Nurmijärven perusopetuksen kieliohjelma
Nurmijärven kunnan järjestämässä perusopetuksessa, oppilaan kieliohjelmaan kuuluu kaksi pakollista, kaikille yhteistä kieltä (A1 ja B1) sekä mahdollisuus valita kaksi vapaaehtoista kieltä (A2 ja B2).
Kaikille yhteiset kielet A1 ja B1
A1-kielenä suomenkielisessä perusopetuksessa opiskellaan englantia ja ruotsinkielisessä perusopetuksessa toista kotimaista kieltä (finska). A1-kielen opiskelu alkaa 1. vuosiluokalla. B1-kieli on suomenkielisessä perusopetuksessa toinen kotimainen kieli (ruotsi), jonka opiskelu alkaa 6. vuosiluokalla. Ruotsinkielisessä perusopetuksessa A2-kieli korvaa B1-kielen (englanti) ja on siten kaikille yhteinen ja pakollinen kieli. A2-kielen opiskelu alkaa ruotsinkielisessä perusopetuksessa 3. vuosiluokalla.
Valinnaiset kielet A2 ja B2
Suomenkielisessä perusopetuksessa oppilas voi valita opinto-ohjelmaansa kaksi vapaaehtoista kieltä A2 ja B2. A2-kielen valinta tehdään 3. luokan keväällä ja kielen opiskelu alkaa 4. vuosiluokalla. B2-kielen voi valita yhdeksi valinnaisaineeksi, jonka opiskelu alkaa 8. vuosiluokalla. B2-kielen valinta tehdään 7. vuosiluokalla, yleensä kevätlukukauden alussa.
Miksi kieliä kannattaa opiskella?
Hyvästä ja monipuolisesta kielitaidosta on hyötyä jatko-opintoihin hakeutuessa, työelämässä, ihmissuhteissa ja matkoilla. Kansainvälistyvä työelämä ja yhteydet eri maiden välillä edellyttävät hyvää kielitaitoa. Harvinaisten kielten osaamisesta on myös etua työmarkkinoilla.
Vieraan kielen oppimisherkkyys on parhaimmillaan kouluiässä. Varhain aloitettu kielen opiskelu tuottaa parempia tuloksia kuin myöhemmin aloitettu. Varhain perusopetuksen aikana aloitettu kielen opiskelu antaa tarpeeksi aikaa kielen oppimiseen ja kielten opiskelun kautta eri maiden kulttuuriin perehtymiseen.
Mitä tulisi ottaa huomioon kielivalintoja tehdessä?
Kielen oppiminen edellyttää oppilaalta työtä ja ajan panostamista opiskeluun. Kielivalinnassa oppilas sitoutuu opiskelemaan valitsemaansa kieltä perusopetuksen loppuun asti. Kielen opiskeluun käytetty aika lisää oppilaan työmäärää ja valinnasta riippuen myös koulupäivän pituutta.
A2-kielivalinta on vaikuttanut siihen, mihin yläkouluun oppilas siirtyy alakoulun jälkeen, koska kaikkia A2-kieliä ei opeteta kaikissa yläkouluissa. Vuoden 2023 alusta alkaen A2-kielen valintaperusteet sekä opetuksen järjestäminen ovat muuttuneet. Jatkossa kielivalinta tehdään yläkoulujen ja sinne syöttävien alakoulujen valintaryhmissä. Oppilaan A2-kielivalinta ei siis 1.8.2023 jälkeen A2-kielen opiskelun aloittaneilla oppilailla enää vaikuta yläkoulun määräytymiseen, ellei oppilas vaihda alakoulua ennen yläkouluun siirtymistä. A2-kielen opiskelu vaikuttaa kuitenkin edelleen oppilaan mahdollisuuksiin valita ja opiskella muita valinnaisia aineista yläkoulussa. Edellä mainittu muutos ei koske ennen 1.1.2023 A2-kielen opiskelun aloittaneita oppilaita.
Kaikki kielivalinnat eivät aina toteudu. Valitun kielen opetus järjestetään oppilaan omassa koulussa, mikäli riittävän moni oppilas on valinnut kielen ja opetusryhmä muodostetaan. A2-kielen osalta opetusryhmiä muodostetaan myös eri koulujen oppilaista, yläkoulujen ja niihin syöttävien alakoulujen valintaryhmissä. Mikäli samaa kieltä valinneita oppilaita ei ole riittävästi, opetusta ei voida järjestää.
