ja luonnon monimuotoisuuden tärkeyttä sekä miettiä kulutusvalintoja ja pitää huolta olemassa olevista leluista, kirjoista, peleistä jne. Lisäksi keskustellaan lapsien kanssa ympäristöasioista yleisesti sekä luonnosta, luonnon kunnioittamisesta ja luonnonsuojelusta.
Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi myönsi Vihreä lippu- toimikunnan päätöksellä 16.12.2024 Vihreä lippu -sertifikaatin 41 toimijalle, joista ensikertalaisia oli kahdeksan. Professorintien päiväkoti oli ensimmäistä kertaa lipun saaneiden joukossa. Suomessa on myönnetty Vihreitä lippuja jo 25 vuoden ajan.
Vihreän lipun on myös saanut Haikalan päiväkoti aiemmin viime vuonna.
Professorintien päiväkodin Vihreä lippu -toiminta
”Professorintien päiväkodissa on jo pitkään lajiteltu toiminnassa syntyviä jätteitä, tehty kierrätyskävelyitä läheiselle kierrätyspisteelle ja kerätty tien varsilta roskia. Päiväkodissa Vihreä lippu –toiminta aloitettiin virallisesti tammikuussa 2024 katsomalla video ”Ihme ja kumma”, sekä keskustelemalla luonnosta, monimuotoisuudesta, eri lajeista ja yksilöiden välisistä eroista sekä siitä, miten luontoa voidaan tutkia”, kertoo päiväkodin johtaja Elina Vasama.
Seuraavaksi valittiin lapsiraati ja vanhemmille viestittiin Vihreä lippu –toiminnan alkamisesta ja siitä, mitä se tarkoittaa. Lapsiraati valitsi toimintamalliksi ruokahävikin vähentämisen hävikkikilpailulla. Muiksi yhteisiksi projekteiksi valittiin mm. pörriäisten kukkaketo, Miljoona roskapussia -tempaus ja kulutustottumuksiin vaikuttaminen. Lapset ovat myös maalanneet ravintolan seinälle kiinnitettäväksi vihreän lipun.
Perheitä on osallistettu vaihtotoriviikolla ja kulutustottumuskyselyillä sekä haastettu valitsemaan ja toteuttamaan vuonna 2025 joku omalle perheelle sopiva ekoteko.
Vauhtia ja intoa toimintaan toi pihan luonnonmukaistaminen kesällä 2024 ja päiväkodissa hoidossa olevien lapsiperheiden vapaaehtoinen osallistuminen biodiversiteetti -tutkimukseen.
”Viikoittaiset retket lähiluontoon, roskien kerääminen retkillä tai suunnitelmallisilla roskakävelyillä ja jätteiden oikea lajittelu sekä toimittaminen keräykseen ovat päiväkodin toiminnan arkea. Kulutustottumuksiin vaikuttaminen arjessa voi tapahtua esim. käsien pesulla: kauan hana on auki ja miten kovalla vesi tulee? Entä kuivatessa käsiä, montako paperia riittää? Päivittäinen keskustelu aterioiden yhteydessä, paljon otat/jaksat syödä, mitä ruoka sisältää, mistä se tulee jne. vaikuttavat hävikkiin ja opettavat lapsia järkeviin ruokailutottumuksiin”, Vasama mainitsee.