Lautakunnat, Päätöksenteko
Hyvinvointilautakunnan kokouksen 25.3.2025 päätökset

Hyvinvointilautakunnan kokous pidettiin 25.3.2025 ja kokouksessa käsiteltiin kunnan hyvinvointikertomusta. Hyvinvointikertomus 2020–2024 tarjoaa tiiviin katsauksen kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin tilasta. Hyvinvointilautakunta kiinnitti hyvinvointikertomuksessa huomiota erityisesti lasten, nuorten ja lapsiperheiden jaksamiseen ja huolta herätti myös kaikkien ikäryhmien liian vähäinen liikunnan määrä.
Lisäksi hyvinvointilautakunta nimesi jäsenet Nurmijärven vanhusneuvostoon. Nurmijärven vanhusneuvosto on kunnan ja sen alueella toimivien eläkeläisjärjestöjen lakisääteinen yhteistyöelin, jonka toimikausi on kaksi vuotta. Kesäkuun alussa alkavalle uudelle toimikaudelle nimettiin 7 varsinaista jäsentä, heidän henkilökohtaiset varajäsenensä ja lisäksi kunnan edustaja ja hänelle henkilökohtainen varajäsen sekä sihteeri.
Hyvinvointilautakunnan päätökset tehtiin esityslistan mukaisina.
Nurmijärven kunnan hyvinvointikertomus 2020–2024
Hyvinvointilautakunta merkitsi tiedoksi Nurmijärven kunnan hyvinvointikertomuksen 2020–2024 sekä lähetti sen tiedoksi kunnanhallituksen kautta valtuustolle.
Hyvinvointikertomus tarjoaa tiiviin katsauksen kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin tilasta sekä toimenpiteistä, joilla hyvinvointia ylläpidetään ja parannetaan. Lakiin perustuva hyvinvointikertomus laaditaan kerran valtuustokaudessa ja se toimii pohjana kunnan hyvinvointisuunnitelmalle. Kunnan hyvinvointisuunnitelma auttaa hahmottamaan, miten kuntalaisten terveyttä ja elämänlaatua voidaan parantaa.
Hyvinvointikertomus on myös osa kunnan strategista johtamista. Se tarjoaa perusteluja päätöksenteolle, auttaa priorisoimaan toimintaa, tukee toiminnan arviointia ja suunnittelua. Sen avulla seurataan, arvioidaan ja kehitetään tapoja, joilla Nurmijärvi tukee asukkaidensa hyvinvointia.
Hyvinvointikertomuksen 2020–2024 mukaan Keski-Uudellamaalla voidaan pääosin hyvin, ja Nurmijärvellä perheiden arjessa näkyy paljon myönteistä kehitystä. Lasten ja nuorten hyvinvointia on tuettu varhaiskasvatuksessa lisäämällä resursseja ja vahvistamalla pedagogista osaamista, ja kouluissakin tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan. Oppilaat kokevat voivansa puhua aikuisille huolistaan, ja koulukiusaamiseen on puututtu erityisesti yläkouluissa, vaikka kiusaamista esiintyy yhä. Huolta herättää myös oppilaiden fyysisen toimintakyvyn heikkeneminen. Aikuisten hyvinvoinnin suurimpia haasteita on liikunnan vähäisyys. Yli puolet työikäisistä nurmijärveläisistä liikkuu liian vähän. Myönteistä on kuitenkin se, että kunnassa on vahvistettu osallisuuden mahdollisuuksia ja matalan kynnyksen tuen saatavuutta yhteistyössä seurakunnan vapaaehtoistyön kanssa.
Hyvinvointilautakunnassa hyvinvointikertomuksesta nousi keskusteluun erityisesti koulukiusaaminen ja esikouluikäisten lapsiperheiden haastavat tulokset – erityisesti henkisen väkivallan määrä sekä liikkumattomuuden yleisyys kaikissa ikäryhmissä.
Keskustelussa nousi esiin myös kannustavia näkökulmia. Erityisesti luonnon tarjoamat hyvinvointiarvot koettiin tärkeinä ja voimauttavina. Lautakunnassa myös korostettiin, että liikuntaa ei tulisi nähdä vain suurena ponnistuksena, vaan jokainen pieni liikunta on merkityksellinen toimintakyvyn ja hyvinvoinnin kannalta.
Vanhusneuvoston jäsenten nimeäminen kaudelle 1.6.2025-31.5.2027
Nurmijärven vanhusneuvosto on Nurmijärven kunnan ja sen alueella toimivien eläkeläisjärjestöjen lakisääteinen yhteistyöelin.
Hyvinvointilautakunta nimesi vanhusneuvoston jäsenet ja varajäsenet vanhusneuvoston esityksen
mukaisesti. Vanhusneuvostoon toimikaudelle 1.6.2025 – 31.5.2027 valittiin seuraavat henkilöt:
Eläkeliiton Nurmijärven yhdistys ry: Esa Lahtela, varajäsen Margit Tapola
Klaukkalan Eläkeläiset ry: Veikko Ollila, varajäsen Marja Rieppo-Tiainen
Klaukkalan Eläkkeensaajat ry: Raija Träff, varajäsen Raija Elonen
Nurmijärven Eläkkeensaajat ry: Sirkku Immonen, varajäsen Tuula Pesola
Nurmijärven seniorit ry: Marjatta Harvakari, varajäsen Juha Kääriäinen
Nurmijärven kristilliset eläkeläiset ry: Tuula Pellinen, varajäsen Anne Huhtinen
Klaukkalan seniorit ry: Ari Saarto, varajäsen Merja Winha-Järvinen
Lisäksi lautakunta päätti, että kunnan edustajaksi ja vanhusneuvoston sihteeriksi nimetään ikääntyneiden palveluiden koordinaattori Petra Sarajärvi ja hänen henkilökohtaiseksi varajäseneksensä liikunta- ja hyvinvointipäällikkö Kaisa Laine, varasihteerinä toimii liikunta- ja hyvinvointipalveluiden toimistosihteeri Jonna Kivi.
Vanhusneuvosto valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Vanhusneuvoston toimikausi on kaksi vuotta.
Ilmoitusasiat
Ilmoitusasioina merkittiin tiedoksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston valitseminen toimikaudeksi 2025–2026 (Aluehallitus 25.2.2025)
Kehitys- ja keskusteluasiat
Kehitys- ja keskusteluasioina käsiteltiin nuorisopalveluiden erillishankkeita ja liikunta- ja hyvinvointipalvelujen toiminnan kehittämistä.
Nurmijärven kunnan hyvinvointikertomus 2020–2024, pohjaesityksen mukaan
Vanhusneuvoston jäsenten nimeäminen kaudelle 1.6.2025-31.5.2027 pohjaesityksen mukaan
Otto-oikeuden käyttäminen viranhaltijoiden päätöksiin pohjaesityksen mukaan
Ilmoitusasiat pohjaesityksen mukaan
Kehitys- ja keskusteluasiat pohjaesityksen mukaan