Kaikki, Nurmijärvi-barometri
Nurmijärvi-barometri – Korona-ajan pyrähdyksen jälkeen leppoisampaa kasvuvauhtia
Nurmijärven suvi tarjoaa parastaan liki 44 300 asukkaalle
Tuoreen Nurmijärvi-barometrin mukaan Nurmijärven kesä starttaa 165 uuden asukkaan voimin, kun kuluvan vuoden toukokuussa kunnan asukasluku on 44 295. Tämä tarkoittaa 0,4 prosentin kasvua vuoden vaihteeseen nähden. Asuntotuotannon osalta tammi-toukokuussa on valmistunut 91 asuntoa: 67 erillispientaloa ja 24 rivitaloasuntoa.
Kasvupyrähdyksen jälkeistä aikaa ja pitovoiman voimaa
Tammi-toukokuun kasvusta 76 % muodostui muuttoliikkeen vaikutuksesta (nettomuutto), 4 % luonnollisesta väestönkasvusta (syntyneiden enemmyys) ja 21 % maahanmuutosta (nettomaahanmuutto). Vuoden taikaiseen nähden muuttoliike on jo tasoittunut koronan aikaansaaman piikkimäisen muuttoaallon jälkeen.
”Muuttaminen ja varsinkin asunnon ostaminen ovat isoja päätöksiä eikä varsinkaan asunnon ostoa tehdä hetken mielijohteesta. Pidän uskottavana ajatuksena sitä, että korona-aikana liikkeelle lähtivät ne, jotka olivat pakanneet henkiset muuttolaatikkonsa jo ennen muuttoliikkeen ja työnteon muutoksia ravisuttanutta aikaa”, erikoissuunnittelija Katriina Ahokas valottaa ajatuksiaan ja jatkaa ”myös tilastot antavat tästä viitteitä piikkien rauhoittumisen ja tasaantumisen myötä”.
Muuttoliikkeitä tarkasteltaessa täytyy myös muistaa, että valtaosa muutoista tapahtuu oman kunnan sisällä.
”Omakotitalorakentamista markkinoidaan usein kunnan vetovoiman näkökulmasta, vaikka esimerkiksi suositulla Rajamäen uudella Kylänpään pientaloalueella kyse on pitkälti myös kunnan omasta pitovoimasta – merkittävä osa nyt Rajamäelle valmistuneiden talojen asukkaista on kunnan sisäistä muuttoa ja tämän vaikutuksia väestömuutoksiin on haastava ennakoida”, Ahokas muistuttaa. ”Lähimuutossa syyt löytyvät usein asumisesta ja siihen liittyvistä ratkaisuista sekä halusta pysyä tutussa ja hyväksi havaitussa asuin- ja elinympäristössä”, Ahokas lisää.
Myös syntyvyys notkahti jälleen lähemmäs korona-aikaa edeltänyttä tasoa. Syntyvyyteen vahvasti kytköksissä olevassa luonnollisessa väestönkasvussa (syntyneiden ja kuolleiden välinen erotus) on myös kuluvan vuoden aikana varsin poikkeuksellista kehitystä. Tammi-toukokuun aikana peräti kuudessa Helsingin seudun kymmenestä kehyskunnasta on luonnollinen väestönkasvu negatiivinen. ”Mikäli tilastovuosi päättyisi nykyisenlaisena, olisi se tilastohistorian ensimmäinen”, Ahokas konkretisoi asiaa.
Valmistuneet asunnot pientaloissa
Tammi-toukokuun aikana valmistuneet asunnot ovat kaikki omakoti- tai paritaloja sekä rivitaloja. Omakotitalojen osalta yli 40 prosenttia kodeista on valmistunut Rajamäkeen, jossa korostuvat Kylänpään asuinalue ja myös Uudenniitun uudenkarhea asuinalue.
Urbaanimman lande-elämän ystäville odotetaan tänä vuonna myös valinnan varaa, kun Klaukkalan Ali-Tilkkaan valmistuu useampi kohde. ”Ali-Tilkkaan valmistuvissa kohteissa on lähes 200 uutta kotia”, Ahokas kertoo.
Kokonaisuus tekee kunnasta kodin
Asunto itsessään riittää kuitenkin harvoin muuttopäätökseksi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kodin hankintavaiheessa puolet valintakriteereistä liittyy itse asuntoon ja puolet ympäristöön.
Millainen sitten olisi hyvää tekevä asuinympäristö? ”Viherympäristöjen hyvinvointivaikutuksia on tutkittu Suomessa varsin paljon ja myös Nurmijärvellä maaliskuussa 2022 päätetyn kuntastrategian mukaisesti asuinympäristöjen kehittämisessä korostuvat väljyys, rauha ja vehreä idylli”, Ahokas kertoo.
Vehreässä Helsingin seudun landeidyllissä kesäpäivistä voi nauttia jouten tai pienistä ja suurista elämyksistä nauttien. Nurmijärvi tarjoaa hienot ja monipuoliset puitteet lähimatkailuun eikä toiminnannälkäisen tarvitse kuntarajoja ylitellä.
”Lähimatkailuun ideoita voi napsia visitnurmijarvi.fi -sivustolta. Sieltä löytyy monipuolisia vinkkejä kesäpäivän viettoon Nurmijärvellä. Samalta sivulta pääsee myös Doerz-palveluun, minkä kautta on mahdollista ostaa nurmijärveläisiä elämyksiä. Nurmijärvellä ei aika käy pitkäksi!”, viestintäpäällikkö Teemu Siltanen vinkkaa.
Aiempiin barometrijulkaisuihin voit tutustua kunnan kotisivuilla