Näin Nurmijärvi rakentuu
Vieraslajit kuriin
Vieraslajit ovat ihmisen avustamana uusille alueille levinneitä lajeja. Vieraslajia pidetään haitallisena, jos sen tuonti tai leviäminen uhkaa tai haittaa luonnon monimuotoisuutta. Vieraslajien torjunnan tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemien toimintaa sekä näihin perustuvia hyötyjä ihmisten hyvinvoinnille.
Uusille alueille vieraslajit päätyvät tavallisesti karkaamalla puutarhoista – ja usein vieläpä ihmisen avustamana kottikärryjen kyydissä. Jos puutarhajätteitään ei pysty käsittelemään omassa pihassa, ne tulisi toimittaa Metsä-Tuomelan jätteenkäsittelyalueelle.
Vieraslajeja torjutaan Nurmijärvellä suunnitelmallisesti ja yhteisvoimin. Kunta huolehtii resurssiensa puitteissa omistamiensa alueiden vieraslajien hävittämisestä. Urakka on iso, ja mukaan tarvitaan kaikkia muitakin, niin maanomistajia kuin tienpitäjiä.
Kurtturuusu
Kunnan yleisillä viher- ja katualueilla kurtturuusut on poistettu viime vuonna kaivamalla ne maasta ylös. Talven yli välivarastoituja, mullasta ravisteltuja juurakoita kuljetettiin noin 2500 kiloa jätteenpolttolaitokselle. Nyt torjuntatyö jatkuu niittämällä kurtturuusuista puhdistettuja alueita.
Kurtturuusun voi hävittää joko leikkaamalla ja kaivamalla juurakot maasta tai näännyttämällä. Leikkaa kurtturuusun pensaat tyveä myöten alas ja kaiva juurakot ylös mahdollisimman tarkasti – tämä onnistuu, jos kurtturuususi kasvaa hiekkamaalla.
Kurtturuusun näännyttäminen vie aikaa, mutta se kannattaa, koska näännyttämällä myös juurakot kuolevat. Ensimmäisinä vuosina ruusun uudet, vihreät versot katkaistaan tai revitään irti 3–4 kertaa kasvukauden aikana. Seuraavina vuosina 2–3 kertaa, uusien versojen synnyttyä. Kurtturuusu näivettyy hengiltä 3–4 vuodessa.
Jättiputki
Jättiputkea kunta on hävittänyt omistamiltaan alueilta ja hoidetuilta viheralueilta jo yli 15 vuoden ajan. Jättiputkien hävittäminen on tärkeää, ja kunta kannustaakin yksityisiä kiinteistönomistajia hävittämään jättiputken omasta puutarhasta.
Yksittäisen jättiputken hävittäminen onnistuu kaivamalla jättiputken juurakon maasta. Juurakko voi olla syvällä maassa, jopa metrin syvyydessä. Jos onnistut kaivamaan juurakkoa pois noin puoli metriä, ei kasvi enää jaksa kasvattaa uutta vartta. Tosin jättiputki on saattanut vuosien ajan kerryttää maaperään siemenpankin, jolloin taimet ilmaantuvat uudestaan useita vuosia, vaikka juurakon saisikin pois. Jättiputken hävittäminen voi olla pitkä projekti, jos koko maa-ainesta ei saa vaihdettua.
Espanjansiruetana
Espanjansiruetana on erittäin haitallinen vieraslaji, joka kannattaa hävittää omasta puutarhasta ja julkisilta alueilta. Kunta kannustaa asukkaita keräämään espanjansiruetanoita niitä havaitessaan. Kerätyille, tapetuille ja esimerkiksi suljettuun muovipussiin pakatuille espanjansiruetanoille on järjestetty etanaroskiksia kirkonkylälle ja Rajamäkeen.
Kirkonkylällä
- Laidunkaarella, liikenneympyrästä Hämeenlinnantien suuntaan
- Aleksis Kiven tiellä, lähellä Perttulantien risteystä
- Väinöläntiellä viljelyspalstan ja koirapuiston parkkipaikalla
Rajamäessä
- Airiontiellä
- Lehdontie ja Suotien risteyksessä
- Isokalliotien ja Jalavatien risteyksessä
- Isokalliontie, koirapuiston P-paikalla
Omat havaintosi vieraslajeista voit ilmoittaa Keski-Uudenmaan Ympäristökeskuksen verkkosivuilla.
Lisätietoa löydät vieraslajit.fi-sivustolta.
Bloggaajana
Tarmo Tuomola, työnjohtaja
Viher- ja liikunta-alueet
Jaana Solin, viestinnän asiantuntija
Blogi-kirjoituksia rakentamisesta, maankäytöstä, kaduista, virkistys- ja liikunta-alueista, ympäristöasioista, asumisesta ja liikenteestä. Blogin kirjoittajina kunnan työntekijät ja sidosryhmien edustajat.