Pidä huolta hyvinvoinnistasi

Pidä huolta hyvinvoinnistasi

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on hyvän elämän perusedellytyksiä. Hyvinvointia voi edistää monella tavalla. Esimerkiksi kulttuuri, liikunta, ravinto, uni ja riittävä vapaa-aika vaikuttavat voimavaroihin.

Joitakin hyvinvoinnin osa-alueita huolletaan luonnostaan ja taas toiset jäävät kokonaan huomioimatta. Kun muutoksia oman hyvinvoinnin edistämiseksi päätetään tehdä, on tärkeää asettaa tavoitteet realistisiksi.

 

 

Liikunta

Liikunnalla on tutkitusti lukuisia hyviä vaikutuksia fyysiseen ja psyykkisen terveyteen. Säännöllisellä kohtuutehoisella liikunnalla on todettu olevan edullisia vaikutuksia myös useiden sairauksien ehkäisyssä.

Testaa liikkumisesi

Liikuntasuositus eri ikäisille (UKK-instituutti)

Nurmijärven kunnan liikuntapalvelut

Nurmijärven opisto

Rajamäen uimahalli

Ravitsemus

Hyvä ravinto sisältää sopivasti energiaa, vitamiineja ja hivenaineita. Helpoimmin hyvän aterian saa koottua ruokakolmion pohjalta.

Syö päivittäin kolmion pohjalta kasviksia ja hedelmiä ja vain satunnaisesti kolmion huipulta rasvaisia ja hyvin sokerisia tuotteita.

Kuitupitoiset viljatuotteet, vähärasvaiset maitotuotteet ja kasvisperäiset rasvat kuuluvat myös hyvään, päivittäiseen ruokavalioon.

Tiesitkö, että säännöllinen ateriarytmi yhdessä liikunnan kanssa on tehokkain tapa pitää nälkä ja kilot kurissa?

Muista riittävä D-vitamiinin ja kalsiumin saanti. Pidä suola- ja alkoholimäärät vähäisinä.

Testaa:

Suolan saantisi (Sydänliitto)
Rasvojen laatua (Sydänliitto)
Syömistottumuksesi (Sydänliitto)

Lisää tietoa ravitsemuksesta:

Syö hyvää
Terveellinen ruokavalio (THL)
Ravitsemussuositukset

Uni ja unettomuus

Riittävä uni ja rauhallinen nukkumisympäristö vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Yksinkertaisimmillaan ja parhaimmillaan hyvä uni ehkäisee sairauksien syntyä.

Uni on oppimisen ja muistamisen keskeinen edellytys. Sen aikana aivot ovat vapaat välittömistä virikkeistä, joten mielellä on tilaa käsitellä edellisen päivän tapahtumia ja tietoa. Nukkuminen on näin myös mielikuvituksen ja luovuuden edellytys ja auttaa ihmistä sopeutumaan muuttuvissa tilanteissa.

Unettomuus voi aiheuttaa ahdistusta sekä heikentää toimintakykyä ja rasituksista palautumista. Pitkittyessään unettomuus altistaa mm. haitallisille muutoksille aineenvaihdunnassa, vastustuskyvyssä, mielialassa sekä muisti- ja havaintotoiminnoissa.

Lue lisää:
Unen merkityksestä
Unen itsehoidosta
Vinkkejä unettomuuden omahoitoon
Harjoituksia stressiin ja unettomuuteen

 

Terveystarkastus ja -valmennus

Sähköinen terveysvalmentaja tuo lisävuosia ja vireyttä elämään.

Täyttäessäsi sähköisen terveystarkastuksen saat raportin, joka kertoo odotettavissa olevan elinikäsi sekä terveysriskisi. Täytettyäsi sähköisen terveystarkastuksen voit aloittaa valmentautumisen kohti entistä vireämpää elämää.

Duodecimin Omahoito-palvelusta voit etsiä tietoa pitkäaikaissairauksista ja sen omahoidosta. Palvelu tukee ja täydentää terveydenhuollon ammattihenkilöstön vastaanotoilla antamaa omahoidon ohjausta.