Historia, Kulttuuri, Matkailu, Nurmijärvi250, Tapahtumat, Viestintä
Lintukoto-valoteos siivitti Nurmijärvi 250 -juhlavuoden lentoon
Nyt juhlitaan! Nurmijärvi täyttää 250 vuotta, ja juhlavuosi on täynnä iloa ja tapahtumia. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Räty avasivat juhlavuoden 31.12.2024. Juhlavuoden käynnisti pysyvän Lintukoto-valoteoksen julkistaminen.
Tampereen moottoritien (E12) varressa, Klaukkalan kehätien (Mt 132) kohdalla eloon heräävä Lintukoto-valoteos siivitti Nurmijärven juhlavuoden lentoon. Jalankulkijat voivat katsella teosta esimerkiksi Klaukkalan kehätieltä kevyen liikenteen väylältä.
”Nurmijärvi 250 -vuotisjuhlavuoden kunniaksi halusimme rakentaa pysyvän portin kuntaamme. Tampereen moottoritie on maamme elinvoimaisuuden valtasuoni, jonka varrella Lintukoto-valoteos toimii Nurmijärven porttina ja valaisevana tienviittana”, kertoo Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Räty. ”Lintukoto-teos ilahduttaa laajasti niin nurmijärveläisiä kuin muitakin ohikulkijoita. Pysyvä maamerkki kertoo kunnan tarinaa vielä vuosienkin päästä.”
Väyläviraston raportoimien liikennemäärien mukaan Lintukoto-teos tavoittaa vuosittain noin 10–15 miljoonaa autoilijaa, jotka ajavat moottoritietä tai Klaukkalan kehätietä pitkin.
Juhlavuosi täynnä ohjelmaa!
Nurmijärven juhlavuosi on täynnä ohjelmaa tammikuusta joulukuuhun! Kiinnostaisiko sinua osallistua Naperokarnevaaleille tai kenties bilettää Nurmijärvi-kekkereillä? Irtoaako Nurmijärvi-tanssi tai osallistutko neulekisaan? Juhlavuosi täyttyy monipuolisesta ohjelmasta.
Katso täältä juhlavuoden ohjelmisto: nurmijarvi250.fi ja tule kanssamme juhlimaan!
Alex – entinen pulu, nykyinen kyyhky
Lintukoto-valoteoksen lanseerauksen yhteydessä Nurmijärvellä tutustuttiin myös Alex-kyyhkyyn. Alex on muuttanut Helsingistä Nurmijärvelle ja seikkailee uudessa kotikunnassaan läpi juhlavuoden. Alex-kyyhkyn on luonut nurmijärveläinen Kari Piirainen.
”Olen Alex, entinen pulu, nykyinen kyyhky ja päätin muuttaa tänne Nurmijärven Lintukotoon! Täällä on meidän kaikkien hyvä olla. Lentelen kanssanne juhlavuoden aikana tapahtumasta toiseen. Kujerrellaan kun tavataan!”, Alex-kyyhky toivottaa kunnan lanseerausvideolla.
Näin Lintukoto-valoteos syntyi
Millainen valoteos on ja miten se syntyi? Näihin kysymyksiin vastaa suunnitteluryhmän projektipäällikkö Reija Pasanen Rambollilta.
Kallion harjalle sijoittuva Lintukoto-valoteos koostuu maamerkistä ja sitä ympäröivästä kallioleikkauksesta, jotka valaistaan ohjelmoitavilla värivaloilla. Teoksen pääaihe on lintua muistuttava Nurmijärven karttakuva, joka on sijoitettu ympyrän muotoisten vuosirenkaiden keskelle. Vuosirenkaat kuvastavat jatkuvuutta ja kasvua, ja juhlistavat Nurmijärven 250-vuotisjuhlaa.
Lintukuvion sisälle on muotoiltu tuulessa heiluvia ja valossa kimmeltäviä timantin muotoisia paljetteja, jotka muodostavat linnulle höyhenpeitteen.
Lintukoto-valoteoksen idea syntyi yhteistyössä Nurmijärven kunnan juhlavuoden suunnitteluryhmän kanssa. Oman osansa teoksen inspiraatioon on tuonut kansalliskirjailija Aleksis Kivi ja erityisesti Lintukoto-runo vuodelta 1866. Runon teemoja mukaillen teoksen pääteemaksi valittiin koti ja sen merkitys meille kaikille.
Nykyään Lintukodolla tarkoitetaan usein pientä, turvallista ja kotoisaa paikkaa tai aluetta. Se symboloi harmoniaa, luonnon kauneutta ja rauhallisuutta. ”Nurmijärvi pyrkii olemaan tällainen moderni lintukoto, jossa asukkaat voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja kotoisaksi”, Räty taustoittaa
”Maamerkki on kuin koti Nurmijärven linnulle, joka on rakentanut pesän kallion päälle.”
Teoksen valon värisävyt muuntuvat tarpeen mukaan Lintukoto-teoksen valaistus koostuu lintukuvion ja vuosirenkaiden kohdevalaistuksesta sekä kallioleikkauksen yläosaan suunnatusta korostusvalaistuksesta.
Valaisimet ovat ohjelmoitavia eli niiden väriä ja voimakkuutta voidaan säätää, ja teoksen valaistusta voidaan muuntaa juhlapäivien teemaan sopivin värein, kuten Suomen itsenäisyyspäivänä sinivalkoisella valaistuksella.
Valoteoksessa hyödynnetään energiatehokkaita LED-valaisimia, jotka ovat tehokkaita, mutta kuluttavat vähän energiaa. Liikenneturvallisuus on huomioitu suunnittelussa eli valaisimet suunnataan tiealueen yläpuolelle kallioleikkaukseen.
Suunnitteluryhmän esittely
Lintukoto-teoksen suunnittelua on johtanut projektipäällikkö Reija Pasanen, TaM. Hän on teollinen muotoilija ja valotaiteilija, jonka työt sijoittuvat osaksi rakennettua ympäristöä ja arkkitehtuuria. Teokset syntyvät tilataiteen, muotoilun ja valon vuorovaikutuksesta, ilmentäen paikan ominaispiirteitä ja tarinaa.
Lintukoto-teoksen suunnittelusta on vastannut Rambollin suunnitteluryhmä, johon kuuluvat Reijan lisäksi valaistus- ja sähköasiantuntijat Mikko Pekonen ja Tero Myhrberg sekä rakennesuunnittelijat Markku Raiskila ja Stefan Boström.