Ajankohtaista

Ilmastotyö, Jätehuolto, Siistiksi

Pakkausmuovin erilliskeräys- kierrätä oikein ja anna muoville uusi elämä!

18.3.2021

Muovipakkausten kierrätys säästää muovin valmistuksessa tarvittavaa energiaa ja vähentää öljyn käytön tarvetta. Kiertokapulan tämän vuoden teemana on pakkausmuovi – sen kerääminen ja kierrättäminen uusiksi tuotteiksi. Muovipakkausten uudelleen hyödyntämisessä on oleellista, että keräykseen laitetaan vain sinne kuuluvia muovipakkauksia. Muovipakkausten kerääminen ja kierrätys sekä uusien jätehuoltomääräyksien vaikutus muovipakkausten keräykseen nousi myös esiin viime vuonna kuntalaisille tehdyssä jätehuoltoon liittyvässä kyselyssä.

Millaisia muovipakkauksia saa ja ei saa laittaa keräysastioihin?

Nurmijärveläisten kotitalouksien on ollut mahdollista kierrättää muovipakkaukset Rinki-ekopisteillä vuodesta 2016 alkaen.

”Pakkausmuovien keräysastiaan saa laittaa ainoastaan tuotteiden muovipakkauksia, jotka ovat tyhjiä ja puhtaita. Jos tuote ei puhdistu viileällä vedellä huuhtelemalla tai pyyhkimällä, se kannattaa laittaa sekajätteeseen. Irrota pakkausten korkit ja kannet, älä laita myöskään erilaisia purkkeja ja pakkauksia sisäkkäin”, neuvoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n aluepäällikkö Jari Koivunen.

Keräykseen voi laittaa esimerkiksi:

  • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset (jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset)
  • pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
  • muovipullot, -kanisterit ja -purkit, tuubit ja putkilot
  • muovinen kauppakassi, muovikääreet

Keräykseen ei voi laittaa esimerkiksi:

  • PVC-muovista valmistetut pakkaukset (PVC- muovin tunnistaa merkistä, jossa on kolmion sisällä numero 3).
  • muovituotteet (ämpärit, pakasterasiat, lasten lelut jne.)
  • muovikelmu, jätesäkit, pakastepussit

Muovipakkausten lajitteluohjeet löytyvät myös Ringin verkkosivuilta.

Rinki-ekopisteiltä muovipakkausjätteet toimitetaan Fortumin muovijalostamolle Riihimäelle, jossa muovit lajitellaan ja niistä tehdään materiaalia, jota hyödynnetään uusiomuovituotteiden valmistuksessa. Pieni osa menee lajittelun jälkeen jatkojalostukseen Suomeen ja muuhun Eurooppaan. Kierrätetystä muovista tehdään esimerkiksi erilaisia kulutustavaroita, kuten tiskiharjoja, jätesäkkejä, kukkaruukkuja ja kastelukannuja.

Kiertokapulan verkkosivuilta löytyy pakkausmuovitesteri, jonka avulla voit testata oman tietämyksesi muovin lajittelusta. Käy testaamassa ja aloita muovipakkausten lajittelu!

Rinki-ekopisteiden muovipakkausten keräysastiat

Kotitalouksien muovipakkauksia kerätään ympäri Suomen yli 600 Rinki-ekopisteessä – Nurmijärvellä on viisi Rinki-ekopistettä, johon voi viedä muovipakkauksia. Muovipakkausten keräysmäärät ovat Nurmijärvellä lisääntyneet vuosi vuodelta – keräyksen alkamisvuonna 2016 kerätystä vajaasta seitsemästä tonnista viime vuoden huikeaan 160,8 tonniin. Muovipakkauksia kerättiin toki vuonna 2016 harvemmilta Nurmijärven Rinki-ekopisteiltä kuin nykyään.

Kuntalaisille viime vuonna tehdyssä jätehuoltoon ja siisteyteen liittyvässä kyselyssä esitettiin toiveita, että muovipakkausten keräysastiat löytyisivät kaikilta Nurmijärven alueen Rinki-ekopisteiltä. Miksi muovipakkausten keräysastioita ei tällä hetkellä ole kaikilla Rinki-ekopisteillä ja onko niitä mahdollista saada lisää ja milloin?

”Olemme saamassa uuden jätelain ja pakkausasetuksen, joiden myötä ekopisteiden määrä, joilla kerätään muovipakkauksia, tulee lisääntymään selvästi. Mahdollisesti kaikilla Ringin ekopisteillä kerätään tulevaisuudessa kartonki-, lasi- ja muovipakkauksia, sekä metallia ja paperia, valtaosalla myös vaatteita”, kertoo Koivunen.

Pakkausmuovin erilliskeräys – jätehuoltomääräykset ja kiinteistöjen kimppa-astiat

Kiertokapulan toimialueella pakkausmuovin keräys alkaa jätehuoltomääräyksien mukaisesti kunnissa vuosien 2021–22 aikana – sitä mukaa, kun kunnan tai Kiertokapulan kilpailuttama keräys alkaa. Keräys koskee kaikkia vähintään viiden huoneiston kiinteistöjä.  Taajama-asutusalueella sijaitsevat taloyhtiöt voivat halutessaan aloittaa muovipakkausten keräyksen jo nyt kilpailuttamalla kuljetuksen itse.

Lähekkäin sijaitsevat kiinteistöt, tiekunnat ja erilaiset yhteisöt voivat hankkia yhteisiä pakkausmuovin kierrätysastioita. Nurmijärveläinen aktiivikierrättäjä Tuula Pulkkinen kertoo: ”Meillä on tosiaan nyt ollut 3,5 vuotta muovinkierrätysastia tiekunnan kimppana, 4 taloutta. Itse vein muovit jo aiemminkin Rinki- ekopisteisiin, tosin lähimmällä ekopisteellä ei ole muovinkeräysastiaa. Naapurin kanssa tuli kerran juttua, että eikö ole muuta vaihtoehtoa kuin raahata muoveja kilometrien päähän. Hetki, kun siinä turistiin, niin päädyttiin, että hankitaan yhteinen iso astia tiekunnalle”.

”Ja hyvin on lähtenyt liikkeelle. Nyt kun meillä on oma astia, niin kustannus on pieni verrattuna siihen vaivattomuuteen, että muoveja ei tarvitse kuljetella auton perässä. Tässä lähistöllä on nykyään pari muutakin vastaavaa kimppaa, seurasivat meidän esimerkkiä”, iloitsee Pulkkinen.

Lisää tietoa yhteisiin jäteastioihin liittyvistä käytännöistä saa jätelautakunta Kolmenkierron sivuilta: https://www.kolmenkierto.fi/asiointi/yhteiset-jateastiat-eli-kimpat/

Takaisin listaukseen