Kunnanjohtajalta
Valtuustokauden 2017-2021 saldo
Valtuustokauden viimeinen valtuuston kokous pidettiin 16.6. ja näillä näkymin kokousta ei tarvita ennen kuin uusi valtuusto aloittaa 18.8.
Valtuustokauden saldoksi tuli yhteensä 42 kokousta, joihin kirjanpidon mukaan käytettiin yhteensä aikaa yli 90 tuntia. Käsiteltyjä asioita kertyi hieman yli 500, joiden lisäksi valtuustokauden aikana jätettiin reilut 120 aloitetta.
Valtuustokausi 2017-2021 jää kunnan historiaan erityisenä kautena monestakin syystä. Päällimmäisenä toki korona, jonka vaikutuksesta kokouskäytäntömme ja viestintämme ottivat todellisen tiikerinloikan kohti digitaalisuutta. Ensimmäinen valtuuston hybridikokous pidettiin 25.3.2020, minkä jälkeen valtuusto ei ole kokoontunut kokonaisuudessaan livenä. Oli jopa yllättävää, miten joustavasti ja hyvin päätöksenteossa siirryttiin etäkokouksiin siten, että koronan vuoksi mitään päätöksentekoon liittyvää ei ole jouduttu keskeyttämään tai jättämään tekemättä.
Reilun puolentuhannen päätöksen joukossa on ollut monia arkisia asioita, mutta myös koko joukko merkittäviä ja tulevaisuuteen vaikuttaneita päätöksiä.
Seuraavassa koottuna muutamia:
- Nurmijärvi – positiivinen ilmiö strategian laatiminen, jonka tavoitteiden mukaisesti Nurmijärven kuntaa on kehitetty ja kunta on kasvanut viihtyisänä ja turvallisena paikkana.
- Keski-Uudenmaan sotekuntayhtymän järjestämis- ja tuottamissopimuksen solmiminen vuonna 2017 ja päätös tuotannon siirtämisestä Keusotelle 2019 alusta oli varmasti kunnan historian yksi merkittävimmistä muutoksista, jonka myötä noin 600 henkilöä siirtyi kunnan palveluksesta kuntayhtymälle.
- Nurmijärven kunnan toimintaorganisaatio päivitettiin 2018 siten, että samalla, kun sote-toiminnot siirtyivät Keusotelle toimialarakennetta muutettiin niin, että elinkeino- ja kuntakehityskeskus yhdistyi ympäristötoimialalle, keskushallinnon toimialan nimi muutettiin konsernipalveluiksi ja sotelautakunta muuttui hyvinvointilautakunnaksi.
- Kauden aikana talouden haasteita lähdettiin ratkomaan yhteistyössä Nurmijärven kestävän kasvun ohjelman – NUUKAn avulla, josta tehtiin ensimmäiset päätökset keväällä 2019.
- Vuosien 2019-2020 aikana toteutettiin palveluverkkosuunnitelmatyö ja vuoden 2021 alussa hyväksyttiin uusi palveluverkkosuunnitelma, joka piti sisällään mm. lukioratkaisun.
- Kuntastrategiassa erityiseksi tavoitteeksi asetettiin avoin vuoropuhelu ja viestintä, sekä se, että viestimme näkyvästi ja kiinnostavasti nostaen esille hyviä esimerkkejä toiminnastamme ja vahvistamme myönteistä kuntakuvaa. Tästä esimerkkinä mainittakoon viestintäohjelman hyväksyminen – sen myötä toteutetut Ilmiöntekijät -kampanja, Ylpeästi Lande -kampanja, Vanhan-Klaukan tonttimarkkinointi, Sääksi -matkailuviestintäkampanja, sekä Seitsemän Veljeksen juhlavuosi ja Aleksis-Kivi -pääkaupungiksi julistautuminen. Lisäksi on toteutettu brändiuudistus, someviestintää on kehitetty vuorovaikutuksellisemmaksi, on lanseerattu uudet kotisivut, uudistettu intra, sekä tiedotuslehti.
- Kauden aikana on toteutettu useita merkittäviä kaavoitukseen, maankäyttöön ja rakentamiseen liittyviä päätöksiä – joista mainittakoon:
- Krannilan alue
- Vanha-Klaukka
- Kylänpään alue
- Heinoja
- Ilvesvuori
- Rajamäentien ja Raalantien kulma – ns. Lidlin tontti
- Klaukkalan ohikulkutie
- Metsolan päiväkoti
- Lähteen kauppakeskus
- ja Lähteen liikenneympyrä
- Keskon logistiikkakeskuksen kauppa
- Seitsemän veljeksen koulun- ja Urheilupuiston koulun hankesuunnitelmat
- Kirkonkylän jätevedenpuhdistamon korvaamispäätös
- Aluekeittiöpäätös ja uuden valmistuskeittiön rakentaminen
- On myös toteutettu yksitysteiden avustusjärjestelmän muutos
- Ostettu Kiljavanrinteen kiinteistöt Oy:n osakkeet
Lisäksi on mm.
- Purettu Nurmijärven työterveyslaitos
- Solmittu MAL -sopimus
- Kiertokapulaan liittyminen
Päätöksenteossa tärkeä rooli on ollut paitsi päättäjillä, myös kuntalaisilla ja sidosryhmillä. Olemme lisänneet vuoropuhelua ja osallistumisen mahdollisuuksia. Päättyvä kausi on ollut työntäyteinen ja etenkin viimeisille kuukausille kertyi monia suuria linjapäätöksiä. Kunta on meidän kaikkien eri toimijoiden yhteistyöelin ja se toimii sitä paremmin, mitä parempaa yhteistyö on. Lämmin kiitos panoksestanne!
Yhden kauden päätös on myös toisen alku. Onnittelut vaaleissa valituksi tulleille päättäjille ja kiitokset kaikille äänestäjille. Uusi valtuustokausi jatkaa tuttujen haasteiden – talouden, elinvoiman ja kasvun kanssa. Lisäksi näyttää siltä, että sote-toimintojen muutokset jatkuvat myös seuraavalla kaudella. Tulevaan valtuustokauteen valmistautuminen on alkanut strategiatyön ensimmäisellä harjoituksella, johon voi osallistua vielä 4.8.2021 saakka. Päätöksenteko hiljenee heinäkuuksi ja se onkin hyvää aikaa ladata akkuja, sillä elokuun alusta on luvassa jälleen pitkiä kokousiltoja.
Outi
Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä