Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi, luonto, Viheralueet

Nautitaan sadonkorjuuajasta!

26.7.2024

Keväällä nautin siitä, kun saa laittaa sormeni multaan, mutta suurin nautinto on se, kun pääsee nauttimaan maanantimista. Kesän juhlat eivät tunnu oikeilta ilman mustaherukan lehdistä valmistettua Louhisaaren simaa. Mieltäni myös ilahduttaa, kun tiedän, että grilliruoan kanssa nautittujen perunoiden, vihersalaattien sekä pestojen ja chimichurrien yrtit ovat omasta penkistä.  Viimepäivinä meidän kotonamme on nautittu itsekasvatetuista kurkuista kuin myös lähimetsästä lasten kanssa kerätyistä mustikoistakin. Loppukesästä odottelen omena- ja kriikunasatoa sekä tomaattisadon kypsymistä.

Uskon, että nurmijärveläiset ovat vertailtaessa keskivertoa ahkerampia multapeukaloita. Mitään tilastoa minulla ei väitteeni tueksi ole, mutta vahva kotiseutuylpeyttä tihkuva tunne kuitenkin.

Ja mikäli omaa kasvimaata ei löydy pihapiiristä tai kesämökiltä, Nurmijärveltä löytyy lukuisia tiloja, joista voi ostaa sesonginmukaista lähiruokaa. Mikä olisikaan parempi tapa viettää kesäpäivää kuin piipahtaa paikallisella maatilalla? Niitähän löytyy kätevästi mm. tuoreesta Visit Nurmijärvi -esitteestä.

Mutta tiesitkö, että Nurmijärvellä pääsee upottamaan sormet multaan myös viljelypalstalla? Maaniitun viljelypalsta sijaitsee Kirkonkylällä Väinöläntiellä. Viljelypalstaa voi hakea vuosittain keväällä ja hausta tiedotetaan kunnan viestintäkanavissa. Palstan koko on 50 m2. Yhteensä palstoja on 76. Vuokraajan tulee olla täysi-ikäinen nurmijärveläinen. Palstoilla viljellään niin yksivuotisia vihannes-, yrtti- ja kukkakasveja kuin monivuotisia marjapensaita, kuten mustaherukkaa.

Osa viljelypalstoista vuokrataan vuodeksi ja osa puolestaan on monivuotisia. Lähdin tapaamaan viljelypalstalaisia heinäkuisen aurinkoisena päivänä. Nurmijärven kunnan erityisasiantuntija Tanja Harju-Koskinen lupautui oppaakseni ja kertoi, että häntä kuulemma hieman jännitti, mitä sadolle kuului helteisen kesäkuun jälkeen. Huoli osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä palstat pursusivat satoa.

”Täällähän on aivan upean näköistä!”, Harju-Koskinen iloitsi. ”Maaniitussa on kyllä hyvä tekemisen meininki!”

Maaniitun viljelypalsta kunnostettiin vuonna 2022, jolloin maan kasvukuntoa parannettiin uudistamalla salaojitus sekä lisättiin kasvualustaan uutta multaa ja kivennäismaata. Aiemmin ongelmana oli maan savipitoisuus sekä keväiset vesiongelmat. Viljelyspalstalle rakennettiin myös käytävät. Ja ahkerat viljelijät pääsevät nauttimaan uudistuksen hedelmistä!

 

Harju-Koskinen kertoi, että viljelijöiden keskuudessa vallitsee hyvä yhteishenki, ja kokemuksia vaihdetaan puolin ja toisin. Osa kertoi myös hoitavansa palstoja yhdessä ystäviensä kanssa – mikä loistava yhteinen harrastus ja mahdollisuus myös tutustua uusiin multapeukaloihin!

Tapasin palstalla hyväntuulisia viljelijöitä, jotka kertoivat, että satoa saadaan tänä vuonna reilusti. Silmä lepäsi erilaisilla palstoilla. Kävimme viljelijöiden kanssa keskusteluja uudistuksesta, joka sai kovasti kiitosta osakseen. Erityisesti uusia kastelujärjestelmiä kehuttiin vuolaasti, sillä useamman kastelupisteen ansiosta kasteluvettä ei enää tarvitse kantaa palstan toiselta laidalta. Kuumana kesäpäivänä tämän ilon ymmärtää helposti.

”Vielä viime kesänä meillä oli täällä vain yksi vesipiste ja lisäksi liikuteltava vesipiste. Se oli kieltämättä hieman hankala, koska se oli aina jonkun viljelijän näkökulmasta kaukana. Palautteen pohjalta lisäsimme täksi kesäksi kaksi vesipistettä lisää.”

Saimme kierroksellamme myös pieniä parannusehdotuksia, kuten asiaan kuuluu. Tanja tiimeineen arvioi, mitkä ehdotuksista voidaan toteuttaa.

Lisäksi esitettiin toive, että nyt kun teemme juttua viljelypalstasta muistuttaisin, että sato on viljelijän eikä jokaisen ohikävelijän omaisuutta. Suurempia ongelmia ei kuulemma ole ilmennyt, mutta ajoittain joku kuulemma erehtyy. Lupasin tästä muistuttaa.

Maukasta sadonkorjuuaikaa kaikille! Siitä onkin loistava nautiskella maalaiskunnassamme!

 

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen, joka kirjoittaa kunnanjohtajan blogia kahden viikon ajan. 

Takaisin listaukseen