Hae sivustolta kirjoittamalla hakusana tai kysymys alla olevaan kenttään
Kulttuuripalvelut
Tietoa tapahtuman järjestäjille
Ennakointi ja suunnittelu
Tapahtuman järjestäjä on vastuussa järjestyksen ja turvallisuuden säilymisestä tapahtumassa.
Poliisi ja pelastusviranomainen edellyttävät, että yleisötapahtuman järjestäjä huomioi turvallisuusasiat suunnitelmallisesti. Suunnitteluun pitää varata riittävästi aikaa.
Järjestäjä vastaa vaadittavien lupien hankkimisesta ja ilmoitusten tekemisestä. Lupa-, ilmoitus- ja turvallisuusasiat pitää hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen tapahtuman järjestämistä.
Isoja ja pieniä tapahtumia koskevat erilaiset vaatimukset lupien ja ilmoitusten suhteen. Myös esimerkiksi tapahtuman sisällöllä, kohderyhmällä ja järjestämispaikalla on vaikutusta vaatimuksiin.
Suunnitteletko tapahtuman järjestämistä?
Alle on listattu asioita, joita tapahtuman järjestämisessä tulee ottaa huomioon. Lista ei ole täydellinen ja vaatimuksiin saattaa tulla muutoksia, joten tapahtuman järjestäjän pitää aina tarkistaa suoraan viranomaisilta, mitkä vaatimukset ovat voimassa ja mitkä niistä koskevat suunnitteilla olevaa tapahtumaa.
Tapahtuman koosta ja sisällöstä riippuen järjestäjän pitää laatia tapahtumakohtainen pelastussuunnitelma, joka tulee toimittaa viimeistään 14 vuorokautta ennen tapahtumaa pelastuslaitokselle. Suunnitelma on varsin isotöinen, joten sen tekeminen kannattaa aloittaa jo useita viikkoja tai kuukausia ennen tapahtumaa. Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston sivuilta löytyy ohje pelastussuunnitelman laatimiseen.
Isommilta tapahtumilta vaaditaan pelastussuunnitelman lisäksi myös turvallisuussuunnitelmaa.
Turvallisuus- ja pelastussuunnitelman voi tehdä itse, mutta palvelun voi myös ostaa turvallisuusalan yrityksiltä.
Tapahtumanjärjestäjän tulee aina tarkistaa viimeisimmät ohjeet pelastuslaitokselta. Nurmijärven asioita hoitaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.
Tapahtumanjärjestäjän on tehtävä yleisötapahtumasta ilmoitus poliisille viimeistään 5 vuorokautta ennen tapahtumaa. Käytännössä ilmoitus on syytä tehdä kuitenkin jo paljon aikaisemmin, mielellään useita viikkoja ennen tapahtumaa, jotta tapahtuman järjestäjä pystyy reagoimaan viranomaisen mahdollisesti esittämiin määräyksiin. Erityisesti isojen kesätapahtumien kohdalla ilmoitus on syytä tehdä hyvissä ajoin.
Poliisin verkkosivuilta voi tarkistaa millaisista tapahtumista ei vaadita ilmoitusta. Asia kannattaa vielä varmistaa ottamalla suoraan yhteyttä poliisin lupapalveluihin.
Nurmijärven asioita hoidetaan Itä-Uudenmaan poliisilaitoksessa.
Poliisin lupapalveluista voi selvittää kuinka monta järjestyksenvalvojaa tapahtumaan vaaditaan. Nurmijärven asioita hoidetaan Itä-Uudenmaan poliisilaitoksessa. Järjestyksenvalvojaksi voi kouluttautua kursseilla. Poliisilta saa tietoa kortittomien järjestyksenvalvojien hyväksymisestä tapahtumaan. Järjestyksenvalvojien ja turvallisuuspäällikön palveluja voi ostaa joiltakin yhdistyksiltä ja alan yrityksiltä.
Koulutuksen saaneita ensiapupäivystäjiä voi ostaa tapahtumaan esimerkiksi alan yrityksistä tai Punaisesta Rististä. Ensiapukoulutusta voi hankkia ensiapukursseilla.
Isojen tai erityisiä turvallisuusriskejä sisältävien yleisötapahtumien yhteydessä pitää tehdä ensiapusuunnitelma. Pelastuslaitoksen sivuilta löytyy tietoa ensiapusuunnitelman laatimisesta.
Elintarvikkeiden myyntiin liittyvistä asioista saa tietoa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta, jonka toiminta-alueeseen Nurmijärvi kuuluu. Ympäristökeskuksen sivuilta löytyy tietoa vähäriskiseksi luokitellusta elintarvikemyynnistä, johon ei liity tiedotus- tai ilmoitusvelvollisuutta. Elintarvikevalvonnasta vastaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveydensuojelun tulosyksikkö.
Ympäristöön liittyvistä asioista vastaava viranomainen on Keski-Uudenmaan ympäristökeskus. Nurmijärven kunnan ympäristönsuojelumääräykset löytyvät ympäristökeskuksen verkkosivuilta. Dokumentti sisältää tietoa meluun liittyvistä määräyksistä ja meluilmoituksen tekemisestä.
Hyvinvointilautakunnalta voi hakea kulttuuriavustusta tapahtuman järjestämisestä aiheutuviin kuluihin. Kulttuuriavustus on harkinnanvaraista ja sitä myönnetään voimassa olevan kulttuuriavustussäännön mukaisesti. Hakuaika on kaksi kertaa vuodessa: marraskuussa ja maaliskuussa.
Tapahtuman järjestäjän tulee selvittää onko tila hyväksytty tapahtumakäyttöön ja mikä tilan maksimiyleisökapasiteetti on. Kapasiteetilla tarkoitetaan suurinta sallittua yleisömäärää tapahtumatilassa tai tapahtuma-alueella. Kapasiteetin määrittelemiseen vaikuttavat mm. tilan neliömetrit sekä poistumisteiden/ovien/reittien koko, määrä ja sijainti. Myös käytössä olevan tilan omaan pelastussuunnitelmaan tulee tutustua. Huomioitavia asioita ovat myös mm. parkkipaikkojen sijainti ja riittävyys. Jos tapahtuma järjestetään ulkona, sen järjestämiseen pitää olla maanomistajan lupa.
Elävän musiikin ja taustamusiikin soittamiseen tapahtumassa tarvitaan Teostosta hankittava lupa. Taidekuvien käyttöoikeuksista saa tietoa Kuvastosta. Sanastosta voi hakea lupaa kirjallisten tekstien käyttämiseen.