Hae sivustolta kirjoittamalla hakusana tai kysymys alla olevaan kenttään
Uusi oppilas
Alakoulun oppilaan lähikoulu
Nurmijärven kunnassa asuvan oppilaan lähikoulun määrittää aluerehtori. Lähikoulun määrittämisestä käytetään termiä lähikoulun osoittaminen. Aluerehtori osoittaa oppilaan lähikoulun sivistyslautakunnan hyväksymien periaatteiden mukaisesti.
Jos oppilas asuu jonkin alakoulun nk. lukitulla oppilaaksiottoalueella, hänen alakoulunsa on kyseinen koulu. Nurmijärven kunnan oppilaaksottoalueisiin voit tutustua Kartta-palvelun kautta määrittämällä kartalla näkyväksi tiedoksi ”Lukitut oppilaaksiottoalueet”. Äidinkieleltään ruotsinkielisten oppilaiden lähikoulu on Vendlaskolan asuinpaikasta riippumatta.
Jos oppilas ei asu jonkun alakoulun lukitulla oppilaaksiottoalueella, eli hän asuu nk. avoimella alueella, aluerehtori määrittää hänen lähikoulunsa seuraavien periaatteiden mukaisesti:
Koulu määritetään oppilaan samassa osoitteessa asuva sisaruksen koulun mukaan.
Koulun määrittämiseen vaikuttaa oppilaan terveydentila tai oppilashuollollinen syy.
Koulu määritetään sen mukaan, että oppilaan koulumatka on mahdollisimman turvallinen ja lyhyt.
Edellä esitetyt periaatteet on kuvattu tarkemmin alla kohdassa Oppilaaksiottamisen periaatteet, mistä kyse?
Oppilas voi myös hakea toissijaista koulupaikkaa muusta kuin aluerehtorin osoittamasta lähikoulusta. Ohjeita toissijaisen koulupaikan hakemiseen ja toissijaisen oppilaaksiottamisen periatteet löytyvät sivulta Toissijainen koulu. Katso myös sivistysalautakunnan päätös 25.3.2021 koskien toissijaisen oppilaaksitottamisen enimmäisoppilasmääriä.
Oppilaaksiottamisen periaatteet, mistä kyse?
Sisaruksen koulu vaikuttaa lähikoulun määrittämiseen, jos manittu sisar on lähikoulun määrittämisen hetkellä vuosiluokalla 1–5 (alakoulut) tai 1–8 (yhtenäiskoulut). Koulun tulee myös olla sisarukselle osoitettu ensisijainen lähikoulu. Jos sisaruksen koulu on määräytynyt toissijaisen haun perusteella tai erityisen tuen päätöksellä, ei sisaruksen koululla ole vaikutusta. Tätä periaatetta sovelletaan myös kaikkiin samassa osoitteessa vakituisesti asuviin uusperheen lapsiin.
Jotta oppilaan terveydentila tai muu oppilashuollollinen syy vaikuttaisi lähikoulun määrittämiseen, tulee aluerehtorille toimittaa lääkärinlausunto tai asiantuntijalausunto asiasta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, mikä koulu lapselle soveltuu. Esimerkiksi terveydentilaan liittyvässä lausunnossa tulee käydä ilmi, että oppilas ei pärjää liikuntaesteensä vuoksi hissittömässä koulussa.
Edellä esitetyt kohdat huomioiden lähikoulun määrittämisessä voidaan soveltaa periaatetta koulumatkan turvallisuudesta ja pituudesta. Tällöin otetaan huomioon koulumatkan olosuhteet sekä mahdolliset koulukuljetusjärjestelyt. Koulumatkan pituus mitataan lyhintä käyttökelpoista reittiä pitkin kotitontin portilta koulutontin portille. Lisätietoa koulukuljetuksista löytyy sivulta Koulumatkat ja -kuljetus.
Lähikoulupäätöksen liitteenä on ohje, miten päätökseen voi hakea oikaisua. Lisäksi oppilaalle voi aina hakea toissijaista koulupaikkaa jostain muusta koulusta. Lisätietoa toissijaisesta koulupaikasta löytyy sivulta Toissijainen koulu.