Opintokäynnit ja -retket, leirikoulut sekä muu koulun ulkopuolella järjestettävä opetus ja toiminta
Koulun ulkopuolella voidaan järjestää opetukseen rinnastettavaa toimintaa, kuten kouluretkiä, opintokäyntejä tai leirikouluja, sekä muuta koulutyöhän liittyvää toimintaa. Tällainen koulun ulkopuolella järjestettävä opetus ja muu toiminta monipuolistaa ja syventää opetuksen sisältöjä sekä edistää uusia opiskelumenetelmiä. Toiminta tukee myös luokan tai ryhmän yhteishengen ja yhteistyön vahvistamista sekä lisää vuorovaikutusta ympäröivän yhteisön kanssa.
Koulun ulkopuolella järjestettävän opetuksen, etenkin leirikoulun suunnitteluun tulee varata riittävästi aikaa. Suunnittelussa tulee muistaa, että koulun ulkopuolella järjestettävä opetus ja muu toiminta ovat osa koulutyötä. Leirikoulut, retket ja opintokäynnit ovat opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja niissä noudatetaan samoja sääntöjä ja periaatteita kuin muussakin koulutyössä.
Opettajan rooli on keskeinen koulun ulkopuolella järjestettävää opetusta ja muuta toimintaa toteutettaessa. Hänellä on jakamaton vastuu toimintaan osallistuvien oppilaiden turvallisuudesta. Hänellä on myös päätösvalta toiminnan toteutumisesta, järjestämispaikasta ja järjestelyistä.
Alle on koottu keskeistä tietoa siitä, mitä koulun ulkopuolella järjestettävän opetuksen ja muun toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa tulee huomioida. Koosteesta käy myös ilmi tällaista toimintaa ohjaavat säännöt ja kuntatason linjaukset.
Koulun ulkopuolella järjestettävään opetukseen ja muuhun toimintaan liittyvissä kysymyksissä voi kääntyä koulun rehtorin tai opetuspäällikön puoleen. Yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta Koulujen yhteystiedot ja Perusopetus.
Koulun ulkopuolella järjestettävän opetuksen ja muun toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen
Opintokäynnit, jotka ovat enintään yhden koulupäivän pituisia, yhden oppiaineen tai monialaisesti useamman oppiaineen opiskeluun liittyviä tutustumisia määriteltyyn kohteeseen.
Opintoretket, jotka ovat kuin opintokäyntejä, mutta voivat olla yhtä koulupäivää pidempiä.
Leirikoulut, jotka ovat useamman koulupäivän pituisia opetustapahtumia, jotka edellyttävät matkustamista ja yöpymistä matkakohteessa koulun ulkopuolella. Leirikoulun sisältö on sekä opetuksellinen että yhteisöllinen. Yökoulu rinnastuu leirikouluun, jos se toteutetaan muualla kuin koulun tiloissa.
Koulutyön puitteissa voidaan järjestää myös muita koulun alueen ulkopuolelle suuntautuvia retki- ja teemapäiviä. Koulujen retki- ja teemapäivät eivät välttämättä liity suoraan jonkin oppiaineen tai oppiaineiden opiskeluun vaan niiden tavoitteena on koulutyön ja oppilaiden hyvinvoinnin laaja-alainen tukeminen.
Kaikkeen koulun ulkopuolella järjestettävään opetukseen ja muuhun toimintaan sovelletaan samoja periaatteita ja sääntöjä, jotka on kuvattu tarkemmin alla.
Rehtori päättää koululle kohdennetun resurssin jakamisesta ja siitä, minkälaista koulun ulkopuolella järjestettävää toimintaan on näiden resurssien puitteissa mahdollista toteuttaa. Pääsääntöisesti koulun varoista on mahdollista kustantaa yksittäisiä opintokäyntejä tai -retkiä sekä koulun yhteisiä retki- ja teemapäiviä.
