Opiskelun arki

Poissaolot

Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen, jollei hänen poissaololleen ole perusteltua syytä. (Lukiolaki §30)  

Myöhästyminen oppitunnilta ei ole sallittua. Jatkuva myöhästely johtaa opintojakson arvioinnin keskeytymiseen, koska myöhästely estää opiskelun. 

Poissaolot merkitään Wilmaan, ja ne on selvitettävä mahdollisimman pian. Sairauspoissaolosta on ilmoitettava viimeistään poissaolopäivän aikana. Esimerkiksi työssäkäynti tai ajokoulun ajotuntien suorittaminen eivät ole hyväksyttäviä syitä poissaoloon. Ajokokeeseen ja kirjalliseen kokeeseen voi anoa lupaa etukäteen Wilman lomakkeella. Opettaja vastaa opintojakson arvioinnista ja siitä, milloin arviointi keskeytyy, kun osaamisesta tai oppimisesta ei ole riittävästi näyttöä. Opettaja on aina yhteydessä opiskelijaan ja alaikäisen huoltajaan ennen kuin päättää keskeyttää opintojakson arvioinnin. 

Huoltaja selvittää alle 18-vuotiaan poissaolot. Oppivelvollisen huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollinen suorittaa oppivelvollisuuden. (Oppivelvollisuuslaki §9) 18 vuotta täyttänyt selvittää poissaolonsa itse. Kannustamme 18-vuotiaita opiskelijoita sallimaan huoltajille pääsyn Wilmaan.  18-vuotta täyttäneiden suostumuslomake yhteydenpitoon huoltajiin löytyy opiskelijan Wilma-tunnuksilla Wilma-lomakkeista. 

Ryhmänohjaaja voi myöntää luvan korkeintaan kolmen päivän poissaoloon. Luvan pidempään ennalta tiedossa olevaan poissaoloon myöntää rehtori. Luvat anotaan Wilmassa sähköisellä lomakkeella vähintään viikkoa ennen poissaolon alkua 

Porras 1. 

Yksikin selvittämätön poissaolo on huolenaihe. Opiskelijan tulee sopia opettajan kanssa, miten hän opiskelee asiat, jotka on opiskeltu poissaolon aikana. 

Aineenopettaja merkitsee 3 poissaolon jälkeen tuntimerkintöihin huolen opintojakson suorituksen etenemisestä.  

Ryhmänohjaaja käy ryhmänsä poissaolot läpi viikoittain. Mikäli ryhmänohjaajalla herää huoli poissaolojen määrästä tai siitä, ettei poissaoloja ole selvitetty, hän on yhteydessä opiskelijaan ja tarvittaessa huoltajaan.  

Porras 2.  

Opiskelijalla on runsaasti poissaoloja tai useita selvittämättömiä poissaoloja, mutta opintojaksojen suoritus ei ole keskeytynyt.  

Aineenopettaja on yhteydessä opiskelijaan, huoltajaan ja ryhmänohjaajaan tuntimerkintöjen kautta.  Aineenopettaja voi poissaolojen jatkuessa keskeyttää opintojakson arvioinnin puuttuvien näyttöjen vuoksi. 

Ryhmänohjaaja on yhteydessä opiskelijaan ja tarvittaessa huoltajaan tilanteen ja tukitoimien selvittämiseksi. Tällöin voidaan arvioida yhdessä monialaisen ryhmän perustamisen tarvetta. Ryhmänohjaaja tai aineenopettaja voi huolen herätessä konsultoida nimettömästi tai opiskelijan luvalla opiskeluhuollon henkilökuntaa.  

Porras 3. 

Opintojaksoja on keskeytynyt tai opinnot eivät ole edenneet. 

Ryhmänohjaaja on yhteydessä opiskelijaan ja huoltajaan. Ryhmänohjaaja ehdottaa monialaisen asiantuntijaryhmän perustamista. Viimeistään nyt ryhmänohjaaja konsultoi nimettömästi tai opiskelijan luvalla opiskeluhuollon henkilökuntaa, ellei yhteistyötä ole vielä tehty. Mikäli opintojen etenemisestä on vakava huoli, rehtori pyydetään mukaan monialaiseen tapaamiseen. Mikäli tilanne ei muutu tehdyistä toimenpiteistä huolimatta, tehdään sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto tai lastensuojeluilmoitus. 

Mikäli oppivelvollinen opiskelija on poissa opetuksesta kuukauden, hänet katsotaan eronneeksi. Jos opinnot eivät etene tukitoimista huolimatta, opiskelija voidaan katsoa eronneeksi. (Lukiolaki §24)