Siirry sivulla
Pääkirjasto
Kunnantalon kupeessa sijaitseva Nurmijärven pääkirjasto on rakennettu 1984, ja sen on suunnitellut arkkitehti Saara Juola. Kirjastossa toteutettiin 2021-2022 kattava peruskorjaus, joka on arkkitehti Eeva Korhosen käsialaa.
Pääkirjastossa on laaja kokoelma kirjoja, lehtiä, elokuvia, musiikkia, lauta- ja konsolipelejä. Kirjastoon on helppo poiketa lukemaan päivän lehdet joko paperisina tai näköispainoksina ePress- ja eMagz-palveluista. Palvelut ovat käytettävissä kirjaston tietokoneilta tai omalta laitteelta, joka on yhdistetty kirjaston langattomaan verkkoon (Nurnetti).
Asiakkaiden käytössä on lainaus- ja palautusautomaatit sekä tietokoneita. Kirjastossa on mahdollista tulostaa, skannata ja kopioida. Tulostaminen ja kopioiminen ovat maksullisia mutta eivät vaadi kirjastokorttia. Lue tästä lisää kirjaston laitteista.
Pääkirjastossa on hiljaista työskentelytilaa ja kokoustilat 4 ja 12 hengelle. Ympäri kirjastoa on nojatuoleja ja tuoliryhmiä, joissa on mukava istua ja lukea. Lue tästä lisää varattavista ryhmä- ja kokoustiloista.
Nuorille on oma oleskelutila Nurjasto ja lapsille peli- ja satuhuoneet. Aulassa on mikro, syöttötuoli ja eväsalue asiakkaiden käyttöön. Isommassa wc-tilassa on lastenhoitotaso sekä potta lapsille. Imettämiseen sopivia tiloja ovat wc-tilojen lisäksi esimerkiksi suojaisessa paikassa sijaitseva podseat-nojatuoli.
Kirjastoon ei lähtökohtaisesti saa tuoda koiria, mutta koiran kanssa voi nopeasti käväistä palauttamassa kirjat ja noutamassa varaukset.
Pääkirjaston peruskorjauksen yhteydessä kirjaston saliin rakennettiin parvi, jolle oli tehty perustukset jo kun kirjastotalo alun perin rakennettiin 1980-luvun alkupuolella. Nyt toteutettu parvi toi kirjastosaliin lisätilaa 99 m².
Parvella on istuskelutilaa ja kaksi asiakastietokonetta. Sinne on sijoitettu paljon Nurmijärven historiaan liittyvää tutkittavaa ja katsottavaa: Nurmijärven kirjaston kotiseutukokoelma, Nurmijärven paikallislehtien sidottuja vuosikertoja, Nurmijärven museon vaihtuva näyttely sekä Nurmijärven kirjaston Aleksis Kivi -kokoelma. Lue täältä lisää Aleksis Kivi -kokoelmasta ja Nurmijärvi-kokoelmasta.
Parvella on mahdollisuus tutustua myös kuvanveistäjä Toivo Jaatisen tekemiin mitaleihin ja Savitorpan, paikallisen keramiikkapajan, historiaan ja astioihin. Näytteillä on lisäksi professori Karl Emil Kivirikon täyttämiä lintuja.
Tapahtumatila Männistössä järjestetään maksuttomia tapahtumia. Tulevat tapahtumat löydät kirjaston tapahtumat -sivulta.
Pääkirjaston yhteydessä on Nurmijärven kulttuuripalveluiden ylläpitämä näyttelytila Galleria Ville.
Saavutettavuus pääkirjastossa
Invapysäköintipaikat sijaitsevat pääsisäänkäynnin edustalla. Automaattisesti avautuville oville johtaa näkövammaisia opastava lattiataktiili, joka jatkuu sisätiloissa. Ulko-ovien edessä on matala porrasaskelma, mutta ovelle pääsee myös loivaa luiskaa pitkin.
Kirjaston parvelle pääsee hissillä, jonka oviaukon leveys on 90 cm, leveys 108 cm ja syvyys 145 cm.
Käytössämme on induktiosilmukkajärjestelmä ja äänimajakka.
Tiloissa on esteetön wc.
Klaukkalan kirjasto
Klaukkalaan perustettiin kunnan piirikirjasto vuonna 1934. Nykyisellä paikallaan kirjasto on toiminut vuodesta 2005.
Kirjaston kokoelmista löytyy kirjoja, lauta- ja konsolipelejä, musiikkia, lehtiä ja elokuvia. Kirjastossa on luettavissa sanoma- ja aikakauslehtiä paperisina ja näköispainoksina eMagz- ja ePress-palveluissa. Palvelut ovat käytettävissä kirjaston tietokoneilla ja omalla laitteella, joka on yhdistetty kirjaston langattomaan verkkoon Nurnettiin.
Asiakkaiden käytössä on lainaus- ja palautusautomaatit sekä tietokoneita. Kirjastossa on mahdollista tulostaa, skannata ja kopioida. Tulostaminen ja kopioiminen ovat maksullisia mutta eivät vaadi kirjastokorttia.
Klaukkalan kirjastossa järjestetään maksuttomia tapahtumia ja taidenäyttelyitä kirjaston omassa Galleria Toivossa sekä näyttelyseinä Tyynessä. Tulevat tapahtumat löydät kirjaston tapahtumat -sivulta.
