Pakolliset valtakunnalliset opinnot
ET1: Minä ja hyvä elämä (2 op)
Tavoitteena on hyvän elämän ymmärtäminen. Opiskellaan käsitteet, jotka antavat ymmärrystä hyvästä elämästä ja sen jäsentämisestä. Tutustutaan erilaisiin käsityksiin hyvästä elämästä ja opetellaan arvioimaan niitä suhteessa elämäntavoitteisiin. Opetellaan arvioimaan hyvän elämän edellytyksiä ja identiteettivalintoja yhdenvertaisuutta kunnioittaen.
ET2: Minä ja yhteiskunta (2 op)
Opetellaan hahmottamaan yhteisöllisyyden merkitys ihmisyydelle ja omalle identiteetille. Opetellaan ymmärtämään, että sosiaalisia ilmiöitä ja yhteiskunnallisia rakenteita voidaan tarkastella tieteellisesti sekä se, että niillä on suuri merkitys yksilön elämänkatsomukselle ja –valinnoille. Opetellaan arvioimaan kriittisesti yhteiskunnallisia katsomuksia ja väitteitä niin omalla kohdalla kuin muidenkin kohdalla. Myös yhteiskunnan sekä sen osa-alueiden kriittistä arviointia opetellaan. Ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden, demokratian, rauhan merkityksen ymmärtämistä sekä kestävän tulevaisuuden rakentamisen periaatteita opiskellaan. Ja jäsennetään ihmisen asemaa yksilönä yhteisössä, kansalaisena valtiossa ja taloudellisena toimijana . Yksilön vaikutusmahdollisuuksien arviointia ja valmiutta rakentaa vastuullista yhteiskunnallista osallistumista arvioidaan ja opiskellaan.
Valinnaiset valtakunnalliset opinnot
ET3: Kulttuurit (2 op)
Opetellaan ymmärtämään kulttuurin merkitys ihmisyydelle ja omalle elämänkatsomukselle. Käydään läpi välineitä myönteisen kulttuurisen identiteetin rakentamiselle. Opiskellaan kulttuurien ymmärtämiseen tarvittavia käsitteitä oman perustellun kannan muodostamiseen niihin liittyviin kysymyksiin. Hahmotetaan suomalaisuuden historiallisesti rakentuvana ja muuttuvana jatkumona, johon kuuluvat ulkoiset ja sisäiset vaikutteet sekä sisäinen moninaisuus vähemmistöineen. Opetellaan hahmottamaan erilaisia elämänkatsomuksellisia ratkaisuja ja identiteettivalintoja. Globaali moninaisuus nähdään rikkautena sekä pohjana yhdenvertaisuuskohteluun. Samalla opetellaan tunnistamaan vihapuhe sekä erottamaan se vastuullisen sananvapauden käytöstä.
ET4: Katsomukset (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan erilaisiin maailmankatsomuksiin ja niiden historialliseen kehitykseen. Opiskelijalle tulevat tutuksi erilaiset uskonnolliset ja uskonnottomat, poliittiset, filosofiset ja kulttuurilliset katsomukset ja niiden erityispiirteet. Opiskelija oppii erottamaan toisistaan mielipide ja arvokysymykset sekä erittelemään omia arvojaan ja niiden yhteiskunnallista sekä historiallista taustaa.
ET5: Uskonnot ja uskonnottomuus (2 op)
Opintojakso tarkastelee uskonnollisten ja uskonnottomien katsomusten erityispiirteitä ja kehitystä. Opiskelija oppii ymmärtämään erilaisten uskonnollisten ja uskonnottomien katsomusten lähtökohtia ja kykenee vertailemaan niitä omaan maailmankatsomukseensa. Hänelle tulevat tutuksi suuret maailmanuskonnot, sekä ateismin, agnostismin ja humanismin historia.
ET6: Tulevaisuus (2 op)
Opintojakson aiheena on tulevaisuus ja sen tutkiminen. Opiskelija tutustuu erilaisiin tulevaisuuden arvioinnin ja ennustamisen tapoihin, sekä niiden haasteisiin, sekä siihen, miten yksilö pystyy vaikuttamaan yhteiskunnalliseen kehitykseen. Opintojakso perehdyttää opiskelijaa nykyisiin suuriin trendeihin, kuten ilmaston muutokseen, tulevaisuuden rakentajina. Lisäksi tutustutaan nykyiseen ja historialliseen utopia- ja dystopiakirjallisuuteen aikansa tulevaisuus-kuvina ja yhteiskunnallisina kommentteina.