Kaikki, Kunnanjohtajan blogi
Kunnanjohtajan blogi 16.10.2020 – A_K_7_V – valo pimeydessä
Lauantaiehtoona se alkoi. Kumealla jylinällä – ensin vaimeasti, sitten lähestyen ja voimistuen. Kuvavirta kaappaa silmät ja vangitsee katsojan. Se heittää suoraan asiaan, retuuttaa läpi kirjainmeren ja bittiavaruuden, kunnes eteläisestä Hämeestä valtavaksi kasvava, saatanallisesti hehkuva kivi kasvattaa juurensa ja lonkeronsa kaikkialle, sytyttää lumoavat liekit – ikuisen tulen ja valon.
Ehkä näin, ehkä jotenkin muutoin, mutta tältä minusta tuntui lauantaina 10.10., kun virallisten juhlien kruunuksi käynnistettiin Monikon seinälle Niko Tiaisen teos A_K_7_V.
Minkälainen on sinun kokemuksesi? Vai etkö ole vielä ehtinyt käydä katsomassa?
Ei hätää, vielä ehdit. Teos on nimittäin nähtävillä aina sunnuntai-iltaan 18.10. asti pimeän aikaan (klo 6-9 aamuisin ja 18-23 iltaisin).
Niko Tiainen on maailmanlaajuisesti tunnettu valo- ja videoinstallaatioistaan, ja hänen töitään on nähty mm. Kiovan ja Indonesian kansainvälisillä festivaaleilla. Nurmijärvelle teos on toteutettu osana Seitsemän veljestä 150 -juhlavuotta, jossa yhteistyökumppaneina on ollut mm. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Teoksen toteutuksen ovat mahdollistaneet merkittävällä panostuksellaan Panasonicin ammattielektroniikkaa maahantuova Kauko Oy, joka käytti A_K_7_V teosta esittelykohteena videoalan ammattilaisille, ja Suomen Vuokrakontti Oy.
A_K_7_V on toteutettu videomäppäämällä. Kuulostaa ehkä heprealta, mutta tarkoittaa sitä, että teos on muotoiltu suoraan kohderakennusta varten tekemällä Monikosta 3D-mallinnos, jonka päälle teos on luotu. Videomäppäys mahdollistaa siis sen, että se istuu juuri täydellisesti arkkitehtuuriin.
Nyt Monikon pihalla jyllää maailman tehokkain ”normaalikokoinen” videoprojektori, joka on nyt ensimmäistä kertaa käytössä Suomessa. Tiaisen teos on yksi suurimpia Suomessa koskaan toteutettuja videomäppäyksiä.
Niko Tiainen on hyvin monipuolinen ja laaja-alainen taitelija. Hän on aloittanut uransa klassisena pianistina ja soitonopettajana. Tehnyt työtä säveltäjänä, graafisena suunnittelijana, kuvaajana sekä äänisuunnittelijana. Teoksessa hän pystyy hyödyntämään kaikkia näitä osaamisalueitaan, joka siis koostuu paitsi visuaalisesta videotyöstä, myös ääniraidasta, joka on kuultavissa FM radiotaajuudelta 87,6.
Korona-aikaan ja pimeneviin iltoihin ulkona toteutuvat valoteokset ovat mitä parhain kulttuurin muoto. Teosta voi katsella Monikon ohi kulkevalta kävelytieltä, tai vaikka autosta Monikon parkkipaikalta.
Taiteilija itse kuvaa teostaan seuraavasti:
”En halunnut lähteä kuvittamaan teosta suoraan kirjan tapahtumilla, vaan käytin teoksen pohjana itse kirjan tekstiä ja kuvitin kirjassa esiintyviä teemoja symboliikan avulla. Halusin myös tehdä teoksesta omalle tyylilleni uskollisen audiovisuaalisen taideteoksen.
Erityisesti minua kiinnosti kirjan merkitys suomen kielen lukutaidolle ja mitä lukutaidolle on tapahtumassa nykyisen informaatiotulvan keskellä. Toki mukaan valikoitui myös tunnettuja teemoja kirjasta, kuten ”hiidenkivi”, jonka kuvasin teoksessa asteroidina. Asteroidi kuvastaa yhdellä tasollaan A. Kiven yksinäistä kamppailua ja sopeutumattomuutta, mutta myös Kiven kolossaalista merkitystä suomenkieliselle kirjallisuudelle.”
Älä myöhästy, vaan tule kokemaan elämys paikan päälle ennen sunnuntai-iltaa klo 23.
Ps. Jos et ole vielä katsonut Hesarin lähetystä Aleksis Kiven -päivän juhlasta, niin suosittelen lämpimästi. Sellaista ilottelua kuin Markus Leikola, Juha Hurme, Baba Lybeck ja Anna Tulusto päästelivät veljesten innoittamana, pääsee harvoin kuulemaan.
Katso tilaisuuden taltiointi Helsingin Sanomien kotisivuilta >>
Maistiaiset videoteoksesta
Katso myös
Kaikki kunnanjohtajan blogikirjoitukset