Oppilaiden vanhemmilla on halutessaan mahdollista tukea koulun ulkopuolella järjestettävää opetusta ja muuta toimintaa keräämällä varoja. Leirikoulujen järjestäminen on mahdollista vain oppilaiden ja vanhempien yhdessä keräämien varojen turvin.
Katso myös jäljempää kohta Miten koulun ulkopuolella järjestettävää toimintaa voi tukea?
Opettajalla on päätösvalta omaa opetusryhmäänsä koskevasta koulun ulkopuolella järjestettävästä toiminnasta, kuten leirikoulujen toteutumisesta. Opettajalla on myös päätösvalta siitä, missä toimintaa toteutetaan (kohde) sekä toiminnan muista järjestelyistä. Opettaja voi siis kieltäytyä esim. leirikoulun järjestämisestä tai sellaiselle osallistumisesta.
Oppilaat ovat siis velvoitettuja osallistumaan esim. oppiainekohtaisille opintokäynneille tai koko koulun yhteiseen liikuntapäivään, jotka toteutuvat yhden työpäivän aikana. Oppilaita ei voida velvoittaa osallistumaan oman luokan tai ryhmän yöpymistä edellyttävään opintoretkeen tai leirikouluun. Oppilaita ei voida myöskään velvoittaa osallistumaan virkistysmatkalle huvipuistoon, vaikka matka ei olisi työpäivää pidempi.
Jos oppilas ei osallistu koulun ulkopuolella järjestettävään toimintaan, hänelle järjestetään lukujärjestyksen mukaisesti opetusta omassa koulussa tällaisen toiminnan ajaksi.
Mikäli oppilaan koulu vaihtuu, esim. muuton vuoksi, hän ei voi enää osallistua entisen koulunsa järjestämään koulun ulkopuoliseen toimintaan, kuten leirikouluun. Oppilas voi kuitenkin osallistua uudessa koulussaan oman ryhmänsä leirikouluun, jos sellainen ollaan järjestämässä, vaikka hän tai hänen vanhempansa eivät olisi osallistuneet leirikoulun tarvitsemien varojen keräämiseen. Tällaisessa tilanteessa oppilaalta tai hänen vanhemmiltaan ei voida edellyttää erillistä maksua tai lahjoitusta leirikoulun kassaan ehtona oppilaan osallistumiselle.
Koulun ulkopuolelle suuntautuvasta opintoretkestä ja leirikoulusta tehdään toimintasuunnitelma sitä varten laadittuun valmiiseen pohjaan, ks. jäljempänä kohta Liitteet ja lisätietoa. Suunnitelmaan kirjataan mm. tieto aikuisista valvojista, kohde/järjestämispaikka sekä perustelut kohteen valinnalle, ajankohta ja aikataulu, matkareitti, vakuutukset, matkalle osallistuvat oppilaat, koululle jäävät oppilaat, kustannusarvio ja rahoitusmuodot. Lisäksi suunnitelmaan kirjataan kuvaus matkajärjestelyistä, majoitus- ja ruokailujärjestelyistä, turvallisuusjärjestelyistä ja koululle jäävien oppilaiden opetusjärjestelyistä sekä matkan tavoitteista.
Suunnitelmassa huomioidaan myös mahdolliset koulun ulkopuolella järjestettävän toiminnan vastuuopettajan sijaisjärjestelyt. Suunnitelmaan tulee kirjata kuka toimii koulun ulkopuolella järjestettävän toiminnan vastuuopettajana, jos luokan oma opettaja sairastuu äkillisesti esim. juuri ennen leirikoulua tai sen aikana, eikä voi osallistua leirikouluun.
Suunnitelman laatimisesta vastaa luokan/ryhmän opettaja. Oppilaat osallistuvat suunnitelman laatimiseen. Leirikoulujen osalta myös huoltajat osallistuvat suunnitelman laatimiseen. Rehtori allekirjoittaa suunnitelman ja opetuspäällikkö hyväksyy sen. Lisäksi koulun ulkopuolella järjestettävän toiminnan tiedot kirjataan koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Vuosiluokilla 7.–9. leirikoulun tai opintoretken kohteena voi olla Suomi tai harkinnan mukaan myös Pohjoismaat tai Baltian maat.
