Ajankohtaista

Asuminen, Jätehuolto, Kiinteistöt, Kunnallistekniikka, Nurmijärven Vesi, Rakentaminen, Rekrytointi

Kimmo Rintamäki johtaa Nurmijärven Vettä rautaisella ammattitaidolla

30.6.2023

Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen johtajana aloitti toukokuun lopussa diplomi-insinööri Kimmo Rintamäki. Tätä ennen Rintamäki työskenteli Mäntsälässä Nivos Vesi ja Lämpö – yrityksen toimitusjohtajana. Nurmijärvellä hakeutumiseen oli useita syitä – suuret investoinnit sekä tutut puitteet ja ihmiset. Ratkaisukeskeisyys, resurssien turvaaminen ja ihmisten johtaminen motivoivalla otteella on ominaista Rintamäen johtajuudelle.

Kaukalopalloa, hirvenmetsästystä ja dekkareita

Pohjanmaalta kotoisin oleva, ja 1990-luvulta lähtien Helsingissä asunut Rintamäki on 57-vuotias ja koulutukseltaan virtaus- ja lämpötekniikan diplomi-insinööri. Rintamäen perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme aikuista tytärtä. Vapaa-aikaansa Rintamäki viettää paljolti liikunnan parissa.

”Liikkuminen on ollut minulle aina tärkeätä, entistä tärkeämmäksi se on tullut, kun ikää on karttunut. Vapaa-ajallani pelaan kaukalopalloa, sitä olen itse asiassa tehnyt jo kolmisenkymmentä vuotta. Talvisin hiihdän ja kesäisin käyn satunnaisesti golfaamassa, myös Nurmijärven hienolla golf-radalla olen käynyt muutaman kerran.”

”Hirvenmetsästystä Pohjanmaalla, isäukon kotiseudulla on syksyisin tullut harrastettua jo kymmenisen vuotta. Tykkään myös lukea, mielilukemistani ovat pohjoismaiset dekkarit.”

Syitä Nurmijärvelle paluuseen oli useita

Rintamäki työskenteli tätä ennen Nivos Vesi ja Lämpö – yrityksen toimitusjohtajana Mäntsälässä johtaen vesi- ja lämpöliiketoimintoja. Rintamäki on työskennellyt myös Nurmijärven kunnan vesilaitoksen käyttöpäällikkönä vuosina 2010–2016.

”Nurmijärvelle palaamiseen oli monta syytä, yksi syy oli tulossa olevat suuret investoinnit, joiden parissa työskentelyn koen erityisen mielekkäänä. Puitteet, vesiosuuskunnat ja osa projekteistakin ovat entuudestaan tuttuja, mikä osaltaan houkutteli palaamaan Nurmijärvelle. Tehtävässä saan käyttää myös paljon omia vahvuuksiani, ja myös antaa organisaation käyttöön liiketoiminnallista ajattelutapaani. Lisäksi työskentelimme nykyisen teknisen johtajan, Juha Oksasen kanssa aiemmin Nurmijärvellä, ja hänen kanssaan asiat sujuivat jo silloin ja yhteistyö oli toimivaa. Kyllähän tässä sellainen tunne väistämättä nousi esiin – ihan kuin kotiin olisin palannut.”

”Nurmijärvi on kehittynyt positiivisessa mielessä suhteessa moneen muuhun kuntaan. Kasvu tuo tullessaan vireyttä ja tekemisen meininkiä, toki myös haasteita kuten veden tarpeen kasvaminen joka vuosi. Onneksi kunta on ollut kaukaa viisas ja aikoinaan hankkinut osakkeita Päijänne-tunnelista, mikä mahdollistaa nyt Teilinummen pohjavesilaitoksen toteutumisen.”

Ratkaisukeskeisellä otteella henkilöstöä motivoiden

”Johtajan tärkein tehtävä on huolehtia, että resurssit ovat kunnossa nyt, mutta pitää katse myös tulevaisuudessa. Oikeat henkilöt oikeassa paikassa, vahvuuksien mukaan. Johtamiseni on paljon sellaista ”coachaamista”, tukemista ja motivointia – asioiden pohtimista yhdessä.”

”Meillä on kokenut ja osaava porukka täällä töissä, eri-ikäiset erilaisia vahvuuksia omaavat työntekijät täydentävät tiimiä – on toimijoita ja asioita pohtivia sopivassa suhteessa. Työyhteisöissä on mielestäni hyvä fiilis, asiat käsitellään asioina ja huumoriakin saa viljellä.”

”Oleellista on, että asiat etenevät ja niitä hoidetaan ratkaisukeskeisellä otteella – niin yhteistyössä kunnan eri toimijoiden kanssa uutta infraa rakennettaessa kuin omien vanhojen putkistorakenteiden saneerauksissa. Unohtamatta kuitenkaan asioiden priorisointia ja realistista aikataulutusta – kaikkea ei pysty tekemään tänään, vaikka kuinka haluaisi. Tässä johtajalla on iso vastuu, että otetaan työn alle sopiva määrä projekteja. Samalla henkilökunnalla kuitenkin viedään välillä yllätyksellistäkin operatiivista tekemistä eteenpäin ja samaan aikaan hoidetaan investointeja.”

”Toimiala on hektinen, minkä takia viestintää tulee mielestäni kehittää entisestään, niin organisaation sisällä kuin kuntalaisille ja yhteistyökumppaneille. Kaikkien osallisten tavoittaminen on haasteellista, vaikka viestintäkanavia on monia”.

Investointeja ja saneerauksia

”Suuret investoinnit vaativat meiltä melkoista työpanosta ja organisointia, kun jokainen hanke pitää ensin suunnitella, kilpailuttaa, valvoa valitun urakoitsijan työtä, vastaanottaa työ ja sitten vielä huolehtia takuutarkastuksista ja muista asioista. Merkittävä investointi on Päijänteen vettä hyödyntävä Teilinummen tekopohjavesilaitos, joka valmistuu keväällä. Sen jälkeen tullaan rakentamaan uusi päävesijohto Kirkonkylän kautta Klaukkalaan, jotta saadaan lisää tehokkuutta ja toimintavarmuutta. Uutena investointina tulee jossain vaiheessa olemaan jätevesijärjestelyt, tällä hetkellä asiat ovat vielä sen kohdalla auki.”

”Investointien lisäksi tehdään putkiston saneerauksia ympäri kuntaa. Putkistojen uusiminen parantaa vedensaannin toimintavarmuutta estäessään mahdollisia putkirikkoja sekä laadukkaamman talousveden tuottamista, koska vanhoissa putkissa on värjäytymää aiheuttavia sakkakertymiä. Saneeraustyöt ja työmaat haittaavat, ikävä kyllä, hetkellisesti kuntalaisia, mutta lopputulos on aina aiempaa parempi. ”

”Jos katsoo viimeistä paria vuotta, niin kokonaisturvallisuuden ajattelu on korostunut. Muuttuneessa maailmantilanteessa vesihuoltoon kohdistuu isoja paineita yhteiskunnan näkökulmasta. Varautumiseen on kiinnitetty, ja kiinnitetään meillä jatkossakin erityistä huomioita. Tehtävämme on varmistaa kuntalaisten vesihuolto, niin pienemmissä kuin suuremmissakin häiriötilanteissa, olemme paikalla 24/7.”

Takaisin listaukseen