Kirjastossa on hiljaista lukutilaa käsikirjastossa ja lehtienlukutilassa. Kirjastosalissa on myös kaksi suojaista podseat-nojatuolia, joiden lähettyvillä on pistorasia. Kirjastolla on varattava kokoushuone Kuusikko sekä ryhmätyötila Viisikko. Tiloja saa käyttää vapaasti silloin, kun niihin ei ole varauksia. Lue tästä lisää varattavista ryhmä- ja kokoustiloista.
Kirjastoon ei lähtökohtaisesti saa tuoda koiria, mutta koiran kanssa voi nopeasti käväistä palauttamassa kirjat.
Saavutettavuus Klaukkalan kirjastossa
Invapysäköinti sijaitsee pääsisäänkäynnin läheisyydessä Seurantien puolella. Ulko-ovelle pääsee siirtymään loivaa luiskaa pitkin. Ovi on melko raskas avattava. Ovikelloa ei ole.
Alasisäänkäynnin eteen on mahdollista ajaa autolla Kuonomäentien puoleisen pysäköintialueen kautta. Alaovi aukeaa automaattisesti. Kirjaston tiloihin pääsee hissillä. Hissin oviaukko on 80 cm leveä. Hissi on 110 cm leveä ja 140 cm syvä.
Asiointipisteissä ei ole induktiosilmukkaa. Kirjaston tiloissa on esteettömäksi merkitty wc.
Rajamäen kirjasto
Rajamäkeen perustettiin 1930-luvulla Nurmijärven kunnan piirikirjasto. Omat tilat Rajamäen kirjasto sai 1977. Kirjaston kokoelmista löytyy kaikenikäisille kirjoja, lauta- ja konsolipelejä, musiikkia, lehtiä ja elokuvia.
Rajamäen kirjastossa voi käyttää tietokonetta, skanneria ja kopiokonetta, sekä tulostaa. Tulostaminen ja kopioiminen on maksullista. Laitteiden käyttämiseen ei tarvitse kirjastokorttia. Kirjastossa on avoin WiFi eli langaton verkko.
Kirjastossa on luettavissa kymmeniä sanoma- ja aikakauslehtiä. Suomalaisten aikakaus- ja sanomalehtien näköispainoksia voi lukea myös eMagz- ja ePress-palveluissa. Palvelut ovat käytettävissä kirjaston tietokoneilla ja omalla laitteellasi, joka on yhdistetty kirjaston langattomaan verkkoon. Lue tästä lisää kirjaston laitteista.
Rajamäen kirjastossa järjestetään maksuttomia tapahtumia ja opastuksia. Tulevat tapahtumat löydät kirjaston tapahtumat -sivulta.
Kirjastoon ei lähtökohtaisesti saa tuoda koiria, mutta koiran kanssa voi nopeasti käväistä palauttamassa kirjat.
Saavutettavuus Rajamäen kirjastossa
Kirjastossa ei ole merkittyjä invapaikkoja. Saattoliikenne pääsee ajamaan pääovien eteen ja sisäänkäynnin läheisyyteen voi pysäköidä. Oven edessä on noin 5 cm korkea tasanne, jolle johtaa loiva 135 cm leveä ramppi tasanteen sivusta. Ovi on raskas ja vaikeasti avattavissa. Ovessa ei ole ovikelloa. Oven edessä oleva tasanne on kapea.
Asiointipisteissä ei ole induktiosilmukkaa. Kirjaston tiloissa on esteetön wc.
Kirjastoauto Oiva
Kirjastoauto Oivalla on 76 pysäkkiä eri puolilla Nurmijärveä. Oiva käy 15 koululla ja 24 päiväkodilla. Kirjastoautoon mahtuu reilut 3000 kirjaa ja lisäksi lehtiä, elokuvia ja konsolipelejä. Oivasta voi myös noutaa varauksia. Autossa on lainausautomaatti.
Joillekin kirjastoauton reiteille pyritään järjestämään kahdesti vuodessa lapsille suunnattu tapahtuma, jonka lisäksi kirjastoauto osallistuu mahdollisuuksien mukaan kirjaston ja kunnan järjestämiin tapahtumiin myös reittiensä ulkopuolella.
Nurmijärvellä on ollut kirjastoautotoimintaa vuodesta 1970. Kirjastoauto Oiva on kunnan neljäs kirjastoauto ja se otettiin käyttöön 29.1.2015. Oivan alusta on DAF XF 440 FA ja korimalli Vähämaan Epookki. Moottoritilavuus on n. 10,8 litraa. Oivan pituus on 11,8 m, leveys 2,55 m ja korkeus 3,48 m. Kuskin kopista löytyy istumapaikat kolmelle henkilölle. Ulkoasun on suunnitellut Merileena Reunanen Pekka Halosen akatemiasta.
Saavutettavuus kirjastoauto Oivassa
Kirjastoautoon johtaa jyrkät rappuset. Kirjastoauton koria saa laskettua alemmas, jolloin autoon on helpompi nousta. Oven pielessä on kaiteet molemmilla puolilla. Asiointipisteissä ei ole induktiosilmukkaa.