Lukiossa leirikoulun tai opintoretken kohteena voi olla Suomi, EU-maat tai harkinnan mukaan jotkin EU:n ulkopuoliset maat.
Poikkeuksen em. rajaukseen muodostavat opintoretket, jotka toteutetaan osana koulun kansainvälistä toimintaa kuten kansainvälistä ystävyyskoulutoimintaa tai Euroopan Unionin Erasmus+ -ohjelmia. Kansainväliseen toimintaan liittyvissä suunnitelmissa, järjestelyissä ja matkojen toteuttamisissa sovelletaan samoja turvallisuuteen, vastuisiin ja valvontaan liittyviä periaatteita kuin muussakin koulun ulkopuolella järjestettävässä opetuksessa tai toiminnassa.
Aina kun koulun ulkopuolella järjestettävä opetus tai muut toiminta suuntautuu Suomen ulkopuolelle, on matkan suunnittelussa ja järjestelyissä kiinnitettävä erityistä huomiota oppilaiden ja muiden matkalle osallistuvien turvallisuudesta huolehtimiseen. Matkakohteen turvallisuutta arvioitaessa, kohdemaan sijainnista riippumatta, tulee etukäteen tutustua kohdemaan turvallisuustilanteeseen ulkoministeriön ylläpitämässä Matkustustiedotteet palvelussa.
Suomen ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla tulee olla myös hyvät varasuunnitelmat sekä ylimääräistä rahaa erityistilanteiden, kuten lentokuljetusten peruuntumisten ja myöhästymisten varalle. Lisäksi tulee varmistaa, että kaikille matkalle osallistuville on hankittu ennen matkan alkamista riittävä, koko matkan ajan voimassa oleva matkustajavakuutus. Kohdemaan sijainnista riippumatta, kaikista matkalle osallistuvista tehdään matkustusilmoitus ulkoministeriön ylläpitämässä matkustusilmoitus.fi -palvelussa.
Matkustusasiakirjojen tarve selvitetään hyvissä ajoin ennen matkan toteutumista. Lisätietoa matkustusasiakirjoista ja niiden tarpeesta löytyy ulkoministeriön sivuilta osoitteesta https://um.fi/passi
Katso myös jäljempää kohta Miten turvallisuudesta ja vakuutuksista huolehditaan?
Vuosiluokilla 7.–9. leirikoulun tai opintoretken enimmäispituus on 5 vuorokautta.
Lukiossa leirikoulun tai opintoretken enimmäispituus on kymmenen vuorokautta.
Koulujen kansainväliseen toimintaan liittyvillä matkoilla em. enimmäispituuksista voidaan joustaa matkan tavoitteiden ja järjestelyiden niin vaatiessa. Matkan pituudesta tulee aina sopia rehtorin kanssa etukäteen.
Leirikoulujen ja muiden yön yli kestävien retkien osalta mukaan lähtevien valvojien määrä on linjattu seuraavasti:
Vuosiluokilla 1.–6. koulun ulkopuolella järjestettävässä toiminnassa on aina mukana vähintään yksi vastuuopettaja. Lisäksi mukaan lähtee:
– jokaista enintään 20 oppilaan ryhmää kohden vähintään 1-2 aikuista
– jokaista 21-50 oppilaan ryhmää kohden vähintään 3 aikuista
– jokaista 51-60 oppilaan ryhmää kohden vähintään 4 aikuista
– jokaista 61 tai sitä useamman oppilaan ryhmää kohden 5 aikuista
Vuosiluokilla 7.–9. koulun ulkopuolella järjestettävässä toiminnassa on aina mukana vähintään yksi vastuuopettaja. Lisäksi mukaan lähtee vähintään yksi muu aikuinen. Valvojien määrä on hyvä suhteuttaa toiminnan kestoon ja kohteeseen, huomioiden oppilasryhmän tarpeet ja edellytykset toiminnan toteutumiselle. Toiminnan vastuuopettaja arvioi yhdessä rehtorin kanssa valvojien mahdollisen lisätarpeen.
