Nuoriso, Työllisyys
Kunnan työllistymistä tukevia palveluita kehitetään
TE-uudistus astuu voimaan vuoden alussa ja Nurmijärven kunta kehittää omalta osaltaan toimintaansa palvelemaan alueen työnhakijoita ja työnantajia mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti. Nuorten työllistymistä edistävien palveluiden tulee tukea parhaalla tavalla nuorten tarpeita, vahvistaa kasvatuksellisin keinoin nuorten työ- ja opiskeluvalmiuksia sekä sosiaalisten taitojen vahvistumista. Nuorten työpajatoiminnan palveluja jatketaan toistaiseksi työpajan nykyisissä tiloissa.
Taustaa
TE-uudistus astuu voimaan 1.1.2025. Alueen työllistämispalvelut siirtyvät valtiolta Keski-Uudenmaan TE-alueelle, eli käytännössä kuntien vastuulle. Keski-Uudenmaan alueella vastuukuntana toimii Järvenpää. Muutoksen myötä on tarkoituksenmukaista, että Nurmijärven kunnan työllisyyteen liittyvät tehtävät organisoidaan uudelleen.
Kunnan järjestämiä työllisyyttä edistäviä palveluita ovat työllisyyspalvelut, työpajatoiminta ja kotouttamispalvelut.
Uudistuksen myötä on perusteltua organisoida tehtävät siten, että prosessit palvelevat alueen työnhakijoita ja työnantajia mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti.
Lakiuudistus myös kannustaa TE-alueita ja kuntia kehittämään TE-palveluita siten, että työllistyminen toteutuisi nykyistä nopeammin. Yksi merkittävä tekijä tässä on se, että kuntien työttömyysturvavastuu, eli nk. sakkomaksut, muuttuvat siten, että jatkossa aktivointipalvelut, kuten kuntouttava työtoiminta tai työllistämistuki, eivät vapauta kuntaa sakkomaksuista. Jatkossa henkilö poistuu sakkomaksulistalta eli kunnan maksuvelvoitteen piiristä vain solmimalla työsuhteen, tai siirtymällä toisen tukimuodon, kuten eläkkeen piiriin.
Nuorten työllistämiseen liittyvät palvelut Nurmijärvellä
Nurmijärven nuorisopalvelut vastaa Nurmijärven kunnassa nuorten työllistämiseen liittyvästä kokonaisuudesta, jossa kasvatuksellisin keinoin vahvistetaan nuorten työ- ja opiskeluvalmiuksia sekä
tuetaan nuorten ja nuorten aikuisten sosiaalista vahvistumista. Tavoitteiden toteuttamiseksi nuorisopalvelut koordinoi kunnan kesätöitä, yrityksille jaettavia kesätyöseteleitä ja kesäyrittäjyyttä. Lisäksi Ohjaamo-toiminta, nuorten paja ja etsivä nuorisotyö tukevat omalta osaltaan nuorten aikuisten työllisyys- ja opintopolkuja.
Valtakunnallisen TE-uudistuksen myötä on ollut perusteita tarkastella myös nuorten työpajatoimintaa. Tarkastelua koskien tavoite on kirjattu myös sivistys- ja hyvinvointitoimialan vuositavoitteisiin sekä palvelujen kehittämissuunnitelmaan. Nuorten pajatoiminnan tulisi palvella nuoria resurssitehokkaasti- ja viisaasti heidän erilaisissa tarpeissaan ja toiminnan tulee tukea työllisyysalueiden vastuulla olevaa nuorten työllistämistä.
Pajan toimintaa on kehitetty. Kuitenkin nuorten vuosittainen määrä työpajalla on vähentynyt. Vähentymiseen on vaikuttanut myös muutos oppivelvollisuudessa ja kuntouttavan työtoiminnan siirtyminen hyvinvointialueen vastuulle. Samoin TE-uudistus vaikuttaa työpajan toimintaan ja maksettuihin tukiin. Nuorten työpajalla on tällä hetkellä 3,5 työntekijää.
Pajatoiminta ei ole vain kädentaitojen opettamista. Työpajatoimintaa kehitetään valmennuspalvelujen suuntaan, joihin kuuluu toimintamuotoina tavoitteleva toiminta, rinnalla kulkeva toiminta ja osaamista ja kokemusta lisäävä toiminta. Valmennuspalveluiden tavoitteena on nuorten työ-, opiskelu- ja sosiaalisten taitojen vahvistaminen. Perinteisestä pajatoiminnasta voivat säilyä esimerkiksi starttivalmennus, kädentaidot, seinätön valmennus, Tiiran kioskitoiminta ja laaja-alainen yhteistyö yritysten, järjestöjen ja kunnan muiden toimijoiden kanssa on jatkossakin tärkeää. Palvelujen on tarkoitus kohdentua paremmin nuorten tarpeisiin.
Toimenpiteet
Nuorten työllistymisen tukemisella on iso merkitys sekä nuoren elämän, että yhteiskunnan kannalta. Kunnalle on perusteltua ja tärkeää tukea nuorten työllistymistä nyt ja jatkossa. Tämän vuoksi nuorten palveluja tulee kehittää siten, että ne tukevat parhaalla tavalla nuorten tarpeita.
Nurmijärven kunnanvaltuusto päätti talousarviokäsittelyn yhteydessä, että nuorten työpajalle palautetaan 20 000 euron määräraha vuosille 2025–2027. Lisäksi valtuusto hyväksyi ponsiesityksen, jonka mukaan nuorten työpajan toiminta varmistetaan myös tulevaisuudessa.
Työpajan toiminnan kehittämistä jatketaan valmennuspalvelujen suuntaan. Muutoksen tavoitteena on tarve monipuolistaa nuorten työvalmennusta ja erilaisia tapoja kohdata aiempaa enemmän nuoria. Nuorten valmennuspalvelujen tarkoituksena on parantaa nuorten valmiuksia päästä koulutukseen, suorittaa koulutus loppuun ja päästä avoimille työmarkkinoille tai muuhun tarvitsemaansa palveluun.
Työpajatoiminnan kehittämiselle asetetaan erilliset tavoitteet ja aikataulu (kesäkuun loppuun mennessä) ja kehittämistyötä jatketaan yhdessä nuorisopalveluiden henkilöstön kanssa.
Palveluja jatketaan toistaiseksi työpajan tiloissa.
Kevään 2025 aikana tarkastellaan kunnan työllisyyspalveluja kokonaisuutena suhteessa työllisyysalueen palveluihin ja tarvittavia päätöksiä tehdään elokuussa.