Taidegraafikko Vilho Askola on tullut tunnetuksi ennen muuta suomalaista maisemaa kuvaavista puupiirroksistaan. Hänen töissään näkyy luonnon arvostus ja tekijän rakkaus luontoon. Aiheista tunnetuimpia ovat kuvat Nurmijärveltä ja Lapista. Hän kehitti japanilaisen puupiirrostekniikan pohjalta oman painomenetelmänsä. Puupiirrosten lisäksi Askola teki jonkin verran maalauksia ja värillisiä piirroksia, joita hän ei itse kuitenkaan pitänyt merkittävinä. Askolan tuotantoon kuuluu myös suuri määrä exlibriksiä.
Pietarista Nurmijärvelle
Vilho Askola oli syntynyt Pietarissa 9.11.1906. Askolan kotikieli oli suomi ja lapsuuden kesät hän vietti Suomen puolella. Koulunsa hän kävi Pietarissa ja Helsingissä, ja taideopintonsa Taideteollisessa keskuskoulussa hän aloitti 1927. Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Askola opiskeli 1929-1931.
Nurmijärvelle Vilho Askola muutti vuonna 1941. Hän asui ensin Uotilan kylässä Raivan tilalla. Vuodesta 1961 alkaen Askolat asuivat omakotitalossa Kirkonkylän keskustassa. Talo purettiin 2006 Nurmijärven yhteiskoulun laajennuksen yhteydessä. Nurmijärvellä taiteilija viihtyi hyvin ja taiteilijatoverit alkoivatkin nimittää häntä Nurmijärven erakoksi, koska hän suostui vain harvoin lähtemään Nurmijärven ulkopuolelle. Hän oli kuitenkin vieraanvarainen ja taiteilijatoverit sekä muut ystävät olivat aina tervetulleita käymään.
Vilho Askola oli Nurmijärvellä sekä taidekasvattaja että näkyvä kulttuurivaikuttaja. Hän oli perustamassa Nurmijärven Taideyhdistystä, hän oli Nurmijärven ensimmäisen kulttuurilautakunnan puheenjohtaja 1973-1976 ja vuodesta 1971 alkaen kymmenen vuoden ajan kunnan taideasiamies.
Askola oli mukana järjestämässä lasten piirustuskilpailuja ja perusti innokkaana valokuvaajana myös kamerakerhon. Hän oli taideharrastajien kouluttaja ja taidekriitikko, joka aina korosti vahvasti piirustustaidon merkitystä.
Tunnustettu ja palkittu taiteilija
Vuodesta 1932 lähtien Vilho Askola osallistui ahkerasti yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Ensimmäiset puupiirroskokeilut hän teki vuonna 1925.
Ensimmäinen kansainvälinen näyttely, johon Askola osallistui, oli Moskovassa 1934. Ensimmäinen yksityisnäyttely oli Kuusankoskella vuonna 1949. Vuonna 1977 Helsingissä oli esillä hänen retrospektiivinen yksityisnäyttelynsä. Uransa aikana Askolan töitä oli esillä lukuisissa maissa ja tänä päivänä niitä löytyy useiden museoiden kokoelmista Suomesta ja ulkomailta. Koko elämänsä ajan Askola toimi vapaana taiteilijana ja uransa alussa myös Nuori Voima -lehden kuvittajana. Varsinaisen läpimurtonsa taiteilijana Askola teki 1940-luvulla.
Uransa aikana Vilho Askola sai runsaasti tunnustusta työstään. Näistä esimerkkejä ovat Nuoren Voiman Liiton kunniamerkki vuonna 1951, Pro Finlandia -mitali vuonna 1960, useita stipendejä, professorin arvonimi vuonna 1987 sekä valtion taiteilijaeläke vuodesta 1971. Taiteilija Vilho Askola kuoli 27.4.1994.
Vilho Askolan taidetta käsitellään muun muassa kirjassa Suomen taide, osa 5 – Vastakohtien aika sekä Onni Ojan ja Hannele Koivusen tekemissä monografioissa. Askola itse kirjoitti useisiin lehtiin pääasiassa taiteesta ja kirjallisuudesta sekä grafiikan tekniikkakirjan Puupiirros.
Nurmijärven kunnan Vilho Askola -kokoelma
Nurmijärven kunnan omistuksessa on taiteilijan muutamaa vuotta ennen kuolemaansa lahjoittama Vilho Askola -kokoelma, johon kuuluu yli 1 300 työtä. Se sisältää lähes kaikki Askolan puupiirrokset, piirustuksia, luonnoksia, julisteita ja exlibriksiä.
Kirjallisuutta
Askola, Vilho & Hervo, Erkki & Pietilä, Tuulikki. Puupiirros, 1982.
Askola, Vilho & Oja, Onni. Puupiirtäjän taiteen taipaleelta, 1985.
Jäntti, Y.A. & Vehmas, E.J. Suomen taiteen vuosikirja, 1946.
Lehtiranta, Leila (toim.), Nurmijärven seurallinen erakko, Lähikuvassa taidegraafikko Vilho Askola, 2006
Sarajas-Korte, Salme (toim.) Ars Suomen taide, osa 5 – Vastakohtien aika, 1990.
Sormunen, Irja. Nurmijärven pitäjän historia 1900-1970, III osa, 1974.