Lukion ulkopuolella järjestettävässä toiminnassa on aina mukana vähintään yksi vastuuopettaja. Lisäksi mukaan lähtee vähintään yksi muu aikuinen.
Kaikissa edellä mainituissa kohdissa valvojien biologisen sukupuolen tulee olla sama kuin toimintaan osallistuvien oppilaiden biologinen sukupuoli. Mikäli toimintaan osallistuu oppilaita molemmista biologisista sukupuolista, valvojienkin tulee olla molemmista biologisista sukupuolista.
Kaikista valvojiin liittyvistä asioista on sovittava etukäteen rehtorin kanssa. Mikäli valvojat tulevat koulun ulkopuolelta, ollen esim. oppilaiden vanhempia, heidän osallistumisensa toimintaan hyväksyy rehtori.
Oppilaat sitoutuvat ennen leirikouluun lähtöä yhdessä sovittuihin pelisääntöihin, joiden rikkomisesta seuraa määrätyt rangaistukset. Vakavimmassa tapauksessa oppilas voidaan lähettää valvojan saattamana kotiin kesken leirikoulun. Oppilas ja huoltajat sitoutuvat yhteisiin pelisääntöihin allekirjoittamalla leirikoulusopimuksen hyvissä ajoin ennen matkaa.
Koulu ei ole vastuussa oppilaan mukaansa ottamista henkilökohtaisista varusteista tai tavaroista, kuten matkapuhelimesta, jos ne katoavat tai rikkoontuvat koulun ulkopuolella järjestettävän opetuksen tai muun toiminnan, kuten leirikoulun aikana.
Katso leirikoulusopimus alempaa kohdasta Liitteet ja lisätietoa.
Lukuvuosisuunnitelmaan kirjattuun koulun ulkopuolella järjestettävään opetukseen tai muuhun toimintaan mukaan lähteville opettajille kyseessä on virkamatka, jota varten rehtorilta anotaan palkallinen virkavapaus.
Euroopan unionin alueelle suuntautuvilla matkoilla kaikilla matkalle osallistuvilla tulee olla mukana eurooppalainen sairaanhoitokortti. Lisätietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista ja sen tilaamisesta löytyy Kelan sivuilta osoitteesta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.
Opettajalla on jakamaton vastuu toimintaan osallistuvista oppilaista sekä heidän turvallisuudestaan. Tästä syystä opettajalla on myös päätäntävalta siitä, miten toiminta järjestetään ja missä esim. leirikoulu toteutetaan. Opettajalla on oikeus perua jo suunniteltu toiminta, mikäli hän arvioi, että luokka tai ryhmä ei selviä toiminnan asettamista haasteista.
Toimintaan osallistumista ei voi perua tai ennakkoon evätä yksittäiseltä oppilaalta, esim. rangaistuksena käyttäytymisestä koulun järjestyssääntöjen vastaisesti. Koska yksittäisen oppilaan käytös voi kuitenkin muodostaa uhkatilanteen muille oppilaille, toimintaan osallistumisesta tulee tällöin ennakkoon keskustella ja sopia oppilaan ja hänen vanhempiensa kanssa.
Matkan turvallisuusnäkökohtiin kiinnitetään huomiota jo suunnitelmaa laatiessa. Katso myös kohdat Miten koulun ulkopuolella järjestettävä toiminta suunnitellaan? Mitkä ovat oppilaan vastuut ja velvollisuudet? sekä Voidaanko suunniteltu toiminta perua?
Tarkempia tietoja koulun ulkopuolisella järjestettävän opetuksen ja muun toiminnan vakuutusturvasta voi tiedustella sivistystoimen hallintopäälliköltä, puh. 040 317 2400.
Rehtori päättää koululle kohdennetun resurssin jakamisesta ja siitä, minkälaista koulun ulkopuolella järjestettävää toimintaan on näiden resurssien puitteissa mahdollista toteuttaa. Pääsääntöisesti koulun varoista on mahdollista kustantaa yksittäisiä opintokäyntejä tai -retkiä sekä koulun yhteisiä retki- ja teemapäiviä.
