Ajankohtaista

17.10.2024

Kunnanhallitus, Päätöksenteko, Talousarvio

Hallitus aloittaa vuoden 2025 talousarvion käsittelyn

Kunnantalo_vaakuna

Nurmijärven kunnanhallitus aloittaa ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2026–2027 taloussuunnitelmien käsittelyn maanantaina 21.10. Aikaa käsittelylle on varattu kaksi päivää. Talousarviossa päätetään, miten kunta resursoi kuntastrategian ja lainsäädännön mukaisen toiminnan tuleville kolmelle vuodelle.  Kunnan talous arvioidaan 1,1 miljoonaa euroa alijäämäiseksi vuonna 2025. Kunnan lisärahoitustarve ensi vuodelle on 12,6 miljoonaa euroa, ja kunta esittää tämän rahoittamista lainalla. Viranhaltijat eivät esitä verojen korotusta. Kunnanhallitus tekee talousarviosta ja -suunnitelmista esityksen valtuustolle, jonka on tarkoitus päättää asiasta kokouksessaan 13.11.2024.

Talousarvio 2025 numeroina

  • Kunnan toimintakate on -122,2 miljoonaa euroa.
  • Kunnan verorahoitus on 148,3 miljoonaa euroa.
  • Kunnan rahoituserät nettona -1,7 miljoonaa euroa.
  • Kunnan nettoinvestoinnit: -33,3 miljoonaa euroa.
  • Kunnan alijäämä: -1,1 miljoonaa euroa.
  • Kunnan lisärahoitustarve: 12,5 miljoonaa euroa.
  • Kunnan nettolainanotto: 12,5 miljoonaa euroa.

Kehys valmisteltu heikentyvässä taloustilanteessa

Kunnan taloudessa on merkittäviä haasteita tuleville vuosille. Taloustilannetta heikentävät erityisesti kunta-alan palkkaratkaisu, tontinmyynnin hiljentyminen, yleinen kustannustason nousu sekä TE-palveluiden siirtyminen kuntien vastuulle.  Heikentyvästä taloustilanteesta huolimatta kunta on satsaamassa huomattavasti lasten ja nuorten peruspalveluihin.

Kunta satsaa peruspalveluihin päiväkoti- ja kouluinvestointien muodossa

Vuosien 2025–2027 päiväkoti- ja kouluinvestoinnit ovat merkittävässä osassa kunnan taloutta.

Väistötilakustannukset kasvavat ensi vuonna 2,5 miljoonaa euroa vuoteen 2024 verrattuna. Urheilupuiston koulun uudishankkeelle on arvioitu vuosille 2024–2027 yhteensä 24 miljoonaa euroa. Viirinlaakson päiväkoti-koululle on arvioitu 23 miljoonaa euroa vuosille 2026-2028. Suunnitelmavuosien loppukaudelle osuu Klaukkalan koulun uudishankkeen aloitus, jolle on arvioitu 28 miljoonaa euroa vuosille 2027–2029.

Muita suuria investointeja ovat muun muassa Rajamäen kampuksen viimeistely, Sudentullin investoinnit, Klaukkalan vesitornin rakennustyöt, jotka on tarkoitus aloittaa keväällä 2025 sekä Teilinummen vesijohdon kahdentaminen Kirkonkylän ja Klaukkalan välille.

Talousarviovuodelle 2025 on budjetoitu 38,3 miljoonaa euroa investointeihin. Suunnitelmavuosille 2026–2027 on budjetoitu 171,0 miljoonaa euroa investointeihin.

Kunta satsaa myös käyttötalouden puolella kunnan toimintaan ja kuntalaisten hyvinvointiin. Vuoden 2025 talousarviokehykseen on sisällytetty kymmenen 25-tuntisen koulunkäynnin ohjaajan vakanssin perustamista tukemaan oppilaiden opiskelua perusopetuksessa. Samoin hallitusohjelman mukaiseen perusopetuksen vähimmäistuntimäärän lisäämiseen 2–3 vuosiviikkotunnilla on varattu määrärahat. Varhaiskasvatuksen puolella on esitetty kolmen varhaiskasvatuksen apulaisjohtajan vakanssin vakinaistamista tukemaan johtamista ja sen kehittämistä. Konsernipalvelut panostaa mm. tietoturvaympäristön kehittämiseen ja ympäristötoimiala keskittyy kiinteistöjen osalta kunnan ydintoimintoihin ja panostaa erityisesti terveellisiin ja turvallisiin toimitiloihin.

Lainakanta nousemassa taloussuunnitelmakaudella 250 miljoonaan

Investoinnit lisäävät kunnan velkaantumista. Nurmijärven kunnan lainakanta on asettumassa loppuvuodesta 2024 noin 200 miljoonaan euroon. Päiväkoti- ja kouluverkon investoinnit lisäävät velkaantumista taloussuunnitelmavuosina. Talousarviovuonna 2025 kunta on ottamassa lainaa 12,5 miljoonaa euroa. Suunnitelmavuonna 2026 kunnan arvioidaan velkaantuvan noin 5 miljoonaa euroa ja 35,4 miljoonaa euroa suunnitelmavuonna 2027. Vuoden 2027 loppuun mennessä velan arvioidaan asettuvan 252,9 miljoonaan euroon. Tämä tarkoittaa, että korkomenot tulisivat olemaan kunnalle noin 5,9 milj. euroa vuoden 2027 lopussa nykyisillä korkoennusteilla.

