Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

24.1.2020

Kunnanjohtajalta

Päihteidenkäyttö puhuttaa

Ohjaamon pakettiauto

Päihteiden käyttö Nurmijärvellä on herättänyt paljon huolta ja kysymyksiä. Erityisesti huolta on herännyt nuorista päihteidenkäyttäjistä, päihteiden tarjonnan lisääntymisestä sekä päihteiden käytön seurauksista.

Se, että asiaan havahdutaan eri puolilla, on tärkeää ja ensimmäinen askel toimiin, joilla asiaan voidaan vaikuttaa.

Nurmijärven kunnassa tehdään päihdetyötä eri muodoissa ja useiden toimijoiden voimin. Sote-palveluiden siirryttyä Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymälle, löytyvät myös päihdehoidon palveluiden yhteystiedot Keski-Uudenmaan Soten sivujen kautta.

Päihteiden vastainen ja ennaltaehkäisevä työ kuuluvat kuitenkin myös kunnan vastuulla olevaan hyvinvointityöhön, nuorisotyöhön sekä sivistystoimen alla tehtävään kasvatustyöhön.

Vuoden alusta kouluissa kiertävät kokemusasiantuntijat luennoimassa. Lisäksi on tehostettu moniammatillista yhteistyötä päihteiden käytön ennaltaehkäisemiseksi sekä tilanteiden ratkaisemiseksi. Nuorten parissa toimiville ollaan myös lisäämässä koulutusta siitä, kuinka tunnistaa päihteiden käyttöä, kuinka toimia tilanteessa, kun huoli herää ja miten tunnetaitokasvatusta voitaisiin hyödyntää päihteidenkäytön, syrjäytymisen ja kiusaamisen ehkäisemisessä.

Nurmijärven kunnan ohjaamo ja etsivä nuorisotyö auttavat ja tukevat sekä ohjaavat 16-29-vuotiaita nuoria kaikenlaisissa asioissa matalalla kynnyksellä. Ohjaamolla on myös käytössään bussi, joka kiertää paikoissa, joissa nuoret ovat helposti kohdattavissa.

Kouluissa oppilaiden ja perheiden tukena ovat kuraattorit ja psykologit, sekä kouluterveydenhoitajat. Eri tahot toimivat myös moniammatillisesti yhteistyössä.

Näiden lisäksi kaikki kuntalaisten kanssa työskentelevät ammattilaiset – on kyse sitten lasten, perheiden, työikäisten tai vanhusten kanssa toimivista – panostavat monin tavoin varhaiseen puuttumiseen ja erilaisten ongelmien ennaltaehkäisemiseen.

Nuoret itse ovat huolissaan päihteiden käytön yleisyydestä sekä avoimuudesta. Etenkin nuuskan, tupakan ja alkoholin osalta puuttumisen kynnys on ilmeisen korkealla. Nuoret ajattelevat, että aikuisten tulisi reagoida herkemmin tilanteisiin, jossa havaitsevat päihteidenkäyttöä.

Tärkeässä roolissa ovat erityisesti läheisverkosto kuten vanhemmat, isovanhemmat, ystävät, kummit, tädit, sedät jne. – tai ikääntyneiden osalta myös lapset ja lapsenlapset. Huolen puheeksi ottaminen ei ole helppoa, mutta siihenkin on saatavissa tukea. Tärkeintä on, että pitää korvat ja silmät auki, havainnoi, tunnistaa ja uskaltaa toimia.

Keskustelussa tärkeintä on kuuntelu, mutta keskustelun tukena voi käyttää esimerkiksi seuraavia apukysymyksiä:

  • miten olet voinut? kertoisitko lisää? mitä tarkoitit kun sanoit?
  • miten jaksat tehdä arkipäivän asioita? nukkuminen? ruokahalu? liikkuminen?
  • pelot, positiiviset asiat, mieliala, keskittymiskyky? päihteet?
  • miten jatketaan? minkälainen tuki tai apu on tarpeen?

Ohjaamon pakettiauto

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä