Hyvinvointi, Keusote, Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, Lapset, Lukio, Nuoriso, Perhe- ja sosiaalipalvelut, Sosiaali ja terveys, Terveys
Keusote: Keusotelta ja muilta toimijoilta saa tukea ja apua, jos maailman tilanne huolestuttaa
Koetko ahdistusta tai masennusta Ukrainan sodan vuoksi? Tarvitsetko henkistä tukea ja apua kriisin käsittelyyn? Haluatko tukea läheistäsi tai auttaa hädänalaisia ukrainalaisia?
Vallitsevassa poikkeustilanteessa on tärkeää voida puhua omista tuntemuksista joko läheiselle tai muulle päivittäiseen arkeen kuuluvalle henkilölle. Kun omat voimavarat eivät riitä selviytymään raskaasta tilanteesta yksin, ulkopuolinen apu on tarpeen.
Tukea aikuisille
Matala-vastaanotto
Keusoten aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalityön Matalan kynnyksen vastaanotolle voi hakeutua elämäntilannekriiseissä ja psykososiaalisissa ongelmatilanteissa. Matala-vastaanotot palvelevat Keusoten jäsenkuntien asukkaita ilman lähetettä ja ajanvarausta sekä ovat maksuttomia. Vastaanotolla sairaanhoitaja ja sosiaaliohjaaja arvioivat asiakkaan hoidon ja palvelun tarpeen.
- Hyvinkään Matala-vastaanotto on avoinna ma–pe klo 8–11,
(Hyvinkään H-sairaala, 2 krs, Sairaalankatu 1) - Järvenpään Matala on avoinna ma–ke klo 12–14.30,
(Järvenpään JUST, Lääkärinkuja 1)
Tukea nuorille
- Normaali.fi -nuorten verkkoauttaminen. Nuorten chat-palvelu, jossa Keusoten terveydenhoitajat ja nuorisoaseman ohjaajat auttavat sinua elämän erilaisissa pulmissa. Chatti palvelee Keusoten alueen nuoria yläkouluikäisistä ylöspäin ma–to klo 16–18. Keskusteluaiheita voivat olla mm. yksinäisyys, ahdistus, masennus. Maaliskuun 2022 teemana: ”Huolestuttaako Ukrainan tilanne?”
- Nuorisoasemalla saat ohjausta, tukea ja hoitoa esimerkiksi seuraavissa asioissa:
- mielenterveys
- ahdistus ja/tai masennus
- elämäntilanteen aiheuttama kriisi
Kriisityö
- Voit olla yhteydessä Keski-Uudenmaan kriisipäivystykseen, jos sinua tai läheistäsi on kohdannut äkillinen traumaattinen kriisi, onnettomuus tai muu yllättävä ja järkyttävä tapahtuma, johon et ole voinut varautua.
- Elämänkriiseissä annamme ohjausta ja neuvontaa tai ohjaamme sopivaan palveluun.
- Sosiaali- ja kriisipäivystyksessä organisoimme psykososiaalista tukea suuronnettomuuksissa ja erityistilanteissa. Psykososiaalinen tuki kattaa sekä akuutin kriisityön että päivystyksellisen sosiaalityön näissä tilanteissa.
- Keski-Uudenmaan kriisipäivystyksen puhelinnumero on 019 711 0721. Avoinna joka päivä kaikkina vuorokauden aikoina.
Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut
- Voit soittaa Keusoten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjaukseen,
p. 019 226 0404 , avoinna ma–to klo 8–15, pe klo 8–13. Arkipyhien aattoina klo 13 saakka. - Suosittelemme Terapianavigaattorin oirekyselyn täyttämistä
- Pääset Terapianavigaattoriin verkkosivuiltamme osoitteessa: www.keusote.fi/terapianavigaattori
- Täytettyäsi Terapianavigaattorin oirekyselyn, ota puhelimitse yhteyttä aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjaukseen.
- Terapianavigaattori sujuvoittaa hoidon tarpeesi arviointia ja nopeuttaa oikeaan hoitoon tai palveluun pääsyä.
- Mikäli sinulla on aktiivinen asiakkuus/hoitosuhde
- Ota yhteyttä suoraan omahoitajaasi, mikäli sinulla on jo aktiivinen asiakkuus tai hoitosuhde mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Löydät yhteystiedot Keusoten verkkosivulta.
- Tarvittaessa voit tiedustella omahoitajasi yhteystietoja myös aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjauksesta.
Keusoten verkkosivuilla olevasta uutisesta löytyy myös seurakuntien sekä yhdistysten ja järjestöjen palveluja, jotka voivat auttaa sinua tai läheistäsi kriisin keskellä. Käytettävissäsi on myös erilaisia puhelimitse tai netissä tapahtuvia maksuttomia ja anonyymeja tukimuotoja. Uutisen lopusta löytyy linkkejä tunnettujen hyväntekeväisyysjärjestöjen sivuille, mikäli haluat tukea ukrainalaisia henkilökohtaisella lahjoituksella (vapaaehtoista).