Verojen esitetään pysyvän ennallaan – käyttöön uusi voimalaitosten kiinteistövero

Velkaantumisen johdosta kunnassa on jouduttu arvioimaan tulorahoituksen lisäämistä veronkorotuksilla. Valtuusto korotti kunnallisveron tuloveroprosenttia 0,39 prosenttiyksikköä kuluvalle vuodelle. Ensi vuodelle viranhaltijat eivät esitä veronkorotuksia kunta- tai kiinteistöveroihin. Kunnanhallitukselle esitetään kuitenkin, että Nurmijärvellä otettaisiin käyttöön uusi voimalaitosten kiinteistövero vuoden 2025 alussa. Nykyisin voimalaitokset maksavat normaalia kiinteistöveroa (1,18 %), mutta jatkossa voimalaitosten kiinteistövero olisi 3,10 % mikäli voimalaitoksen nimellisteho ylittää 10 megavolttiampeeria. Kunnassa ei ole tällä hetkellä määritelmän mukaisia voimalaitoksia, jolloin vanhojen voimalaitosten maksama kiinteistövero pysyisi nykytasolla.

Veroesitykset vuodelle 2025

  • Kuntaveron tuloveroprosentti: 7,50 %
  • Yleinen kiinteistövero: 1,18 %
  • Vakituisen asuinrakennusten vero: 0,48 %
  • Yleishyödyllisen yhteisön vero: 0,00 %
  • Muiden asuinrakennusten vero: 1,18 %
  • Rakentamattomien rakennuspaikkojen vero: 4,30 %.
  • Voimalaitosten kiinteistövero: 3,10 %

TE-palvelut merkittävä uusi tehtävälisäys kunnille

Työ- ja elinkeinopalvelut eli TE-palvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta. Keski-Uudenmaan työllisyysalueen TE-palvelut järjestetään jatkossa yhteistyössä kuuden kunnan, eli Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan, kanssa. Vaikka Järvenpää on vastuukuntana palveluiden järjestämisessä, lisää TE-uudistus huomattavasti Nurmijärven kunnan menoja. Uudistuksen aiheuttamat menolisäykset Nurmijärvelle tulevat olemaan 4,6 miljoonan euroa. Tässä summassa on huomioitu Nurmijärven osuus työmarkkinatuen kuntaosuudesta. Yhteensä työllisyyden ja elinkeinoelämän edistäminen kattaa noin 5 prosenttia kunnan palveluille budjetoiduista määrärahoista.

Suunnitelmavuosille kaavailtu huomattavia tontinmyyntituloja

Suunnitelmavuoden 2026 ennustetaan olevan huomattavasti ylijäämäinen. Tämä selittyy kertaluonteisella myyntitulolla, sillä kunta on budjetoinut alustavasti 17,8 miljoonan euron tonttikaupat Sudentullin työpaikka-alueelta. Suuresta myyntitulosta huolimatta kunnan on arvioitu velkaantuvan 5 miljoonaa euroa vuonna 2026.

Uudistunut valtionosuusjärjestelmä astumassa voimaan 1.1.2026

Taloussuunnitelmavuosien tulot saattavat vielä muuttua nykyisestä esityksestä, sillä valtionosuusjärjestelmäuudistus on astumassa voimaan vuoden 2026 alussa. Valtionosuudet kattavat tällä hetkellä noin 17 prosenttia kunnan toimintakuluista. Valtionosuusjärjestelmän uudistus on tulossa lausunnoille marraskuun 2024 aikana. Kunta on aktiivisesti tuonut esille, että valtionosuujärjestelmän tulisi huomioida paremmin Nurmijärven kunnan kaltaiset lapsiperhevaltaiset kasvukunnat.

Päätöksenteko

Nurmijärven kunnanhallitus aloittaa talousarvion 2025 ja vuosien 2026–2027 taloussuunnitelmien käsittelyn maanantaina 21.10. Käsitellylle on varattu aikaa kaksi päivää. Kunnanhallituksen kokouksen päätöksistä tiedotetaan kunnan kotisivuilla osoitteessa nurmijarvi.fi.

Kunnanhallituksen jälkeen talousarvio siirtyy kunnanvaltuuston päätettäväksi. Valtuuston on tarkoitus päättää talousarviosta 13.11.2024. Valtuuston kokousta voi seurata suorana lähetyksenä kunnan kotisivuilta.

Tutustu talousarvioesitykseen

Kunnanhallituksen 21.10.2024 esityslista (Dynasty tietopalvelu) >>

 

Takaisin listaukseen