Kielivalintoihin liittyvästä sitoutumisesta sekä valinnan vaikutuksista koulutyöhön on hyvä keskustella oppilaan kanssa ennen kielivalinnan tekemistä.
Lisätietoa jäljempänä
Lisätietoa Nurmijärven kunnan perusopetuksen kieliohjelmasta ja sen kielistä löytyy alta. Sivun lopussa on myös tilastotietoa valinnaisen A2-kielen toteutuneista oppilasmääristä vuosina 2010-2019. Tilastotiedon lähteenä on käytetty opetushallinnon Vipunen.fi-palvelua, jonka tiedot perustuvat Tilastokeskuksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen keräämiin tietoihin ja rekistereihin.
Kieliohjelman kielet
A2-kielivalinnat tehdään keväästä 2023 alkaen ja opetus järjestetään 1.8.2023 alkaen muuttunein perustein: Valinnat toteutetaan ja A2-kielen opetus järjestetään yläkoulujen ja syöttävien alakoulujen valintaryhmissä. Jatkossa kielivalinnoissa toteutuneet A2-kielen opetusryhmät siirtyvät yläkouluihin syöttävän alakouluperiaatteen mukaisesti, eikä A2-kieli enää vaikuta oppilaan yläkoulun määräytymiseen, ks. Yläkoulun oppilaan lähikoulu.
Jos A2-kieltä opiskeleva oppilas muuttaa ja hänen lähikoulunsa muuttuu, A2-kielen opiskelun jatkaminen on mahdollista, mikäli oppilaan opiskeleman A2-kielen opetusta järjestetään hänen uudessa koulussaan tai jossain muussa saman valintaryhmän koulussa. Oppilas ei voi jatkaa A2-kielen opiskelua aiemmassa koulussaan.
Kaikki valintaryhmän sisällä vähintään 14 valintaa saanutta kieltä toteutuu. Oppilailla on oman valintaryhmänsä sisällä mahdollisuus osallistua minkä tahansa toteutuneen kielen opetukseen; oppilaskohtaisesti voi kuitenkin edelleen opiskella vain yhtä A2-kieltä. Opetus järjestetään jossain valintaryhmän kouluista. Kunta järjestää tarvittaessa kuljetuksen toiseen kouluun. Oppilaan omassa koulussa A2-kielen opetusryhmä toteutuu, jos toteutuneita valintoja tulee oman koulun sisältä vähintään 14 kappaletta.
A2-kielen valintaryhmät, kevät 2023 alkaen:
– Isoniitun koulu: Isoniitun koulun alaluokat, Harjulan ja Syrjälän koulut
– Mäntysalon koulu: Mäntysalon koulun alaluokat, Metsäkylän ja Uotilan koulut
– Nurmijärven Yhteiskoulu: Karhunkorven, Lukkarin, Maaniitun, Nukarin ja Palojoen koulut
– Seitsemän veljeksen koulu: Länsikaaren, Rajamäen ja Röykän koulut
– Urheilupuiston koulu: Klaukkalan, Lepsämän ja Valkjärven koulut
Edellä kuvattu muutos ei koske ennen kevättä 2023 A2-kielivalinnan tehneitä ja A2-kieltä opiskelevia oppilaita. Heidän osaltaan A2-kieli vaikuttaa edelleen siihen, mihin yläkouluun oppilas sijoittuu, koska kaikissa yläkouluissa ei voi opiskella kaikkia A2-kieliä.
Kevään 2023 muutoksesta huolimatta A2-kieli vaikuttaa myös jatkossa 8. ja 9. vuosiluokalla oppilaan mahdollisuuteen opiskella muita valinnaisia aineita, koska valinnaistunteja käytetään yläkoulussa A2-kielen opiskeluun. Tällöin oppilaalla on 1 tunti vähemmän muita valinnaistunteja 8. luokalla, jos hän opiskelee A2-kielenä ruotsia tai 2 tuntia vähemmän muita valinnaistunteja 8. ja 9. luokalla jos hän opiskelee jotain muuta A2-kieltä.
