Ajankohtaista

Koulutus, Lukio, Monikkosali, Nuoriso, Opetus ja koulutus

Nuorten hyvinvointi, koulutus ja turvallinen tulevaisuus puhutti lukion vaalipaneelissa

14.3.2023
Kirkonkylän lukion juhlasalissa nuoria seuraamassa vaalipaneelia.
Kirkonkylän lukion juhlasalissa vaalipaneelia seurattiin keskittyneesti.

Nurmijärven lukion Kirkonkylän ja Rajamäen toimipisteillä järjestettiin eduskuntavaalipaneelit 8.maaliskuuta. Lukion vaalipaneelit ovat myös ehdokkaiden kannalta mielenkiintoisia tilaisuuksia, sillä yleisön joukossa on tämän kevään abiturientteja, joilla on edessään paitsi 14.3. alkavat ylioppilaskirjoitukset myös ensi kertaa mahdollisuus äänestää eduskuntavaaleissa.

Vaalipaneelissa kuului vahvasti nuorten oma ääni. Lukiolaiset olivat päässeet osallistumaan vaalitentin sisällön suunnitteluun, sillä opiskelijoilta oli ennakkoon kerätty kysymyksiä, joiden pohjalta vaalitentin aiheet oli rakennettu. Lisäksi paneelin vetäjinä toimivat lukion opiskelijat. Eduskuntavaalipaneeli vaikutti myös kiinnostavan nuoria, sillä sali oli täynnä ja nuoret seurasivat keskustelua keskittyneesti.

Molempien lukioiden vaalipaneeleihin osallistui sama kokoonpano ja tentattavina oli niin kokeneita poliitikkoja kuin nuoria ensikertalaisia ehdokkaita. Vaalipaneeliin osallistuivat Satu Lampi (ps.), Maria Luoma (sd)., Tyrni Rankka (vas.), Kauko Pohjonen (kd.), Otto Suhonen (kesk.) ja Binga Tupamäki (kok.).

Eduskuntavaaliehdokkaat lukion vaalipaneelissa.
Ehdokkaat Rajamäen lukion toimipisteen vaalitentissä. Kuvassa vasemmalta alkaen Tyrni Rankka, Maria Luoma, Otto Suhonen, Kauko Pohjonen, Binga Tupamäki ja Satu Lampi.

Tiukka vaalipaneeli

Lukiolaiset eivät päästäneet eduskuntavaaliehdokkaita helpolla. Kirkonkylän toimipisteen paneelissa hypättiin heti syvään päätyyn, sillä ehdokkaat joutuivat ensimmäiseksi ratkomaan Suomen taloustilannetta ja perustelemaan, miten velkaantuminen saadaan taittumaan ja taloustilanne kohenemaan.

Toinen kiperä aihe oli nuorten hyvinvointi ja koulutus, erityisesti oppimistuloksien laskusuunnan korjausliike. Ehdokkaat puolustivat yhtenä rintamana koulutuksen tärkeyttä ja kannustivat nuoria opiskelemaan. Panelistien vastauksissa korostui myös huoli oppimistuloksien laskusta. Erityisesti keskustelua herättivät koulujen ryhmäkoot, erityisluokkien palauttaminen sekä korkeakoulujen hakuprosessin kehittäminen. Ympäristöön liittyvissä kysymyksissä ehdokkailta penättiin mielipiteitä yksityisautoiluun ja suhtautumista fossiilisiin polttoaineisiin. Työperäinen maahanmuuttokin nousi esille ja kirvoitti ehdokkailta hyvin erilaisia vastauksia.

Yleisöstä esitettiin vielä vaalitentin aikana kysymys Suomen turvallisuudesta ja Natosta. Nuoret halusivat kuulla ehdokkaiden näkemyksiä Natoon liittymisen konkreettisista hyödyistä. Aihepiiri nostatti ehdokkaissa tunteikkaimmat puheenvuorot rauhan puolesta. Ukrainan sota ja Suomen turvallisuus synnyttivät painokkaita kannanottoja Natoon liittymisen puolesta ja vastaan.

Vaalipaneelin puheenjohtajina loistivat tämän kevään abiturientit

Kirkonkylän toimipisteessä paneelikeskustelun puheenjohtajina toimivat abiturientit Susanna Lindström ja Tatu Hämäläinen. Nuoret kertoivat paneelikeskustelun vetämisen olleen mielenkiintoista ja innostavaa, vaikka ehdokkaat vastasivat vuolaasti ja keskustelu oli ajoittain hektistä. Vaalipaneelin valmistautumisessa olivat auttaneet lisäksi historian ja yhteiskuntaopin opettajat, joiden kanssa paneelin vetäjät olivat suunnitelleet paneelin kulkua ja valinneet kysymykset. Hämäläinen kertoi hyödyntäneensä myös vaalikoneita paneeliin valmistautumisessa.

Susanna Lindström ja Tatu Hämäläinen juonsivat vaalipaneelin.
Kirkonkylän toimipisteessä opiskelevat Susanna Lindström ja Tatu Hämäläinen loistivat paneelin puheenjohtajina.

Hämäläinen ja Lindström ovat molemmat tämän kevään abiturientteja ja heillä on edessään ensimmäiset eduskuntavaalit äänioikeutettuina. Varmuutta omasta ehdokkaasta ei vielä kummallakaan ollut, mutta paneelikeskustelun koettiin selkeyttäneen ja jäsentäneen omiakin näkemyksiä. Vastaus kysymykseen, aikovatko nuoret suunnata vaaliuurnille on kuitenkin ehdoton kyllä.

Omaa ehdokasta ehtii onneksi vielä pohtia hetkisen. Ennen vaaliuurnille rientämistä nuorilla on edessään vielä isompi koitos, sillä 14.3. alkavat kevään ylioppilaskirjoitukset äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella.

Yleisölle avoin eduskuntavaalipaneeli tulossa 21.3. Monikossa

Jos sinäkään et vielä tiedä varmuudella ketä äänestät tulevissa vaaleissa, niin tule seuraamaan yleisölle avointa eduskuntavaalipaneelia 21.3. klo 19.00 Monikkosaliin. Tapahtumaan osallistuu yhdeksän nurmijärveläistä ehdokasta, jotka kisaavat paikasta Arkadianmäellä. Vaalipaneelin journalistisesta puolesta vastaa paikallislehti Nurmijärven Uutiset ja kunta puolestaan teknisistä järjestelyistä. Monikkosalissa järjestettävään vaalipaneeliin on vapaa pääsy ja paikalle mahtuu 330 henkilöä. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Tapahtumaa voi seurata lisäksi etänä livestriimin kautta. Katso tarkemmat tiedot tulevasta vaalipaneelista.

 

Takaisin listaukseen