Oppilailta ei saa periä maksuja osallistumisesta koulun ulkopuolella järjestettävään opetukseen tai muuhun toimintaan, kuten leirikouluihin. Tällaista toimintaa voidaan kuitenkin tukea oppilaiden ja huoltajien yhteisesti keräämillä varoilla. Varojen keruun tulee olla oppilaille ja huoltajille vapaaehtoista, eivätkä koulu tai luokan/ryhmän opettaja voi toimia aloitteen tekijänä varojen keräämiseksi. Koulu tai opettaja ei myöskään saa osallistua varojen keräämiseen tai kerättyjen varojen hallinnoimiseen tai säilyttämiseen. Vastuu koulutyötä tukevien varojen keruusta, hallinnoimisesta ja säilyttämisestä on oppilaiden vanhemmilla.
Keräystoiminnan ohella vanhemmat voivat myös yhteisesti sopia rahalahjoituksista, jotka on tarkoitettu käytettäväksi luokan/ryhmän ja sen oppilaiden koulun ulkopuolella järjestettävään toimintaan. Varojen lahjoittamisen tulee perustua yhteiseen sopimukseen ja vapaaehtoisuuteen. Rahalahjoituksia ei saa kohdentaa tietylle oppilaalle/tietyille oppilaille vaan ne tulevat koko ryhmän yhteiseen käyttöön. Varainhankinnassa ja mahdollisissa lahjoituksissa on hyvä huomata, että oppilas tai hänen vanhempansa eivät voi saada luokalle/ryhmälle keräämiään tai lahjoittamiaan rahoja takaisin, vaikka oppilas ei pääsisi osallistumaan näillä rahoilla järjestettyyn toimintaan.
Epäselvyyksien välttämiseksi varojen keräämisestä sekä mahdollisista lahjoituksista on hyvä sopia vanhempien kesken etukäteen kirjallisesti. Sopimuksesta tulee käydä ilmi varainhankinnan ja mahdollisten lahjoitusten yhteiset säännöt sekä kerätyistä varoista vastaavat henkilöt. Opettajan tulee olla tietoinen varainkeruun muodoista sekä käytettävissä olevien varojen määrästä.
Varainhankinnassa tulee huomioida, että oppilaiden vanhemmat eivät voi tehdä sopimuksia koulun tai kunnan nimellä. Varainkeruuseen osallistuvat henkilöt eivät myöskään saa kierrättää kunnan tilin kautta varainhankinnasta aiheutuvia kustannuksia arvonlisäveron välttämiseksi. Vanhemmat eivät voi esim. tilata koulun nimissä varainhankinnassa eteen päin myytäviä tuotteita kuten pesuaineita, keksejä tai sukkia ym.
Kun koulu tai kunta toimii tilaajana koulun ulkopuolella järjestettävään opetukseen tai muuhun toimintaan liittyvissä hankinnoissa, kustannuksista voidaan vähentää arvonlisävero. Kun koulu tilaa ja maksaa esim. leirikoulun kuljetukset, majoitukset ja muut järjestelyt, kustannuksista vähennetään arvonlisävero.
Vuosiluokilla 1.-6. koulun ulkopuolella järjestettävän opetuksen ja muun toiminnan, kuten leirikoulujen oppilaskohtainen enimmäiskustannus ei saa ylittää 400 € (alv 0%).
Vuosiluokilla 7.-9. koulun ulkopuolella järjestettävän opetuksen ja muun toiminnan, kuten leirikoulujen oppilaskohtainen enimmäiskustannus ei saa ylittää 600 € (alv 0%)
Edellä mainittua enimmäiskuluja koskevaa linjausta sovelletaan kaikessa koulun ulkopuolella järjestettävässä opetuksessa ja toiminnassa, kuten myös koulujen kansainvälisessä toiminnassa ellei kansainväliselle toiminnalle ole osoitettu erillistä hankeavustusta, jolla toiminnan kulut katetaan.