Urheilupuiston koulun liikuntapainotteisessa (LIPA) opetuksessa tai Seitsemän veljeksen koulun luonnontieteen ja matematiikan oppiainekokonaisuutta (LUMA) opiskelevan oppilaan A2-kielen tunnit ovat oppilaalle ylimääräisiä tunteja. Oppilas voi siis jatkaa A2-kielen opiskelua myös painotetussa opetuksessa, mikäli oppilaan opiskelemaa A2-kieltä on tarjolla painotettua opetusta järjestävässä yläkoulussa oppilaan vuosiluokalla.
Ruotsinkielisessä perusopetuksessa A2-kieli on kaikille yhteinen (pakollinen) englanti ja sen opiskelu alkaa 3. vuosiluokalla.
Tilastotietoa A2-kielen opiskelusta Nurmijärvellä
Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen.fi julkaisee opetuksen järjestäjiltä kerättyä tilastotietoa mm. perusopetuksen oppilaiden kielivalinnoista. Yllä olevasta linkistä avautuvaan taulukkoon on koostettu Vipunen.fi-palvelun tiedot Nurmijärven kunnan A2-kielivalintojen osalta. Taulukkoon on kerätty suomenkielisen perusopetuksen oppilaiden A2-kielivalinnat ja oppilasmäärät vuosilta (2007)/2010-2019. Palvelusta löytyy vuosiluokkakohtaiset tiedot luokilta 1-6 sekä yhteismäärät luokilta 7-9.
Taulukon avulla havainnollistetaan A2-kieltä opiskelevien oppilaiden määrää eri vuosina ja vuosiluokilla sekä oppilaiden määrissä tapahtuneita muutoksia. Alle olevien otsikoiden alle on kirjattu lisätietoa taulukosta ja sen sisältämän tiedon tulkitsemisesta.
Mitä taulukko kertoo A2-kielivalinnoista?
Esimerkki taulukosta:
Vuonna 2010 kuudennen vuosiluokan oppilaista noin kolmannes opiskeli jotain A2-kieltä eli noin 200 oppilasta yhteensä noin 600 oppilaasta. Vuonna 2019 A2-kieltä opiskelevien 6. luokan oppilaiden osuus oli noin viidennes koko ikäluokan oppilaista.
Esimerkki taulukosta:
Vuonna 2010 A2-ruotsia on Nurmijärvellä opiskellut 120 oppilasta 5. luokalla, 105 oppilasta 6. vuosiluokalla ja yhteensä 255 oppilasta vuosiluokilla 7-9. Vuonna 2010 A2-kieltä opiskelevia oppilaita on siis ollut yhteensä 380 (vuosiluokat 5-9). Näistä oppilaista uusia eli kielen kyseisenä vuonna valinneita ja opiskelun aloittaneita oppilaita ovat 5. luokan 120 oppilasta. Vuosiluokilla 6-9 A2-kieltä opiskelevat oppilaat jatkavat aiempina vuosina valitsemansa kielen opiskelua (kielivalinnat tehty vuosina 2006-2009, oppilaan ollessa 5. vuosiluokalla).
Esimerkki taulukosta:
Vuonna 2010 A2-ruotsia opiskelee luokilla 7-9 yhteensä 255 oppilasta, jotka ovat siirtyneet 6. luokalta yläkouluun vuosina 2007-2009. Muutos lasketaan siis vähentämällä vuosiluokkien 7-9 A2-ruotsia vuonna 2010 opiskelevien oppilaiden määrästä 255 samojen ikäluokkien A2-ruotsia 6. luokalla vuosina 2007 (87 oppilasta), 2008 (81 oppilasta) ja 2009 (108 oppilasta) opiskelleiden oppilaiden määrä.
Vertailussa lasketaan siis muutos samojen ikäluokkien/oppilasryhmien osalta niiden siirtyessä alakoulun 6. luokalta yläkouluun. Jos muutos on negatiivinen, oppilasmäärä on vähentynyt 6. luokalta yläkouluun siirryttäessä. Jos muutos on positiivinen, oppilasmäärä on lisääntynyt 6. luokalta yläkouluun siirryttäessä.