Ajankohtaista

Hyvinvointi, Keusote, Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, Lapset, Nuoriso, Opetus ja koulutus, Terveys

Keusoten syyhyohjeita päiväkoteihin ja kouluihin

21.3.2024

Syyhydiagnoosien määrä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluissa on kolminkertaistunut vuonna 2023 verrattuna aiempiin,
myös koronapandemiaa edeltäviin vuosiin. Erikoissairaanhoito ja ihotautilääkärit raportoivat myös syyhypotilaiden määrän lisääntymisestä. Syyhyyn on kuitenkin saatavilla vaikuttavia hoitoja.

Nurmijärvellä on toistaiseksi ilmennyt vain yksittäisiä syyhytartuntoja kouluissa tai päiväkodeissa, mutta perusohjeet on hyvä olla tiedossa, jos syyhytartunta osuu kohdalle. 

Suosittelemme vahvasti perheitä kertomaan syyhytartunnasta lähikontakteille kuten tartunnan saaneen läheisimmille kavereille tai
nuoren seurustelukumppanille. Avoimuus auttaa torjumaan jatkotartuntoja. Syyhytartunnassa suositellaan tartunnan saaneen hoitamista kotona 24 tunnin varoajan toteutetun ensimmäisen hoidon jälkeen. Samalla perhe ehtii huoltamaan vaatteet ja tekemään tarvittavat siivoustoimet huolellisemmin.

Syyhy on syyhypunkin aiheuttama tarttuva ihotauti

Syyhypunkki tarttuu yleensä kosketustartuntana paljaalta ihoalueelta toiselle tai tartunnan saaneen vaatteiden ja vuodevaatteiden
välityksellä. Tartunnan todennäköisyyteen vaikuttaa kontaktin kesto tai toistuvuus tartunnan saaneeseen. Syyhypunkki ei kykene lentämään tai hyppäämään, mutta se liikkuu iholla muutaman senttimetrin minuutissa. Tartunta voi tapahtua, jos esimerkiksi istuu pidempään syyhyä sairastavan vieressä siten, että kehot ovat kosketuksissa toisiinsa tai jos tartunnan saanut koskettelee käsin pidemmän aikaa tai toistuvasti toista henkilöä. Tartunta leviääkin helpommin perheissä ja läheisten ystävien kesken.

Aikuinen syyhypunkki säilyy hengissä ihon ulkopuolella 1–1,5 vrk, epäkypsä punkki jopa viikon. Syyhypunkki ei levitä mukanaan mitään muuta infektiota henkilöstä toiseen. On tärkeää muistaa, että syyhytartunta ei johdu huonosta hygieniasta.

Syyhyryvästymä luokassa

Mikäli koululaisten huoltajat, koululaiset, opiskelijat tai opetushenkilökunta havaitsee tai saa tietoonsa, että tartuntoja vaikuttaa esiintyvän yhtaikaa runsaammin tietyn luokan oppilailla, suositellaan olemaan yhteydessä koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajaan. Terveydenhoitaja voi konsultoida Keusoten infektio- ja tartuntatautiyksikköä.

Päiväkodin toimet syyhytartunnassa

Sairastuneet voivat olla päiväkodin lapsia tai työntekijöitä. Suosittelemme vahvasti huoltajaa kertomaan syyhytartunnasta varhaiskasvatuksen ryhmään ja läheisten kavereiden perheille. Avoimuus auttaa torjumaan jatkotartuntoja. Syyhytartunnassa suositellaan tartunnan saaneen lapsen hoitamista kotona 24 tunnin varoajan toteutetun ensimmäisen hoidon jälkeen. Samalla perhe ehtii huoltamaan lapsen ja perheen vaatteita ja tekemään tarvittavat siivoustoimet huolellisemmin.
Päiväkodin saatua tiedon syyhytartunnasta lapsella, työntekijät huolehtivat päiväkodeille toimitetttujen ohjeiden mukaan vaatteiden, lelujen ja petivaatteiden huoltamisen.