Leirikoulujen osalta myös huoltajat voivat ottaa vastuun kuljetuksista seuraavien periaatteiden mukaisesti:
Mikäli leirikoulumatka alkaa koululta ja päättyy koululle, kuljetus tilataan kunnan kilpailuttamalta kuljetusyrittäjältä ja opettaja vastaa oppilaiden valvonnasta kuljetuksen aikana. Tällöin koulu hoitaa matkajärjestelyt, eikä oppilaiden vanhemmilla ole oikeutta tehdä kuljetuksiin tai muihin matkajärjestelyihin liittyviä tilauksia tai hankintoja. Kulut maksetaan kunnan tilin kautta, jolloin hankinnasta ei makseta arvonlisäveroa (alv 0%).
Mikäli leirikoulumatka alkaa kohdepaikalta, vanhemmat huolehtivat oppilaiden, opettajan ja mukana olevien muiden valvojien kulkemisesta paikan päälle. Opettaja ei tällöin osallistu mahdolliseen yhteiskuljetukseen, eikä valvo oppilaita kuljetuksen aikana, vaan hänen kuljetuksensa tulee järjestää erikseen. Kuljetukset tulee järjestää koulun turvallisuusehtoja noudattaen, mutta niissä ei tarvitse käyttää nimettyä kunnan kuljetusyrittäjää. Näistä kuljetuksista ei voi vähentää arvonlisäveron osuutta, eikä laskuja käsitellä koulun toimesta.
Kuljetusasioissa voi olla yhteydessä oman koulun kuljetusvastaavaan tai sivistystoimen koulukuljetustiimiin, ks. verkkosivu Koulukuljetuksen hakeminen.
Leirikoulun osalta toiminnan suunnittelu aloitetaan vanhempien aloitteesta leirikoulukokouksessa, johon vastuuopettaja kutsuu kaikki luokan/ryhmän oppilaiden vanhemmat. Kokouksessa käydään läpi leirikoulun järjestämisen periaatteet sekä leirikoulusuunnitelman edellyttämät asiat ja sovitaan järjestelyiden etenemisestä ja vastuista. Opettaja päättää leirikoulun sijainnin/kohteen oppilaiden ja vanhempien toiveiden pohjalta.
Leirikoulun suunnittelua varten oppilaiden vanhemmat voivat muodostaa keskuudestaan leirikoulutoimikunnan, joka kokoontuu vastuuopettajan kutsusta suunnittelemaan leirikoulua. Leirikoulutoimikunnan kokoonpanosta keskustellaan leirikoulukokouksessa.
Vaikka vastuuopettaja yksin päättää koulun ulkopuolella järjestettävän toiminnan, ja näin ollen myös leirikoulun toteutumisesta, on vanhemmilla keskeinen tehtävä leirikoulun suunnittelussa, järjestämisessä ja toteuttamisessa. Vanhempien vastuulla oleva varainkeruu vaatii aikaa ja vaivaa, jota ilman leirikoulun toteutuminen on epätodennäköistä.
Mikäli suunniteltu toiminta, esim. leirikoulumatka peruuntuu koko luokan osalta, ja sen toteutumiseen on kerätty varoja, voidaan kerätyt rahat käyttää luokan tai ryhmän muuhun yhteiseen toimintaan. Ennakkoon kerätyt varat ovat kokonaisuudessaan luokan tai ryhmän varoja ja niiden käytöstä päättää viimekädessä vastuuopettaja yhdessä oppilaiden vanhempien kanssa.
Toimintasuunnitelma: opintoretket ja leirikoulut sekä koulujen kansainväliseen toimintaan liittyvät matkat
=> opettaja täyttää, rehtori allekirjoittaa ja opetuspäällikkö hyväksyy
(päivitetty tammikuussa 2023)
Leirikoulusopimus: oppilaan ja huoltajan sitoumukset
(päivitetty tammikuussa 2023)
Lisätietoa:
Opetushallitus: Koulun retket ja leirikoulut (verkkosivusto)