Oppitunteja esimerkiksi seuraavista aiheista:
Oman kylän raitilla
Tutustutaan pitäjän ja erityisesti oman kylän maisemiin ja ihmisiin vanhojen valokuvien sekä mahdollisesti myös karttojen ja esineiden välityksellä. Tavoitteena on oman kotikylän ja sen menneisyyden tuntemisen syventäminen ja maisemassa tapahtuneiden muutosten havaitseminen.
Nurmijärven rosvot
Vuosina 1820–1822 Uudenmaan ja Etelä-Hämeen alueella herätti pelkoa maankuulu rikollisjoukko. Tämän väkivaltaisenkin joukkion päätukialueena oli Nurmijärven pitäjä, mistä syystä heitä alettiin kutsua ”Nurmijärven rosvoiksi”. Keitä rosvot olivat? Mitä he tekivät? Miksi rosvoilu oli mahdollista? Miten rosvo-joukkiolle lopulta kävi?
Rakennukset kertovat
Mitä on kulttuuriympäristö? Menneisyys ja ajan kerroksellisuus näkyvät ympärillämme. Rakennettu ympäristömme kertoo meille vaikka mitä omasta ajastaan. Mietitään, miten oma lähiympäristömme on muotoutunut sellaiseksi kuin se on.
Arkipäivän askareita ja vuodenkierron juhlia
Syksyn työt ja kekri
Nurmijärveläisten elämää ajalta, jolloin arki ja juhla pohjautuivat maatalouden vuodenkiertoon ja luonnon seuraamiseen.
Markalla merkkareita
Lähihistoriaa! Tutustutaan 1970-luvun lapsuuteen.
Leipää, silakkaa ja piimää päälle
Millaista ruokaa Nurmijärvellä ennen syötiin? Kuullaan vanhoista ruoista, ruoanvalmistuksesta ja pöytätavoista. Entäpä mitä on pettuleipä? Kokeillaan myös kahvipapujen jauhamista kahvimyllyllä.
Lapsuuden aika
Millainen oli nurmijärveläisen lapsen arkipäivä ennen? Katsellaan museoesineitä ja vanhoja valokuvia sekä kuullaan, miten lapset puettiin ja millaisia leikit ja leikkikalut olivat.
Hyvä tietää kulttuuriperintöopetuksesta:
- Oppitunnit varataan museolta, puh. 040 317 2509.
- Museon tarjoama kulttuuriperintöopetus on Nurmijärven kouluille ilmaista.
- Tuntien sisältöä voidaan suunnitella yhdessä luokan tarpeiden mukaan.