Ajankohtaista

Asuminen, Ilmastotyö, luonto, Näin Nurmijärvi rakentuu blogi, Siistiksi, Viheralueet

Näin Nurmijärvi rakentuu blogi: Kotipuutarhuri – nyt saa olla laiska ihan luvan kanssa

12.4.2024

Jos et ole vielä ehtinyt puutarhan kevätsiivoukseen, ei haittaa! Olet saattanut toimia tietämättäsi täysin oikein ja antanut puutarhan hyötyhyönteisten heräillä rauhassa talvehtimispaikoissaan. Kotipiha on ekosysteemi pienoiskoossa. Rakennetussa ympäristössä pienilläkin teoilla on suuri merkitys luonnon monimuotoisuuden lisäämisessä.

Käytä haravaa maltilla

Talven jäljiltä paljastuneiden kukkapenkkien siistimisen voi aloittaa leikkaamalla talven törröttäneet kuivat kukkavarret pois. Ne kannattaa silputa kukkapenkin pinnalle, myös syksyllä kukkapenkkiin jääneet kuivat lehdet voi hyvin jättää haravoimatta.

Nyt heräilevät kimalaiskuningattaret ja ensimmäiset perhoset! Pihan kuolleiden lehtien ja muun kasviaineksen alla on talvehtinut myös joukko leppäpirkkoja ja muita hyötyhyönteisiä.

Kun kuolleet lehdet ja kukkavarret jätetään siivoamatta, maan pieneliöt hajottavat ne humukseksi ja maan humuspitoisuus kasvaa ja maa säilyy kuohkeampana. Jos kukkapenkit ja pensaiden aluset siivotaan kuolleesta kasviaineksesta vuosittain, maa köyhtyy ja tiivistyy.

Nurmikolla kevätsiivoukseksi riittää talven aikana nurmikolle pudonneiden oksien ja käpyjen poistaminen. Kuivaa ruohoa ei välttämättä tarvitse haravoida pois, pieneliöt kyllä hajottavat sen vähitellen.

Säästä risut ja pajut

Jos suinkin esteettinen silmä kestää, voi puutarhan kevätsiivouksessa syntyvää risu- ja lehtimateriaalia säästää pihan nurkkaan hyönteisten hyödynnettäväksi. Tai rakentaa niistä hyönteishotellin. Mutta muistahan säästää pajuja raivaustöissäsi, sillä aikaisina kukkijoina ne ovat elintärkeä ravinnonlähde kevään ensimmäisille pölyttäjille.

Nyt kannattaa rentoutua, nauttia ja jättää tekemättä! Tai käyttää talven aikana patoutunut energia esimerkiksi linnunpönttöjen ripustamiseen. Linnunpönttöjen ripustaminen voi auttaa kesäiseen tuholaisongelman, esimerkiksi tiaiset voivat syödä valtavan määrän kirvoja päivässä.

 

Bloggaajana

Tanja Harju-Koskinen

erityisasiantuntija

 

>>> Näin Nurmijärvi rakentuu blogi

Takaisin listaukseen