Ajankohtaista

Asuminen, Hyvinvointi, Lapset, luonto, Terveys, Varhaiskasvatus

Kaksi päiväkotia mukana valtakunnallisessa päiväkotipihojen villiinnyttämistutkimuksessa

3.9.2024

 

Luonnonmukainen päiväkotipiha tukee lasten liikkumista, immuunitasapainoa ja luovaa leikkiä. Kun päiväkotipihalle tuodaan monipuolista luontoa, se parantaa sekä lasten että aikuisten viihtymistä, jaksamista ja mielialaa. Allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat yleistyneet, kun ihmisten yhteys luontoon ja maaseutuun on vähentynyt kaupungistumisen myötä. Nykyään uskotaan, että tämä johtuu kaupungissa elämisen korkeasta hygieniatasosta ja siitä, että elinympäristömme mikrobit ovat vähentyneet.

Aluehallintokeskukset ovat myöntäneet yhteensä noin miljoona euroa valtionavustusta 43 päiväkodille ympäri Suomea. Tämä raha käytetään päiväkotipihojen parantamiseen, jotta niistä tulisi luonnonmukaisempia ja liikuntaan kannustavia. Näissä päiväkodeissa toteutetaan valtakunnallinen tutkimus päiväkotipihojen villiinnyttämisestä (Vahvistu). Nurmijärvellä mukana tutkimuksessa ovat Professorintien sekä Mäntysalon päiväkodit.

Tutkimuksessa selvitetään, miten päiväkotipihan muuttaminen luonnonmukaisemmaksi vaikuttaa lasten hyvinvointiin ja voiko se ehkäistä immuunijärjestelmän häiriöitä. Tutkimukseen osallistuu lapsia sekä päiväkodeista, joissa pihat luonnonmukaistetaan, että vertailupäiväkodeista, joissa pihoihin ei lisätä viherelementtejä. Tutkimuksen sisältö on sama kaikille lapsille riippumatta siitä, minkälaisessa päiväkodissa he ovat.

Tutkimus on osa Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Tampereen yliopiston hanketta nimeltä ”Hyvinvointia biodiversiteetti-interventioilla” (BIWE). Hankkeessa tutkitaan, miten luonnon mikrobit vaikuttavat ihmisten fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin. BIWE- Hankkeessa terveellinen luontoaltistus pyritään tuomaan lasten luo rakennettuun ympäristöön, jossa he oleilevat päivittäin. Hanke on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamaa BIOD-tutkimusohjelmaa.

Tutkimuksesta voi lukea lisää: www.biwe.fi/paivakotipihojen-villiinnyttamistutkimus/

Takaisin listaukseen