Lapsen kanssa tekemisissä olleita työntekijöitä ja ryhmän lasten huoltajia tiedotetaan todetusta syyhytapauksesta ilmaisematta tartunnan saaneen henkilöllisyyttä. Ryhmän lasten huoltajia pyydetään tarkistamaan lapsiensa ihot kotona. Lapsen tai työntekijän syyhyepäilyssä suositellaan ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon tai tekemään ilman reseptiä apteekista saatavan permetriini-voidehoidon huolellisesti riittävän pitkällä vaikutusajalla (vähintään 12 tuntia, mahdollisuuksien mukaan jopa 24 tuntia, voide iholla). Lasta, jolla epäillään syyhyä, mutta ei ole vielä hoidettu, ei tule viedä päiväkotiin. Myöskään hoitamaton ja oireinen työntekijä ei voi tulla työhön.

Päiväkotiepidemiassa on huomioitava, että tartunnan saaneet lapset ovat eri perheistä. Ilmoita epidemiasta Keusoten infektio- ja tartuntatautiyksikköön; yksiköstä saa asiantuntija-apua epidemian hallintaan saamiseksi. Yksikkö laatii yhdessä päiväkodin kanssa tiedotteen ja ohjeen huoltajille altistuneiden yhtäaikaiseksi hoitamiseksi. Tarvittavat syyhylääkereseptit tehdään arkiviikolla, lapsille reseptit tekee Keusoten infektio – ja tartuntatautiyksikkö. Oireettomien altistuneiden ei tarvitse olla pois hoidosta tai työstä lääkityksen takia.

Onnistuneen hoidon kulmakivet ovat:

  • Tartunnan saaneen huolellinen lääkehoito kahdesti viikon välein.
  • Tartunnan saaneen edeltävän viikon aikana ihoa vasten käytössä olleiden vaatteiden, vuodevaatteiden ja pyyhkeen pesu 60 asteessa lääkehoitojen jälkeisinä päivinä.
  • Tartunnan saaneen perheenjäsenten ja siihen verrattavien lähikontaktien mahdollisimman yhtäaikainen lääkehoito tartunnan saaneen kanssa kahdesti viikon välein.
  • Tartunnan saaneen perheenjäsenten ja siihen verrattavien lähikontaktien edeltävän viikon aikana ihoa vasten käytössä olleiden vaatteiden, vuodevaatteiden, pyyhkeiden pesu 60 asteessa lääkehoitojen jälkeisinä päivinä.
  • Ensimmäisellä hoitokerralla samanaikaisesti toteutettu yleissiivous kotona, sekä patjojen ja sohvien imurointi, tarvittaessa sänkyjen pyyhintä. Pehmeät materiaalit, joita ei voi pestä voi pussittaa tai laittaa pois käytöstä 3-7 vrk ajaksi. Auton sisätilojen siivous alueilta, joihin ollaan
    kosketuksissa.
  • Jos joku hoidon osa-alue ei toteudu, on uusintatartunnan riski olemassa. Toinen hoitokerta tappaa punkin munista kehittyneet nuoruusmuodot ennen kuin ne ehtivät kehittyä aikuisiksi, lisääntyviksi punkeiksi. Ihooireiden parantuminen ja jälkikutina voivat kestää jopa 3–4 viikkoa, eikä tätä pidä tulkita hoidon epäonnistumiseksi tai uusintainfektioksi.

 

Keusoten ohjeet syyhytartuntoihin kouluihin, oppilaitoksiin ja päiväkoteihin sekä ajankohtaisen infektiotilanteen tiedot löydät Keusoten sivuilta: 

https://www.keusote.fi/palvelumme/infektiot-ja-tartuntataudit/ajankohtaista-infektio-ja-tartuntataudeista/

Syyhyohje varhaiskasvatukseen

Syyhyohje kouluille ja oppilaitoksiin

Takaisin listaukseen